Nada Koturić
Typography

svinjokolja 15ORAŠJE-Svinjokolje u posavskim obiteljima je posao za koji se priprema godinu dana, a kada dođe vrijeme za posao i minusi dozvole obradu mesa na otvorenom, priprema se cijeli ceremonijal.

Kako bi bezbrižno dočekali dugu i hladnu zimu, Posavljaci u najvažnije poslove ubrajaju pripremu ogrijeva, rakije i mesa. Drva su pripremljena poodavno, u podrumu se čuva rakija, a ovih dana započinje godišnji posao tradicionalnih svinjokolja.

U davna vremena svinjokolje su započinjale pjesmom „Stiže jesen, dođe Sveta Kata, svinjokolji otvorila vrata“. Danas se izvorna posavska čuje tek u ponekom domaćinstvu no tradicija se nastavlja.

Kulen, švargle, kobasice..

U prosjeku svaka posavska obitelj pripremi oko 200 do 300 kg. mesa za sušenje u vidu kobasica, pršuta, kulena, švargle, kulenovih seka i ostalih delicija.

Kada se svinjokolja planira točno se zna tko je za koji posao zadužen. Tradicija se zadržava pa se i danas okupljaju prijatelji i cijela familija domaćina koji obavlja svinjokolju.

U poslu svi sudjeluju. Pavo Živković iz Donje Mahale ovih je dana obavio godišnji posao tradicionalne svinjokolje.

Nekoliko stokilaša našlo se mesu za sušenje, čvarcima, kobasicama, kulenovima i ostalim posavskim delicijama.

Sve kreće sa jutarnjom kavom i rakijom te degustacijom prošlogodišnjeg kulen.

Mladi se raspoređuju na teže zadatke a iskusniji na obradu mesa.

Jedna od odgovornih funkcija povjerena je najiskusnijima a to je topljenje čvaraka.

Posavci su odavno prihvatili obvezu pregleda mesa na trihinelu pa jutarnji doručak od obrađenog mesa sa svinjokolje nikada se ne proba bez povratne informacije iz veterinarskih stanica.

Tradicijska jela

Iako se nalaze u gospodarskom dijelu dvorišta sušione su uglavnom na vidiku domaćina. Posljednjih godina u Posavini se ipak događaju krađe spremljenog i dijelom osušenog mesa pa se posebna pozornost daje biranju brave ili premještanja psa čuvara kako bi na vrijeme signalizirao dolazak kradljivca.

I na kraju nezaobilazan detalj posavskih svinjokolja koje prati i spravljanje tradicijskih jela i kolača.

U obradi kolače zadužene su domaćice. Za pripremu jela posavke koriste izvorne tradicijske specijalitete salenjake, krafne, modlice i ostale slastice.

Za doručak pripremaju gulaš i meso pečeno na krumpiru, a u pauzama se poslužuje vruće krafne i kolači od lisnatog tijesta, popularni salenjaci, kažu nam Donjomahalke.

Tradicija za večeru donosi sarmu i kobasicu, a oko stola se okupe svi radnici, pa i šira rodbina.

za Posavinu.org piše i fotografira Nada Koturić{jathumbnail off}

svinjokolja 15a