B i H
Typography

karamarko stierDelegacijom Europskog parlamenta za odnose s BiH i Kosovom rukovodit će Tonino Picula, član SDP HR, dok je na mjesto zamjenika predviđen Davor Ivo Štier, član HDZ HR i također zastupnik EP-a. Ali. Odlična suradnja Štiera i Picule ima u Hrvatskoj i svoje neprijatelje kao što su SDP i HDZ?Šef HDZ-a HR Tomislava Karamarka blokira Štiera u delegaciji Europskog parlamenta (EP-a), jer „radi protiv interesa HDZ-a u BiH“ (?!), zbog čega je na sjednici Predsjedništva stranke odredio Dubravku Šuicu za zamjenicu šefa delegacije EP-a za BiH.

Ništa protiv gospođe Šuice i Karamarka. ali zašto umjesto odgovora zjapi prazno kad i kako je Štier naštetio interesima HDZ-a BiH, koji predstavja najveći broj Hrvata u BiH?!

Hrvatskim odličjem nagrađeni  u svojoj partiji i stranci proganjani    

Podsjetimo se: Davor Ivo Štier i Tonino Picula, iako članovi smrtno zavađenog HDZ-a HR i SDP-a HR, uspješno su surađivali na tekstu posljednje rezolucije o BiH koju je Europski parlament usvojio u prošlom sazivu, a predsjednik Ivo Josipović dodijelio im je državno odličje zbog toga što, iako iz različitih ideološkopolitičkih opcija, surađuju na pitanjima od hrvatskog nacionalnog interesa. Svaki pošten Hrvat želi što više ovakvih nacionalnokorisnih primjera, ali ne i svaki hrvatski političar.  

Dok se u Hrvatskoj SDP i HDZ ne mogu složiti čak ni oko zajedničke meteorološke prognoze, istovremeno Picula i Štier su ispred straačakog sektašenja stavili hrvatski nacionalni interes i zbog toga su oba pala u nemilost despota svojih stranaka. Nesnošljivost SDP-a i HDZ-a zorno dokazuju zadnji izbori za EP, kad pokušali spriječiti ponovni zastupnički mandat ova dva hrvatska mušketira tako što su ih prljavim inžinjeringom postavili na dno liste kandidata. Treba li boljih ilustracija u kojoj banani je hrvatski narod s obje strane Save, kad je i sam nacionalni interes postao ideološkim i stranačkim taocem?

SDP-ov slogan - Tuđe nećemo svoje gazimo

Picula u svojem SDP-u ima nešto bolji tretman od Štiera u HDZ-u jer je njegov partijski šef Zoran Milanović u aktualnom mandata uspio zavaditi se čak i sa čistačicama u Vladi HR i SDP-u pa si ne može dozvoliti sad još jednu dodatnu samovolju i blamažu. Bi Zoki, ali za rušenje Picule ne bi imao dovoljno ruku, kao u slučaju Mirele Holy i Slavka Linića.

Kakva je većina čalnova u partiji takav joj i predsjednik jer, vjerovali ili ne, na zadnjim untarstranačkim izborima partija SDP HR za funkciju svojeg predsjednika istaknula je samo jednog kandidata Zorana Milanovića. Nakon grčevite borbe, Milanović je kao jedini kandidat tijesno pobijedio jednoglasnom odlukom glasača partije, baš kao što to radi njihov ideološki drug u Sjevernoj Koreji.

I dok SDP sputava Piculu, partijski vođa Milanović je još uvijek neokrznut, iako je nedavno pokušao izbjeći Njemačkoj isporučiti svojeg ideološkog druga i udbaškog ubojicu, nakon čega je stradao politički imidž Hrvatske u svijetu.

Brigu o diskriminiranim Hrvatima u BiH SDP HR je već dokazao višestrukom podrškom velikobošnjačkom SDP-u BiH, upornim nastojanjem ukinuti XI. izbornu jedinicu Hrvata izvan matične države, zatim je nakon zadnje izborne pobjede obećao ustrojiti i financirati tzv. „task force“ (tim koji će voditi računa o interesima Hrvata u BiH) i to u svakom većem gradu u BiH u kojem Hrvati žive u respektabilnom broju pa se na kraju i to ispostavilo kao obećanje ludom radovanje. Jasno je - Piculino zauzimnje za Hrvate ne odgovara partijskoj ideologiji koju je Milanović pojasnio riječima: „SDP HR zbog svojih ideoloških uvjerenja neće u BiH zauzimati se ni za jedan narod, pa ni Hrvate, već za sve građane BiH“. Znači, podrška SDP- HR ide i ugnjetavačima Hrvata. Pametnom dovoljno.

Zna se - Hrvatski Kain i Abel

Iako karamarkizirani HDZ HR trenutno ubire političke poene zahvaljujući katastrofalnoj vladavini SDP-a, a ne svojoj sposobnosti ipak i taj kapital je dovoljno snažno zaleđe Karamarku da si može priuštiti apsurdno kažnjavanje onih članova stranke koji su po hrvatske nacionalne interese daleko bolji i od njega samog i od velikog dijela HDZ-a.

