B i H
Typography

Hrvatski odgovorPredsjednica OO HDZ BiH Odžak G-đa Nada Ćulap nositeljica liste Koalicije Hrvatskog Narodnog Sabora za Skupštinu Županije Posavske predstavila je IZBORNI PROGRAM HDZ BiH za Opće izbore 2014 godine „HRVATSKI ODGOVOR“.

Možda se neki od vas pitaju, a što je to Koalicija Hrvatskog Narodnog Sabora?
To je hrvatski odgovor, naš projekt kako zaštititi hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, kako mu osigurati ustavnu i svaku drugu jednakopravnost i kako stvoriti pretpostavke za reforme koje će ubrzo nakon izbora uslijediti u BiH. U tom procesu moramo imati snažnu poziciju, jer samo snažan pregovarač može se izboriti za postavljene ciljeve. A imati ćemo je, jer će HDZ BiH zajedno s drugim strankama Hrvatskog narodnog sabora okupljenim u koaliciji na sljedećim općim izborim u listopadu osvojiti preko 70 posto hrvatskih glasova. To nisu naše želje, to su rezultati provedenih istraživanja na području BiH gdje su Hrvati većinski narod.

Program HDZ i HNS-a BiH sadržan je u sedam točaka, što je zapravo sedam odgovora na pitanja od životne važnosti za budućnost kako Hrvata, tako i BiH kao države. „Samo zajedništvom možemo postići naš konačan cilj“, rekao je predsjednik Čović, te naglasio točke za koje će se zalagati HDZ BiH i stanke okupljene oko HNS-a, a to su:
- Ustavne promjene i novi federalni ustroj BiH koji će garantirati jednakopravnost hrvatskog naroda;
- dostojanstvo i prava branitelja Domovinskog rata;
- gospodarski rast i razvoj;
- socijalna politika i briga za zdravlje;
- jezik, kultura, obrazovanje i sport;
- pravna država – tj. odlučna borba protiv korupcije i kriminala, te
- kandidacijski status za Europsku uniju (EU) u sljedeće četiri godine.
1. Na postavljeno pitanje: „USTAVNE PROMJENE?“ – Koalicija Hrvatskog Narodnog Sabora nudi hrvatski odgovor: Samo Ustavne promjene rješavaju hrvatsko nacionalno pitanje u BiH
HDZ BiH na čelu sa predsjednikom i budućim članom predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, dr. Draganom Čovićem, će inzistirati na promjeni Ustava BiH kojim će se osigurati izmjene zakonske regulative, a koje će osigurati ravnopravan položaj hrvatskog naroda u BiH. BiH želimo urediti kao državu koja će se sastojati od četiri federalne jedinice i jedinica lokalne samouprave, s tim da će federalne jedinice biti u diskontinuitetu. Prostor Posavine vidimo u federalnoj jedinici u kojoj će hrvatski narod biti većinski.
Pri tome naglašavamo kako tu federalnu jedinicu vidimo kao zajednicu ravnopravnih naroda i građana koji žive u njoj. Mi ne tražimo da se dokidaju tuđa prava, mi želimo ista prava koja imaju i ostala dva naroda. Oni ih imaju, mi ih nismo imali, poglavito u zadnje četiri godine platformaške vlade. Da bi u budućnosti izbjegli ponavljanje tako loših iskustava za hrvatski narod u BiH, držimo da treba kroz izmjenu Ustava osigurati ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH.
Želimo izmijeniti Izborni zakon i kroz njega osigurati da jedan narod ne može birati političke predstavnike drugom narodu. Želimo spriječiti ponavljanje slučaja “Komšić” i formiranje novih entitetskih vlada “platformaškim” principom. Smatramo kako samo legalni i legitimni predstavnici koje su izabrali Hrvati imaju pravo predstavljati i zastupati isti taj narod.
HDZ BiH je dokazala da je jedina sposobna se izboriti za jednak položaj Hrvata, s druga dva naroda i osigurati jednake šanse za bolji život svih građana u zemlji Bosni i Hercegovini. Dr. Dragan Čović će, to smo sigurni, biti sljedeći hrvatski izbor za člana predsjedništva BiH, a HDZ BiH nudi hrvatski odgovor na izazove nadolazećeg vremena.

