Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) osigurao je napredne robotičke setove za sudjelovanje 40 osnovnih i 20 srednjih škola u Hrvatskoj te po 20 u Srbiji i BiH u globalnom natjecanju World Education Robotics (WER). Otvoreni kup Hrvatske održat će se krajem rujna, a pobjednička ekipa će sudjelovati na središnjem svjetskom natjecanju u Šangaju. U tome inovativnom natjecanju sudjeluju i posavski osnovci.

DOMALJEVAC- Već je poznato kako je Posavina rasadnik odličnih sportaša, no manje je javnosti poznat način na koji se u posavskoj ravnici pristupa sportu, rekli bismo, vrlo sličan onome koje primjenjuje poznata obitelj skijaša Kostelić.

Prateći događanja i sudbine naših ljudi koji svojom sudbinskom životnom stazom koračaju diljem svijeta, ovaj put iz anonimnosti izvučena je priča o Mati Bulju koji svojim talentom pronosi pozitivan glas posavski daleko od rodnog zavičaja. Mato Bulj je rodom iz Jošave-Potočana u općini Odžak i već više od dva desetljeća radi i živi u Švicarskoj.

 DOMALJEVAC-Ponovo se Domaljevac potvrdio kao odbojkaški  fenomen. Bez ijednog izgubljenog seta HOK Domaljevac osvojili je, bolje rečeno, obranio u Cazinu prošlogodišnju titulu prvaka FBiH u katedskoj kategoriji. Trojica momaka Ivo Ivić, Matej Ivić i Joso Tepeluk tomu su najviše doprinijeli. Matej Ivić proglašen je najboljim igračem turnira.

Pozabaviti se prirodnim fenomenima koji su bitno utjecali na tijek povijesti, misao je vodilja Hrvatskog instituta za povijest, podružnica Slavonski Brod. Bave se istraživanjem sjeveroistoka povijesnih pokrajina Hrvatske (Slavonije, Srijema i Baranje).

Mara Tomić Stojić, medicinska sestra podrijetlom iz Posavine (Modriča), radi u uglednoj zdravstvenoj klinici u Dandenongu (Australija). Maru Tomić Stojić smo već predstavili kao primjer uspješne Posavke u svijetu. Podsjetimo, godine ustrajnog rada dovele su je u ugledni Casey Medicinski Centar.

Dugo očekivana sportska dvorana u Orašju mogla bi biti završena do konca godine. Tome se, uz brojne sportaše, najviše raduju zaljubljenici u film i oni koji prate događanja vezana uz Dane hrvatskoga filma. Mala kinodvorana odavno je postala pretijesna za sve one koji žele pozdraviti brojne goste filmskog festivala.

Posavina je dobila prvu doktoricu znanosti iz oblasti medicine dr. sc. Martinu Džoić. Ako se k tome uzme u obzir da se radi o mladoj znanstvenici i uspješnoj liječnici koju su kroz život uvijek pratile nagrade za najbolju učenicu i studenticu, koja je u međuvremenu postala dobra supruga i brižna majka s drugim djetetom na putu, onda je vijest o obrani doktorskog rada Martine Džoić više od vijesti, to je uspjeh vrijedan hvale i isticanja u moru sumornih vijesti bh. svakodnevice.

Posavka Ružica Kopačević-Miličević majka je troje djece. Rođena je u Donjem Svilaju, završila studij sociologije, ratne 1992. godine napustila Sarajevo i stigla u Austriju (Bad Ischl) gdje još uvijek živi. Radi kao voditeljica Ureda za integraciju, kao i brojnih seminara i radionica za odrasle i mlade o temama rasizma, multikulturalizma, diskriminacije, migracije i integracije. Osnivačica je i voditeljica  platforme za međureligijski dijalog.

Današnje vrijeme donijelo je mnoge promjene, osobito u svijetu internetskih komunikacija, društvenih mreža... Kako se u tome ne bi zaboravila tradicija i bogata kulturna baština, nužno je umjesto virtualno družiti se uživo, učiti stare napjeve i kola, povremeno iz škrinja ponosno odijevati stogodišnje izvorne nošnje.

ORAŠJE-Pavka Klaić iz Donje Mahale kraj Orašja majka je šestoro djece. Nezaposlena je ali ima pune ruke posla oko šestoro djece u svega dvije sobe, a svi su školarci. Snovi o gradnji na postavljenim temeljima nove kuće ugasili su se sa iznenadnom smrću oca.

More Articles ...