B i H
Typography

dario kordic busovacaZahtijevamo objavu i ispravku netočnih informacija i tvrdnji snimatelja Federalne Televizije objavljenih sa SKUP-a DOSTOJANSTVA u Busovači dana 22. Lipnja 2014.g. Dezinformaciju je dalje, senzacionalno prihvatila i bez provjere objavila istoimena televizija a poslije preuzela i Al Jazeera, TV1 i većina sarajevskih medija i portala.

Dnevni Avaz ide toliko daleko  sa svojim govorom mržnje da čak i Hrvatsku Zajednicu Herceg Bosnu, kasnije HR HB koja je Dejtonskim sporazumom ugrađena u temelje Federacije i BiH naziva „takozvanom“.

Na žalost, nismo mogli trenutno da reagiramo, dok su mediji „guštali“ šireći dezinformacije, jer smo htjeli da prođe dovoljno vremena pa da se i policijski i sudski službenici uvjere u neutemeljenost prijave medijskog operativca Federalne TV.

Ovaj slučaj bezobrazluka i intelektualnog prostituiranja neće proći po principu „ujeo vuk magare“ i nikom ništa.

Dužni smo, svi, svaki put reagirati zbog Daria i njegove žrtve, žrtve njegove i svih naših obitelji, svih naših poginulih i ranjenih, silovanih, pretučenih, zatočenih i protjeranih zaustaviti ovaj specijalni informacijski, medijski rat, kojim nas izgone s naših ognjišta.

Naime, na skupu dostojanstva smo iskazali počast našem velikanu Dariu Kordiću, koji je na političkom sudu u Haagu nevino, a na temelju lažnih iskaza, drakonski osuđen  25 g. i odležao 17 g. a sve zbog njegove žrtve i ljubavi prema svom narodu i domovini  iskazane u strašnim uvjetima nametnutog nam rata. Na skupu nije bilo ustaških znakovlja ili povika, vrijeđanja, tuče ili omalovažavanja drugačijih nacija i rasa. I g-din Dario je pozivao samo na molitvu, na jedinstvo političara Hrvata, strpljenje i ostanak na svome unatoč teškoj nam situaciji i progonu u BiH. I izgleda da je baš to problem. Jedinstvo Hrvata.

Takve onda skupove treba osuditi, obezvrijediti, umanjiti im značaj. U tom smislu onda i ima logike da se  jedan djelatnik javne televizije umiješa i izmisli neki incident, kad ih već nije bilo na skupu pa, ih nije mogao snimiti. Ako se sjetimo podmetanja na Dariovom dočeku u zračnoj luci Pleso, možemo zaključiti da je to već postala praksa. Novinari i vladine –nevladine Udruge nisu baš kreativni. Prepisuju.

Podsjetimo da u današnje vrijeme mediji, a tu je posebno opasna televizija, samo izvještavaju subjektivne informacije, ovisno kojem političkom programu pripadaju ili na čijoj su platnoj listi, kojima onda pokušavaju promijeniti javno mnijenje. Pa tako i okupljaju u svoje redove „profesionalce“  bez moralnog i etičkog kodeksa. „Polovične“  ili „polovne“ novinare i „prograđanske“ aktiviste, tj. one koji rabe samo dio prave informacije. Imamo svakodnevno priliku čitati ili gledati takve i u Hrvatskoj  u njihovom pohodu na branitelje, crkvu i obitelj. Razni Jergovići, Tomići, Pusići, Teršelići, Pupavci, Matvejevići ili Tomičići tako kontaminiraju medijski prostor i šire regije.

Jedan takav, snimatelj FTV-a Nihad Karić, je dao doprinos svojoj profesiji i svojoj televiziji tako što je svemu što je snimio a snimao je, izuzev u prepunoj crkvi, sve što mu je duša htjela,  umanjio broj okupljenih,  izbjegao izvijestiti o uspješnom skupu, o poslanim porukama o miru, suživotu i zajedništvu, pa dodao i izmišljeni napad na svoj život. Prijetnje hladnim oružjem koje nitko nije vidio, niti je mogao potvrditi, a trebalo je biti puno svjedoka, obzirom da je snimatelj stalno bio na metar od Daria Kordića, tj. centru zbivanja . To nije mogla ni njegova kolegica  potvrditi od koje se nije odvajao.

Također to nije mogla potvrditi ni jedinica za podršku koja mu je dodijeljena kao pratnja. Napomenut ćemo da ekipa FTV-a nije imala nikakve oznake ni akreditacije. Dalje, na skupu su bili jasno označeni redari, zaštitari, policajci i trebali bi biti prvi kojima se želiš obratiti, ako te netko tlači. Međutim, snimatelju je prvo palo na pamet da nazove MUP Travnik koji je 30 km dalje od mjesta gdje mu se navodno prijeti. I onda nakon što je sve snimanje obavio,  prijavio, i to nakon sat i pol od doživljene traume, da je imao prijetnje zbog kojih se boji nastaviti snimati. Toliko o novinarima-herojima i mediju koji svojim imenom federacije maskira propagandnu mašinu koja duplim standardima i selektivnom pristupu prokazuje i progoni nebošnjake. Što je svojstveno svim bošnjačkim tj. sarajevskim medijima.

Primjer duplih standarda se vidi u simpatijama izvještaja dočeka haških osuđenika bošnjaka. Njih se nikad ne oslovljava kao ratne zločince, mada su po istoj osnovi osuđeni kao i g-din Dario, s razlikom što su oni ili pucali ili zapovijedali zločine. Njima se na sahranama pucaju počasni plotuni. Nitko se zbog toga iz OS BIH ne poziva na odgovornost. Ne prozivaju se bošnjački lideri, državni dužnosnici koji nazoče na takvim sahranama.

I tu se pokazuje osnovni problem i potreba kod Hrvata u BiH, da imaju svoj glas u BiH, svoju tv, gdje će izreći istinu, i to na svom jeziku. Gdje nam neće netko federalan ili eurodemokratičan izvrtati činjenice, sustavno progoniti.  I što reći? Nisu nas iznenadili niti razočarali.                                                                

Očekivali smo upravo takav nastup. Da nam blate i zatvaraju sve ljude koji nešto vrijede a da nam veličaju sve one koji im služe, hrvatine tipa Komšića, Jurišića, Lijanovića, Budimira i drugih.

Ovaj demanti ćemo poslati svim medijima, unatoč tome što neće biti objavljen tamo gdje su već objavili laži. Molimo sve druge da nam pomognu u probijanju ove medijske blokade.

ORGANIZACIJSKI ODBOR - SKUP DOSTOJANSTVA

Preuzeto s: Portal Herceg Bosna