B i H
Typography

vatrogasciSamostalni sindikat vatrogasca Unsko-sanskog kantona (SSV USK) je u partnerstvu sa Upravom za zaštitu i spašavanje Republike Slovenije i Vatrogasnim savezom Republike Slovenije nakon prirodne nesreće koja je tokom mjeseca Maja zadesila prostore Bosne i Hercegovine putem pokrenuo je projekat prekogranične suradnje "VATROGASAC VATROGASCU".

U prvoj fazi projekta realiziraju se aktivnosti kroz prikupljanje i podjelu vatrogasne opreme vatrogascima u BiH koje će trajati do kraja tekuće godine.

U drugoj fazi realizacije projekta planirana je aktivnost upućivanja dobrovoljni i profesionalni vatrogasaca u Sloveniju na četvorodnevni trening u Gasilsku šolu Ig kod Ljubljane.

U sklopu ove faze u periodu od 24.08. do 28. 08. sa prostora BiH će biti upućeno 15 vatrogasaca, 12 iz Unsko-sanskog kantona i 3 iz Republike Srpske.  Vatrogasci iz BiH će proći obuku na izolacionim aparatima, taktiku gašenja unutrašnjih požara, rad s mlaznicama, demo kontejner-simulator požara, napadački kontejner-ventilacija dima.

Za vatrogasce iz BiH je u  Gasilskoj šoli obezbjeđen besplatan smještaj, ishrana, instruktori i infrastruktura za obuku u samoj školi. Obaveza SSV USK je da u koordinacija sa općinskim službama CZ obezbjedi učešće vatrogasaca te organizira prevoz učesnika u Sloveniju.

Tokom realizacije aktivnosti na pripremama odlaska zabilježena je slabija zainteresiranost pojedini općina za upućivanje svojih vatrogasaca koja su pravdana nedostatkom sredstava.

Obaveza općina je subvencioniraje troškova prevoza za svakog vatrogasca.

Na poziv SSV USK upućenog općinskim načelnicima i Službama CZ odazvale su se općine Bihać, Cazin, Sanski Most, Ključ i Velika Kladuša kao i Dobrovoljna vatrogasna društva Bosanska Otoka i Kulen Vakuf te sa prostora USK-a od planiranih 17, odlazi 12 vatrogasaca.