B i H
Typography

potocari-suze

U Potočarima je danas obavljen pokop za 175 žrtava genocida u Srebrenici. Na licima obitelji žrtava mogla se vidjeti bol, tuga i suze. Zulfo Begović je danas ukopao svog oca Hurema (1916. godište).

Begović je za Agenciju FENA izjavio da je po padu Srebrenice njegov otac ostao zbog bolesti i starosti u selu Gornja Bukovica. Kasnije su tu pronađeni njegovi skeletni ostaci.

- Nakon identifikacije je potvrđeno da se radi o mom ocu, i da je njegova smrt bila nasilna. Osim oca u genocidu sam izgubio i tri brata, Ismeta, Huseina i Rifeta. Tuga i bol su neopisivi - rekao je Begović.

Danas je obavljen pokop Hazimu Hasanoviću iz srebreničkog sela Lehovići. Hazim je 11. srpnja 1995. imao 16 godina i nekoliko dana. Bio je sin jedinac. Njegova sestra Zlatka je danas na pokop došla iz Amerike. Zlatka je rekla da ne osjeća ništa osim bola.

- Jedina utjeha mi je da znam gdje je grob mog brata da mogu dovesti svoju djecu da mu prouče Fatihu - rekla je Zlatka.

Na pokopu Hazimu je bio i Zaim Selimović, rođak i prijatelj. Zaim je rekao da je imao 15 godina kada je počeo rat i da je zajedno s Hazimom odrastao.

- Kada je pala Srebrenica ja sam preko šume putovao tri mjeseca i osam dana. S Hazimom sam odrastao. Neopisiv je osjećaj ukopati nekoga s kim si odrastao, proveo djetinjstvo. Kroz glavu prolaze sve emocije od bijesa, mržnje do tuge. Tužno je gledati kako otac spušta u grob svoga sina. Kamen bi zaplakao - rekao je.

Bego Hasanović iz sela Bostahovine kaže da je danas u Potočarima ukopao brata Ibrahima i bratića Salčina koji je imao 17 godina kada je ubijen.

http://dnevnik.ba/novosti/bih/u-poto%C4%8Darima-bol-i-suze-na-licima-obitelji-koje-su-ukopale-svoje-najmilije