Filip Antunović
Typography

Danas Bosnom i Hercegovinom dramaju oni koji su se u nju doselili u daljnoj ili bližoj prošlosti. Doseljenici se dijele na "domaće" doseljenike muslimanske vjere iz bivše YU i strance. "Domaći" doseljenici muslimanske vjere u BiH imaju trajno prebivalište dok su stranci tu na kraći rok.

Prvi žele trajnu vlast i premoć dok ovi drugi kroje unutarnje uređenje u korist "domaćih" doseljenika pomoću kojih izrabljuju bh resurse i u bjescjenje kupuju infrastrukturu zadužujći državu i puk do dužničkog ropstva. "Domaći" doseljenici muslimanske vjere odreda su najmoćniji bošnjački političari i vladari BiH kao npr. Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić, Emir Suljagić, Sefer Halilović, Haris Sildajdžić, Ejub Ganić i brojni drugi. Svima njima - "domaćim" i stranim doseljenicima - zajedničko je jedno: Stigli su oštećeni u transportu. Posljedica je ova oštećena i nenormalna država.

Najveći dio povijesti (od Rima, Turaka, Austro- Ugara, pa do danas), BiH je pod vlašću onih koji su podrijetlom izvan ove zemlje pa ih komotno možemo nazvati "vanzemaljcima". Njima se pridružio i jedan dio domicilnog stanovništva kad su izdali svoju domovinu i podržali višestoljetnu tursku okupaciju zbog čega se danas proglašavaju patriotima BiH.

Do danas se nisu distancirali od te gnjusobe već, naprotiv, glasno veličaju taj mračni dio bh povijesti i zazivaju okupatora na ponovni dolazak. Odkako su se udruženi "vanzemaljci" i domicilni "patrioti" dočepali vlasti, svjedoci smo selektivne bruatalnosti kojom napastuju najmalobrojniji narod u BiH. Ne mogu oni drukčije.

U BiH sve što može poći dobro u korijenu je sasječeno, dok sve što može poći naopako, poći će.

Suverenost malih država i naroda tek je misaona imenica

S obzirom na razvikanu civiliziranost i demokratičnost "vanzemaljca" sa Zapada (strane vlade i njihovi diplomati), s pravom se pitamo kad će prestati pišanje po suverenosti BiH i ugnjetavanje u njoj najmalobrojnijeg dijela domicilnog stanovništva? Koliko smo i sami odgovorni zbog svojeg autizma? Nije li krajnje vrijeme da o sudbini i uređenju ove države umjesto stranih prolaznika odlučuju isključivo oni koji u njoj žive, čija djeca ovdje idu u školu i ovdje će ostati?
Eto npr. engleski političari i diplomati svojim protektoratskim nametanjem rješenja najgrublje se miješaju u unutarnje stvari BiH.

Je li u cijelom svijetu jedino mi domicilni još nismo obaviješteni da smo postali britanska zatucana kolonija?!
Na sve glasniji legitimni zahtjev Hrvata na vlastiti entitet i institucionalnu ravnoprvnost britanski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Edward Ferguson prije dan-dva nepozvan je rekao - BiH po Daytonskom sporazumu zemlja je s dva entiteta i “tako će i ostati”. Oni, Englezi, u naše ime odlučili?!

Po gentlemanu Fergusonu uređenje BiH nije u nadležnosti tri konstutivna naroda već njega "vanzemaljca" i njegove države Engleske. Ovaj put Željko Komšić nije, kao u slučaju Hrvatske i Srbije, priprijetio udaranjem po prstima Fergusonu i Engleskoj zbog grubog miješanja u unutarnje stvari BiH. Nije Ferguson ni maršnut, a moralo bi se.

Zamislite duljinu i broj svih mogućih prosvjednih nota od strane službenog Lodnona, zatim istjerivanje diplomate iz zemlje, da nekim slučajem bosanskohercegovački veleposlanik u V. Britaniji kaže - Sj. Irska ne pripada doseljenim proengleskim protestantima i Velikoj Britaniji već okupiranim katolicima Ircima, isto kao što od Engleza okupirani Flaklandski otoci pripadaju Argenitini, i da će biti onako kako BiH kaže?!

Kada Britanija ima izbore, ustavne reforme, ili referendum kao u Škotskoj, onda Englezi ne traže strane pormatrače i mentore iz BiH, ili nekih drugih država. Međutim, kada mi imamo izbore, sastavljanje vlasti, ustavne reforme, referendum, ili postavljanje asfalta u nekom selu, Englezi ne samo što se utrpaju među promatrače već mentorski s visine nameću rješenja.