2. Poštovani, još jedno bitno poglavlje u našem programu: DOMOVINSKI RAT I PRAVA NAŠIH BRANITELJA – Koalicija Hrvatskog Narodnog Sabora nudi hrvatski odgovor: Branitelji i stradalnici Domovinskog rata imaju pravo na dostojanstven život
Našim odnosom prema dragovoljcima i veteranima, ratnim vojnim invalidima i obiteljima poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, kao i prema svim hrvatskim braniteljima sudionicima Domovinskog rata iskazujemo ogromno poštovanje. Dajmo im mjesto koje zaslužuju kao jedna od najvećih svetinja hrvatskoga naroda. Snažno i odlučno usprotiviti se svakom iskrivljavanju povijesnih činjenica i istine o Domovinskom ratu, te ugrožavanju ugleda i dostojanstva hrvatskih branitelja.
Tu najprije mislimo na nezakonitu, tendencioznu i selektivnu provedbu takozvane revizije, ali i na sve nezakonite aktivnosti koje ugrožavaju stečena prava pripadnika HVO poglavito u zadnje četiri godine. Zajedno s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata tražit ćemo sustavna rješenja i zaštitu prava, te se suprotstaviti pokušajima krivotvorenja povijesne istine o Domovinskom ratu, kao i pokušajima krivotvorenja cjelokupne novije povijesti na području BiH. Zaštita dostojanstva Domovinskog rata i hrvatskih branitelja JESU i OSTAT ĆE NAŠA TRAJNA OBVEZA.

