Ovih dana prolazeći našom Posavinom susrećemo idilične slike punih dvorišta ljudi, dječjih razigranih lica, osmijeha, mirisa roštilja, punih kafića, prepunih ulica naših gradića, automobila i gužve na cestama. Posavina ovih dana živi. Da, to je točno. Zauzeti nekim drugim stvarima, kako da provedemo godišnji odmor, ne znamo, a i ne slutimo kako žive i što proživljavaju oni koji se bore za opstanak i preživljavanje ove naše posavske grude.

posavsko kolo

ODŽAK - Međunarodnom smotrom folklora u Odžaku i rock koncertom u Prudu uz spektakularni vatromen, završena je 17-to dvena manifestacija „Posavsko kolo“, odličan spoj etno-tradicijskog i modernog, sjajna završnica među najvećim kulturno-zabavnim sportskim, turističkim ali i gospodarskim manifestacijama Posavine.

Na temeljima tradicijskog svetkovanja Velike Gospe ( u narodu nazvano Gospojina), općina Odžak 17 dana oblači svečano ruho i brojnim sadržajima dočekuje i obilježava blagdan kroz manifestaciju “Posavsko kolo”. To je ujedno najveća kulturno-zabavna, sportska, ali i turistička manifestacija te posavske općine.

Prvi glazbeni i uopće scenski događaji nakon Domovinskog rata u Odžaku bila su gostovanja HKD Napredak iz Novog Sarajeva. Ostali su zapamćeni pjevački nastupi Andrije Štefanića uz mandolinski orkestar i Profesorice Lidije Nikolić koja je ravnala mješovitim pjevačkim zborom.

Kod nas u Posavini kulin, kulen, kuljen i buba, nazivi su za suhomesnati kobasičarski proizvod načinjen od kvalitetnog svinjskog mesa začinjenog solju, crvenom slatkom i ljutom paprikom i na to sve još malo sitno mljevenog bijelog luka, ili ti češnjaka.

U ovogodišnjoj folklornoj manifestcij“Posavsko kolo“ očekuje se rekordan broj od 30-tak KUD-ova sa oko tisuću folkloraša. Dragan Guberac, dopredsjednik Općinskog vijeća službeno je otvorio manifestaciju općine Odžak “Posavsko kolo“ na prigodnoj svečanosti upriličenoj u odžačkoj kino dvorani.

More Articles ...