Već znamo kako je engleski visoki predstavnika u BiH jednostrano, nedemokratski, i dekretima rušio Daytonski sporazum i Ustav BiH. Isto tako znamo koliko su Englezi bacili klipova među noge Hrvatskoj pri pristupanju u punopravno članstvo EU-a.

Zašto Hrvat uši ima - Da se Englez igra s njima

Otkud tolika ljubav Engleza naspram Bošnjaka i unitarno-centralističke države BiH?! Još u srednjem stoljeću Englezi su pomagali Turcima u okupaciji središnje i jugoistočne Europe kako bi uništili germansku i autrougarsku konkurenciju u Europi. Zatim je tu i ogromni animozitet naspram katolika još od okupacije i sukoba u Sj. Irskoj.

Zato su Englezi poručili biskupu Komarici da su katolici Hrvati višak i remetilački faktor u dvodjelnoj bošnjačko-srpskoj BiH.
Srž današnje politike naspram BiH (Hrvata, Srba i Bošnjaka), u svojoj izjavi je precizno i sažeto opisao Paddy Aschdown, engleski političar i bivš visoki predstavnik za BiH: "Odnosom prema muslimana BiH, mi šaljemo islamskom svijetu poruku o sebi ali i o onom što uopće mislimo o muslimanima.

Zato, bez obzira koliko to nekome bilo pravo ili ne, mi moramo svim silama omogućiti muslimanima BiH sva moguća prava i državnost, i to zbog naših strateških interesa kojima nema alternative." Nakon ove izjave Aschdowna valjda je i zadnjem mulucu jasno što je pokretač engleske politike u BiH, i zašto je u Mostaru moguć od njega nametnuti rasistički Statut na štetu Hrvata.

Engleska politika svakodnevno dokazuje - Hrvati u službenom Londonu mogu imati prijatelja samo ako tamo kupe psa.

Ništa bolji nisu ni svi drugi dosadašnji međunarodni visoki predstavnici, inkl. akutalni Valentin Inzko. Do sada su na svoju ruku preko 75 puta promijenili Daytonski sporazum, čak i direktnim anuliranjem Ustava BiH, uvijek na štetu Hrvata. Kad se zna kakav vrstan matematičar je gosp. Inzko, kao i gentleman Ferguson, onda nije nikakvo čudo da su 1+1=3 naroda u BiH.

Što ono bi principijelnost, kredibilitet, suverenost, demokracija, pravo i pravda?!
Zahvaljujući stranim i "domaćim" vanzemaljcima, domicilnim patriotima koj nikad nisu izdali, osim za vrijeme turske okupacije i početkom rata 92., pojmovi suverenost, demokracija, pravo i pravda, u BiH su tek misaone imenice.

Stvarni vladari đul bašte - "domaći" i strani vanzemaljci, plus patrioti - deklarativno su za civilizacijske, humanističke, demokratske i brojne druge bla, bla, bla, ...... tekovine. Kad ih nazoveš i nešto pitaš o tome prije nego li spuste slušalicu oni ti odgovore - Birali ste pogrešan broj, mi uopće nemamo telefon.

Zbog ovakve demokracije vanzemaljaca i patritoa svi skupa imamo što imamo. Pa nije valjda ovoliki broj stranih mušica u zabludi - BiH je u go*nima.

Svjetski prvaci u sjedećoj odbojci

Sve malobrojni Hrvati u nakaradnoj BiH tope se kao u vodi šumeća cedevita. Tko je Hrvatima kriv. Dok bošnjački i srpski političari po BiH geometriraju i institucionalno cimentiraju, hrvatski političari se međusobno igraju sjedeće odbojke. Za razliku od prava običnog hrvatskog naroda osobni interesi hrvatskih politačara nisu ugroženi, inače ne bi stalno bili oko vlasti ili na vlasti. Za političare nema boljeg naroda od Hrvata. Uopće nisu zahtjevni. Hrvati u BiH ili šute ili se tješe izrekom - Tko se zadnji smije najslađe se smije.