3. Pitanje svih pitanja: „GOSPODARSKA ODRŽIVOST, RAST I RAZVOJ“ – Koalicija Hrvatskog Narodnog Sabora nudi hrvatski odgovor: Investicije i nova radna mjesta
Gospodarstvo je osnova svih naših djelovanja. Razvoj gospodarstva, povećanje zaposlenosti i životnoga standarda građana cilj je kojem sve druge politike trebaju biti u službi. Najoštrije osuđujemo dosadašnju stagnaciju i depresiju u gospodarstvu Federacije BiH izazvanu lošim i nestručnim radom nametnute nam platformaške Federalne vlade, korupcijom i favoriziranjem razvoja samo pojedinih područja unutar Federacije kroz politiku subvencija i usmjeravanja financijskih sredstava izvan većinskih hrvatskih županija.
Očekujemo da će formiranjem nove Federalne vlade od predstavnika legitimnih hrvatski stranaka, trend gospodarskog pada se preusmjeriti u trend rasta i ekspanzije. Stranke HNS imaju dovoljno stručne ljude i kadrove koji će taj pozitivni zaokret iznijeti na svojim plećima. Postojeći rast gospodarstva nastojat ćemo intenzivirati, jer BiH ima i materijalne i ljudske resurse za ostvarenje postavljenog cilja. Samo rješavanjem hrvatskog nacionalnog pitanja steći će se preduvjeti za međunacionalni konsenzus koji može pokrenuti gospodarski rast u BiH.
Zalagat ćemo se za zakonske reforme koje će stvoriti povoljnije ozračje za investiranje u realni sektor, povećanje proizvodnje i izvoza. Te mjere podrazumijevaju izmjenu zakonske regulative koja će olakšati postupak registracije poduzeća, smanjiti porezna i neporezna opterećenja gospodarstva, posebice u sferi doprinosa. Omogućiti prekvalifikaciju i izobrazbu kadrova, samim tim povećati konkurentnost, jačati potporu izvoznicima i uspješnim tvrtkama, unaprjeđenju poslovanja, te smanjivanje javnih rashoda, što u konačnici dovodi do rasta bruto društvenoga proizvoda i zaposlenosti. Mora se provesti reforma i reorganizacija državne uprave, kako bi se u proračunima osiguralo više novca za potporu gospodarskom razvoju.
U situaciji nedostatka i nedovoljnog iskorištavanja akumulacije kapitala iz domaćih izvora, te očevidne potrebe bržega razvoja i rasta gospodarstva i veće zaposlenosti u Bosni i Hercegovini nužne su strane investicije. Tu u prvom redu vidimo naše ljude koji su trenutno u dijaspori i koji mogu značajno doprinijeti ukupnom napretku sa svojim znanjem, iskustvom i poslovnim vezama koje su ostvarili radom u razvijenim ekonomijama na Zapadu.
Politička stabilnost u BiH ključna je za nova gospodarska ulaganja, ali i stvaranje povoljnoga poduzetničkog ambijenta, oslobođenog administrativnih i svih drugih prepreka koje usporavaju procese investiranja i poslovanja. HDZ BiH i njegovi kandidati, koji budu izabrani da sudjeluju u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti na svim razinama, imati će zadatak zalagati se za izradu konkretnih projekata koji mogu biti zanimljivi stranim, ali i domaćim investitorima, nuditi im te projekte i lobirati za njih. Od posebne važnosti za nas u Odžaku su:
- izgradnja infrastrukture, sa posebnim naglaskom na dovršetak auto ceste, koridora 5C i mosta preko rijeke Save, projekt vodovodne infrastrukture u MZ Potočani, Jošava i Vrbovac, sektor poljoprivrede - posebno u oblasti povrtlarstva i voćarstva gdje već postoje zainteresirani strani investitori sa planovima izgradnje hangara za uzgoj gljiva i izgradnju hladnjača za organiziranu proizvodnju i otkup povrtlarskih i voćarskih proizvoda sa područja sjevernog djela BiH sa sjedištem u našoj općini, te plasman proizvoda u zemlje EU. U tako organiziranoj proizvodnji vidimo mogućnost zapošljavanja većeg broja stanovništva kroz kooperantsku suradnju kućanstava i investitora. Posebnu pozornost ćemo obratiti na sektor šumarstva, jer smo područje bogato šumom, zatim preradu i proizvodnju na bazi drveta, energetski i metaloprerađivački sektor, te razvoj turizama.
