B i H
Typography

bih stanovniciAko ne možemo biti u ekonomiji, monetarnom sistemu ili nečem trećem, prvi u svijetu, onda možemo barem biti prva zemlja na popisu zemalja svijeta čiji građani najviše mrze svoju vladu, a to je nedavno pokazalo istraživanje američke kompanije za Gallup.

Dakle, definitivno je Bosna i Hercegovine prva na popisu zemalja svijeta čiji građani najviše mrze svoju vladu a to su dokazali istraživači koji su analizirali brojne oblasti, kao što su korupcije, nezaposlenosti kao i stupanj podrške potezima lidera i vlade. Kako je pokazalo provedeno istraživanje, samo osam posto anketiranih u BiH kazalo je da podržava vladu i političke vođe, dok čak 91 posto građana smatra da je najraširenija korupcija u vlasti.

U istraživanju je pokazano da su u našoj zemlji već dvije decenije među najvećim problemima i etničke tenzije, a po etničkoj pripadnosti razdvajaju se vlasti, mediji i škole…

Odmah iza građana BiH, na listi onih koji mrze svoju vladu su Bugari. Kako stoji u istraživanju, Bugarska je pokrenula reforme - dovoljno da bude primljena u Europsku uniju 2007. godine, ali loši životni uvjeti i politički nemiri i dalje muče zemlju.

U 2013. godini gotovo 80 posto ispitanih Bugara smatra kako je raširena korupcija u njihovoj vladi.

Liste zemalja čiji su građani najnezadovoljniji vladama:

1. Bosna i Hercegovina
2. Bugarska
3. Grčka
4. Češka
5. Moldavija
6. Pakistan
7. Peru
8. Rumunija
9. Kostarika
10. Jamajka
11. Portugal
12. Španjolska

Uredništvo Posavina.ba portala