Na žalost. Kad je u pitanju BiH tko se zadnji smije najsporije misli. Iluzija je da Hrvati sa svojim legitimnim zahtjevimane mogu proći kroz sadašnje uzurpirane državne institucije, osim ako se ne radi o dječim pelenama i pravu na hodočašće u Međugorje. Već dva deseteljća hrvatska opreznost podvijenog repa isto je kao trudna djevojka - da je bila oprezna ne bi zatrudnjela.
S puno toga što utjelovljuje redatelj Nenad Đurić - autor komedije “Nebo iznad krajolika”, i novog filma "Hiljadarka" koji je pred premijerom - prosječan Hrvat u BiH ne može se poistovjetiti. Ipak, s jednom Đurićevom izjavom sigurno možemo, jer je u njoj najbolje opisao stanje Hrvata u BiH, iako je - kao multkultić od glave do pete - mislio na sve narode u BiH koje on zove Bosancima: "Oduvijek bez granice i bez rezona volili smo ovu napaćenu i neshvaćenu zemlju, od pamtivijeka određenu da bude evropska miješana salata, u teglici uskog grla, koju, uz svoje krvave obroke, jedu veliki nasilnici, sve se kiselo mršteći i gadeći nad nama.

Nikada im nismo bili ukusni, ali im to nije smetalo niti im danas smeta da nas začinjavaju, raščinjavaju, da vade iz te uske tegle i bacaju što im se ne sviđa, a papaju što im je, kao, Okey."

Blago onom tko ne vidi a vjeruje

Dok Bosnom i Hercegovinom protektoratski vladaju stranci, Federacijom Bošnjaci, a Republikom Srpskom Srbi, teritorijalno i institucionalno razvlašćene Hrvate sve to se ne tiče pa se i dalje ponašaju kao autistični poslušnici?! Imaju li rezervnu opciju?! Jest.

Ako ne izaberemo teži a bolji put, kao što Umberto reče: "Jao se zlim pastirima kada se razbude ovce..." imamo mi u Rimu lakše rješenje - svojeg svetog oca papu koji će nas beatificirat a zatim kanonizirati. Kako to gordo zvuči - Hrvati u BiH, kanoniziran narod! Perfidno osvajanje cijele BiH!

Svaka kuća imat će na zidu dnevne sobe okvačene kič slike svetih Hrvata kupljene na seoskim vašarima. Po već viđenom scenriju elitni bošnjački Bosanci i bosanski Bošnjaci prisvojit će za sebe izumrle svete Hrvate prisvojit iu muzejima ih izložiti kao svoju nacionalnu i kulturnu baštinu iz faraonskog doba. Baš kao što prisvojiše stećke u nišane, zvonike u minarete, jezik u bućkuriš, lijljane u fesiće, i El Fatiha na mjesto kralja kojeg ubiše.
Malo morgen. Neće Srbi već Hrvati postati nebeski narod.

Samo da se ne zeznemo. Tko će to platit jer ni u Vatikanu nema džabe?! Postupak ima pet stupnjeva u kojima se budućim svecima moraju dokazati makar dva čuda, i može biti vrlo skup, stajati i do milijun dolara po osobi.
Zamislite horor - Prvo te natjeraju da umreš a zatim u vakumiranoj škrinji čamiš čekajući kad ćeš postati svecem jer nema tko pomdirit račun?!

Nek` plate Čović, Ljubić, Raguž, Budimir, Komišić, Kukić, daidže, Kljujić, Lijanovići, Jurišić, Jelavić, Jović, Zubak, Franjo Topić, i svi oni drugi koji su na muci Hrvata zgrnuli slavu, veze, moć, i novac što je više nego dovoljna logistika s kojom će bez problema preživjeti i vatikansko kanoniziranje.
Pored otvorenog računa problem je i drugo čudo koje Hrvatima u BiH fali. Papa Franjo jednom je već odstupio od tradicionalnog postupka kad u slučaju Ivana XXIII. odobrio kanonizaciju iako nije potvrđeno drugo čudo. Papin "ubrzani" postupak poznat je kao "ekvipolentna kanonizacija" i njome priznaje kandidatov kultni status.

S obzirom na sadašnju učamalost Hrvatima je pored jednog čuda ne moguće napraviti ono drugo - nakon autističnog nestanka uskrsnuti u BiH - nadati je se da će papa i ovaj put uvažiti to jedno čudo kojim bi konačno postali izumrli kult i tako prekinuli ovaj užas.

Bolje je imati užasan kraj, nego užase bez kraja.

Filip Antunović

{jathumbnail off}