Prioritetno je stvoriti iste uvjete za sva poduzeća (javna i privatna, domaća i strana) tako da svi imaju apsolutno jednake mogućnosti i uvjete poslovanja, odnosno ne dopustiti da jedni budu privilegirani, a drugi diskriminirani. To podrazumijeva inzistiranje:
da svi imaju jednake mogućnosti za porezne olakšice i poticaje za izvoz,
da svi jednako mogu koristiti državna i međunarodna sredstva (javne i međunarodne izvore financiranja), te
da se poticaji za poljoprivrednu proizvodnju, turizam, obrt, industriju i poticaji izvoza jednako raspoređuju za sva područja Bosne i Hercegovine.
Dobar preduvjet za strane investicije u Bosni i Hercegovini je kvalificirana radna snaga, te niži troškovi radne snage i proizvodnje, ali i prednosti koje pruža položaj BiH, te mogućnost pristupa i plasmana roba i usluga na određena tržišta, kako u regiji, tako i na tržišta EU, Rusije, Turske i dr. zemalja.
Zadatak nam je stvoriti ambijent za povećanje broja malih i srednjih poduzeća (uključujući samoupošljavanje, obrte i srodne djelatnosti), osobito obiteljskih, brzorastućih poduzeća i onih čiji je rad utemeljen na inovacijama i koja su izvozno orijentirana. Zalagat ćemo se za omogućavanje pristupa izvorima financiranja malih i srednjih poduzeća, osiguranje financijskih potpora pomoću grantova i povoljnijeg kreditiranja, a posebnu pozornost i dalje ćemo posvetiti ženama poduzetnicama i zapošljavanju mladih stručnih osoba.
Snažno ćemo poticati daljnji razvoj poslovnih zona, kao što je poslovna zona „Sjever“ u Odžaku i druge poduzetničke infrastrukture. Izvršit ćemo prilagodbu javne uprave (administracije) potrebama malih i srednjih poduzeća.
Na svim razinama državne uprave veću ulogu u donošenju odluka dat ćemo gospodarskim vijećima, tj. udrugama poduzetnika, kako bismo pri donošenju odluka razmotrili njihove potrebe, stavove i mišljenja.
Reformi poljoprivrede pristupit ćemo povećanjem materijalno-financijske potpore domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji i ruralnim područjima, te poticanjem neuposlenih osoba da se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Za nas u Odžaku iznimno je važno deminirati i privesti kulturi preostalo zapušteno poljoprivredno zemljište.
Na poseban način poticat ćemo prekograničnu suradnju s područjima u Republici Hrvatskoj koja se nalaze uz rijeku Savu. Svojim djelovanjima i radom, HDZ BiH je pokazala da ima punu potporu HDZ RH za predviđene projekte. U proteklom vremenu smo jako puno uradili na učvršćivanju odnosa sa RH, što je rezultiralo i međusobnim učestalim posjetima, kako na prostoru cijele BiH, tako i u našoj maloj općini.
Omogućit ćemo bolju zaštitu domaće proizvodnje i lakši pristup tržištima kroz viši stupanj specijalizacije i modernizacije poljoprivredne proizvodnje, bolje i potpunije korištenje raspoloživih prirodnih resursa. Poticat ćemo promociju i zajednički nastup poljoprivrednih proizvođača na sajmovima i stranim tržištima. Poticat ćemo udruživanje poljoprivrednika i poduzetnika.
Zalagati ćemo se za ekološki i ekonomski održiv razvoj turizma zasnovan na bogatim prirodnim i kulturnim resursima (sukladno interesima lokalnog stanovništva). Jačati ćemo suradnju između privatnog sektora, lokalne samouprave i javne uprave, te obrazovnih, znanstvenih i istraživačkih institucija. Uz sve navedeno uložit ćemo dodatni napor kako bi naša područja postala atraktivna i konkurentna turistička odredišta.
Prostor i zaštita okoliša pretpostavke su održiva razvoja gospodarstva i svake zajednice. Upravljanje prostorom regulirat ćemo zakonski, usvajanjem prostornog plana koji će nas razvojno opredijeliti u razdoblju koje slijedi. Posebno voditi brigu o okolišu po čijim smo ljepotama prepoznati i koje, između ostaloga, čine temelj kvalitete naše životne sredine.