Dok Hrvati u BiH vide Štiera kao spasonosno svjetlo na kraju tunela, Karamarko tvrdi suprotno - Interesi Štiera i Hrvata u BiH u suprotnosti su s interesima HDZ-a BiH i HDZ HR. Za nepovjerovati?! Pokojni predsjednik Tuđman, u kojeg se Karamarko deklarativno zaklinje, sigurno ne bi ovako antihrvatski djelovao.

Zašto je Štier Karamarku trn u oku moguća su tri slijedeća razloga: 1.) navedena suradnja Štiera i Picule,  2.) strah od konkurencije, ili 3.) počinjena šteta interesima HDZ-a BiH. Od sve tri navedene mogućnosti, ova treća službena verzija čini se najneuvjerljivijom. Očito iza brda se ipak nešto drugo valja, kao što to tvrde oni koji su opravdano skeptični. S obzirom na nevjerodostjan alibi, Karamarko ima realnu šansu uskoro o samom sebi čuti vijest - Hrvatski Kain je hladnokrvno ubio plemenitog hrvatskog Abela.
Stožerna lutka na koncu sestrinske stranke ili suvereni šef

Nepravda nad Štierom može biti ispravljena najkasnije do jeseni kad predsjedništvo HDZ HR donosi konačnu odluku. Toliko vremena za reakciju nema i Dragan Čović, predsjednik sestrinske stranke HDZ BiH, kojeg je veliki „sestrić“ uvukao u ovu blamažu.

Kad već Karamarko nije konkrento naveo koju je to štetu HDZ-u BiH načinio Štier, onda bi Čović morao. Zatim, ako je šteta stvarno počinjena, jesu li izjavu usuglasila oba stranačka čelnika i je li taj oštećeni interes HDZ-a iznad interesa Hrvata u BiH samo što Hrvati to ne znaju jer su, jelte, adoloscentan narod, inače ne bi Štiera hvalili i slavili?! Ako je tako, onda je krajne vrijeme da se u tom smjeru odrede oba predsjednika i njihove stranke.

Otkrije li se na kraju da je izjava o navedenom grijehu Štiera lažna i jednostrani akt, onda Karamarko za svoje marifetluke koristi Hrvate BiH kao smokvin list. U tom slučaju veliki „sestrić“ je bacio Čoviću rukavice u lice i zato ne smije šutjeti kao voskom zaliven već mora jasno reći da Karamarko podmeće i laže. Sve drugo Čovića će degradirati u Karamarkovu lutku na koncu.

U suprotnom ispada da su Hrvati BiH moneta za potkusurivanje, podjednako i Sarajevu i Zagrebu. Jedni političkog Bošnjaka Željka Komšića bošnjačkim glasovim nametnu za hrvatskog člana u Predsjedništvo BIH, dok ovi drugi svojom samovoljom maknu iz delegacije Štiera kojeg Hrvati žele i na njegovo mjesto postave svojeg podobnika. Kad potkusurivanju dodamo i licemjerje međunarodne zajednice, onda imamo jasno definiranu perspektivu - Budućnost Hrvata BiH desila se još jučer. Oni kao narod postoje tek da bi egositični političari imali kome rećei „Lezi ljebe da te jedem“, s tim da treće slovo „d“ u riječi „jedem“ možemo komontno zamijeniti slovom „b“ i opet će sve biti točno.

Većina Hrvata u BiH posjeduje hrvatsko i bh državljanstvo i time su ujedno građani BiH, Hrvatske i EU-a. Ima li išta logičnije od prava da oni sami odluče kome vjeruju i tko će ih od hrvatskih političara predstavljati u delegaiji EP-a za BiH jer, zaboga, radi se o njihovim glavama, a ne glavi Karamarka. Milanovića i Čovića.

Kadgod je stranački interes u sukobu s nacionalnim, onda je to katastrofa za svaku državu i narod, pardon, osim kad su u pitanju Hrvati i njihove stranke. Ili?

Ako maknemo na stranu ono  što obećavaju, i vrednujemo samo ono što čine, onda od svih hrvatskih političara i stranaka njaveći broj njih podsjećaju na ljude koji se prepiru oko vjere i pri tome, ne primjećujući, u isto vrijeme se natječu tko će je se manje pridržavati.

Facit. Hrvati u BiH svoje prijatelje i doborčinitelje ne ostavljaju na cjedilu, pa neće ni Štiera, i zato od Čovića traže odogovor: Ako nisi Karamarkova lutka na koncu, a Hrvati iz BiH smokvin list, kaži javno je li Karamarko podmeće i laže, ili konkretno navedi koji je to hrvatski i HDZ-ov interes u  BiH kojem je Štier naštetio?!

Čoviću odgovori!
Filip Antunović