4. Pitanje - ljudsko pitanje: SOCIJALNA POLITIKA I BRIGA ZA ZDRAVLJE
Koalicija Hrvatskog Narodnog Sabora nudi hrvatski odgovor: Društvena solidarnost i skrb o svim potrebnima, bez obzira na dob, spol ili bilo koju drugu različitost, čine naš put ka ostvarenju boljeg života utemeljena na rastu i razvitku gospodarstva.
Zalažemo se za što bolji i kvalitetniji život obitelji koja je temelj zdrava i sretna društva u cjelini, te za promicanje ravnopravnosti spolova kao temeljnoga načela demokracije. Sustavnim aktivnostima na području zdravstva, zaštite majčinstva i djeteta, razvojem infrastrukture i usluga namijenjenih obitelji nužno je podizati razinu socijalne sigurnosti, kvalitete i načina života mladih bračnih parova i obitelji radi ostvarenja pronatalitetne politike. HDZ BiH u ŽP će se zalagati za donošenje Zakona o porodiljinim naknadama, što je ujedno i jedan od najvažnijih izbornih programa naše stranke. Zahvaljujući koordiniranoj aktivnosti svih naših zastupnika na federalnoj razini, kako i našim koalicionim partnerima, uspjeli smo povećati koeficijent pripadnosti prihoda za Županiju Posavsku. To u konačnici znači da ćemo u Proračunu ŽP, u narednom razdoblju, imati više novca.
U ovom trenutku, smatramo donošenje Zakona o porodiljinim naknadama prioritetom našeg djelovanja u vremenu koje slijedi nakon izbora. Pitanje demografske obnove ključno je pitanje budućnosti i opstojnosti hrvatskog naroda. Stoga koncepcija demografskog razvitka i populacijske politike mora biti temeljno polazište razvojnih planova u svim strateškim dokumentima, projektima i programima.
Zalagat ćemo se i za poboljšanje životnog statusa različitih dobnih kategorija naše zajednice kroz: rješavanje troškova prijevoza za školsku djecu, poboljšanje tehničkih preduvjeta za izvedbu nastave, sufinanciranje boravka u dječjem vrtiću za djecu iz socijalno ugroženih obitelji, stipendiranje studenata, osiguravanje rada mladima u volonterskom statusu, omogućavanje odrađivanja pripravničkoga staža, te zapošljavanje mladih. Aktivno ćemo uključivati osobe treće životne dobi s njihovim iskustvenim znanjem u rješavanje svakodnevnih problema naše zajednice.
Nastavit će se izgradnja infrastrukturnih objekata za različite kulturne i sportske sadržaje. Inzistirat ćemo na izgradnji i preoblikovanju svakog našega mjesta u poželjnu sredinu za življenje, ali i na nastavku povratka svih prognanih i izbjeglih u njihove domove. Ovaj proces za nas još nije završen.
Sukladno socijalnoj pravednosti, društvenoj solidarnosti i čovječnosti, kao temeljnim odrednicama naše socijalne politike, zalagat ćemo se za takav program socijalne skrbi koji će svakom pojedincu omogućiti dobivanje solidarne pomoći zajednice kad mu je ona najpotrebnija. Svakoj osobi nastojati omogućiti kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. Naši ciljevi za općinu Odžak su povećanje opsega preventivnih pregleda i dodatni angažman u seoskim ambulantama.
Na poseban način skrbit ćemo o: djeci bez roditeljskoga staranja, odgojno zanemarenoj i zapuštenoj djeci, osobama s invaliditetom i osobama ometenim u fizičkom i psihičkom razvoju, materijalno neosiguranim i za rad nesposobnim osobama, osobama s društveno negativnim ponašanjem te starijim osobama bez primjerena obiteljskog staranja. Posebno mjesto u našem programu za općinu Odžak pripada dobro znanoj „Kući nade“, koja je najsvjetliji primjer organiziranog i savjesnog rada. Iz tih razloga, u Proračun ŽP je unesen novi grant za Kuću nade i na taj način riješeno pitanje financiranja ove hvalevrijedne udruge.
Posebnu pozornost posvetit ćemo naseljima koja su bila poplavljena i svojom aktivnošću nastojati ispraviti propuste koje je napravila lokalna općinska vlast, u kojoj je HDZ BiH u oporbi od izbora 2012. Nevjerojatno je da Općinsko vijeće u Odžaku, pri raspravi o pomoći poplavljenim područjima prekine sjednicu zbog nedostatka kvoruma. Nevjerojatno je da općinski načelnik još nije sačinio konačni popis oštećenih u poplavama, pa pomoć kasni mjesecima. Novci su osigurani u Proračunu ŽP i žalosno je da čekaju na podjelu. Jedina županija u F BiH koja je počela sa podjelom pomoći stradalim od poplave je upravo ŽP. I zato tražimo hitno i urgentno djelovanje općinskog vijeća i općinskog načelnika da novci mogu ići na stradala područja. Nije vrijeme za međusobna prepucavanja koja slušamo već dvije pune godine. Gospodo vijećnici, prihvatite se posla za koji ste od naroda izabrani.
Ili primjer drugi, nevjerojatno je da zastupnici iz HDZ 1990 napuste sjednicu Županijske skupštine prije donošenja rebalansa Proračuna u kojemu treba osigurati dodatna sredstva za poplavljena područja. Hrvatski odgovor na ovo je: izabrati Koaliciju HNS da dobije dovoljan broj zastupnika i formira normalnu vlast koja će raditi na korist i svog i drugih naroda u Županiji Posavskoj, a ne ponašati se neodgovorno prema problemima koji muče veći dio naše županije, ljude čiji je dom za vrijeme svibanjskih poplava uništen.
Poštovane kolege iz HDZ 1990 – obnašati vlast znači određene privilegije, koje ste sebi uzeli, ali i odgovornost, koju niste bili spremni nositi u protekle četiri godine.


5. pitanje je pitanje identiteta: JEZIK, KULTURA, OBRAZOVANJE I SPORT
Koalicija Hrvatskog Narodnog Sabora nudi hrvatski odgovor: društvo znanja, tradicionalne vrijednosti i vlastiti mediji
Stalna nam je obveza i zadaća očuvanje i obrana prava na obrazovanje po vlastitom nastavnom planu i programu i na materinskom jeziku, ali i pokretanje stručne obrazovne reforme na svim razinama. Radit ćemo na osiguranju uvjeta za besplatno školovanje učenika i studenata iz socijalno ugroženih obitelji, na uvođenju obveznog srednjoškolskog obrazovanja, omogućavanju veće dostupnosti i potrebnog broja upisnih mjesta za nastavak školovanja na sveučilištima, uvođenju financijske potpore za studente iz socijalno ugroženih obitelji i obitelji s više djece, za osobe s posebnim potrebama, te za izvrsne studente.
Stimulirat ćemo i promovirati programe suradnje s obrazovnim institucijama i programima Europske unije. Koristeći sva raspoloživa financijska sredstva, radit ćemo na iznalaženju mogućnosti za zapošljavanje visokoobrazovanog kadra u gospodarstvu i osiguravanju čvrstih veza između gospodarstva i obrazovnih institucija, posebice na prostoru ŽP.
Hrvatski jezik kao jedan od službenih jezika Europske unije njegovat ćemo i čuvati, služiti se njim i razvijati ga, kao što ćemo kroz svoj rad promovirati hrvatsku tradiciju i običaje, te čuvati hrvatski identitet i vrijednost naše kulturne baštine. Nužno je očuvati kulturno nasljeđe i kulturne institucije hrvatskoga naroda. HDZ BiH će i dalje inzistirati na dostojnom obilježavanju „Dana sjećanja“ na hrvatske žrtve Drugog svjetskog rata, na organizaciji „Posavskog kola“, kao središnje kulturno-vjerske i turističke manifestacije, te svih drugih manifestacija sličnog karaktera.
Vjerujemo kako je sport sastavni dio životne kulture i zalažemo se za njegovu što veću prisutnost u školama i na fakultetima, za promicanje profesionalnog, a poglavito amaterskog sporta u svim slojevima našeg društva.
Ustrajat ćemo u traženju ostvarivanja prava informiranja na hrvatskom jeziku. Učinit ćemo sve, kako bi i naš hrvatski narod imao javni tv servis s programom na našem materinskom jeziku. Lokalni mediji trebaju biti istinski integratori svih članova zajednice. Stoga ćemo učiniti sve kako bi se popravio položaj Radio postaje Odžak, jedinog medija čiji je osnivač lokalna zajednica.

6. pitanje našeg programa je pitanje pravne države: Koalicija Hrvatskog Narodnog Sabora nudi hrvatski odgovor: VLADAVINA PRAVA, BORBA PROTIV KRIMINALA I KORUPCIJE
HDZ BiH će raditi na izgradnji pravne i demokratske države koja će svakom građaninu jamčiti sigurnost i zaštitu od tuđe samovolje. Država ima obvezu djelotvorno provoditi pravo, a pravni poredak obvezujući je za svakoga u istoj mjeri. Zalažemo se za profesionalnu policiju, te sigurnosne agencije koje će biti izvan utjecaja dnevne politike. Policiji treba osigurati pristojnu nadoknadu za njihov rad, a posebnost za Policijsku upravu Odžak jeste i popuna nedostajućeg kadra.
Stoga podržavamo maksimalnu profesionalizaciju i modernizaciju ovih službi. Zalažemo se za uvođenje suvremenih tehnologija u suzbijanju kriminala i zaštiti ustavnoga poretka. Ukratko, nulta stopa tolerancije prema kriminalu i korupciji. Svatko neka odgovara za svoja djela!

7. pitanje je pitanje budućnosti: EUROPSKA I EUROATLANTSKA ORIJENTACIJA, Koalicija Hrvatskog Narodnog Sabora nudi hrvatski odgovor: BiH kao sastavni dio Europske unije i NATO-a
Temeljno opredjeljenje i prioritet HDZ-a BiH jesu euroatlantske integracije. Europa je naš interes, naš dom i budućnost, kao i interes cijele BiH i susjednih država. Inicirat ćemo aktivnosti na svim razinama vlasti i zajedno s partnerskim političkim snagama raditi na donošenju nužnih odluka i bitnih reformi koje vode ispunjavanju uvjeta za stjecanje statusa države kandidatkinje i otpočinjanju pregovora s Europskom unijom.
Uz pomoć i iskustvo stručnjaka iz Republike Hrvatske, formirat ćemo stručne timove radi boljeg korištenja dostupnih sredstava iz fondova Europske Unije. Nastavit ćemo koristiti ponuđene mogućnosti da u zajedništvu s Europskom Unijom krenemo dalje u našem gospodarskom približavanju Europskoj uniji kako bismo, koristeći iskustva drugih država, još pripremljeniji dočekali našu europsku realnost. Naš glavni cilj je članstvo u NATO-u koji je jamstvo, ne samo sigurnosti i mira, nego i pokazatelj opće sigurnosti i prosperiteta države članice u svakom, pa i gospodarskom smislu.

Poštovani, Opći predsjednički i parlamentarni izbori u Bosni i Hercegovini bit će održani u nedjelju 12. listopada 2014. godine.
Prigoda je to da sami odlučimo TKO će nas predstavljati u sljedeće četiri godine i TKO će najbolje zastupati naše interese u državnim, entitetskim i županijskim institucijama.
Samo dokazano sposobni i stručni ljudi, te dobri poznavatelji domaćih i međunarodnih institucija i politika, mogu nas dostojno i uspješno predstavljati, ali i izboriti najbolju moguću poziciju hrvatskomu narodu u složenoj državnoj zajednici kakva je BiH. U proteklome razdoblju dokazali smo da to ZNAMO, MOŽEMO i HOĆEMO! Naši su kandidati dokazano najsposobniji, najaktivniji i najglasniji HRVATSKI GLAS u institucijama Bosne i Hercegovine na svim razinama, ali i u međunarodnoj politici. Samo stranka koja ima svoje zastupnike i predstavnike na svim razinama vlasti u BiH, može bitnije utjecati na donošenje odluka važnih za život žitelja ŽP.

Kako će neka regionalna stranka se izboriti za naše interese kada za nju nisu niti čuli u federalnom i državnom parlamentu? Mi smo dokazali da to možemo i znamo. Najbolji primjer koordiniranog rada naše stranke je donošenje zakona o pripadnosti javnih prihoda, čime je koeficijent za ŽP uvećan i na taj način riješen gorući problem financijske opstojnosti naše županije.
Nesigurnost današnje zbilje ogleda se u gubitku radnih mjesta, smanjenju plaća, povećanju poreza, nemogućnosti vraćanja kredita i plaćanja režija, iseljavanju... Nažalost, to je realnost svakodnevice hrvatskih građana. MI ZNAMO KAKO TO PROMIJENITI!

Želimo napredno i rastuće gospodarstvo koje donosi društvenu i pojedinačnu sigurnost i radna mjesta. Želimo mlade ljude koji ponovno gledaju u budućnost u vlastitoj državi s povjerenjem i ne razmišljajući o traženju izlaza izvan njezinih granica. Država u cjelini i svi njezini dijelovi, narodi i građani mogu i moraju ponovno raditi, rasti i razvijati se!

Poštovane Hrvatice i Hrvati, izađite na izbore 12. listopada! Nemojte da dozvolimo da o sudbini hrvatskog naroda opet odlučuje netko drugi. Hrvatski odgovor mora biti HNS i zajedništvo hrvatskog naroda. Hrvatski izbor je dr. Dragan Čović! Izađite na izbore i dajte svoj glas HDZ BiH!!!

Hvala lijepo!
Predsjednica OO HDZ BiH Odžak
Nada Ćulap dipl. oec

{jathumbnail off}