B i H
Typography

VITEZ - U organizaciji Podružnice  HKD Napredak  i Viteškog ambijentalnog teatra u Vitezu je upriličena promocija najnovijeg književnog uratka poznatog bosansko-hercegovčakog književnika, korjenima iz Dervente,  Ante Zirduma simboličnog naslova „Samo se prosvijetljeni vide u tmici“. Knjigu su predstavili prof.dr. Željko Škuljević, prof. Josip Kurevija, te književnici Jasmina Hanjalić i Anto Pranjkić.

promocija anto zidrum

Književnik i književni kritičar Anto Pranjkić, obraćajući se javnosti je kazao da Zirdum gradi novi pravac u bosansko-hercegovačkom pisanju. Taj pravac Pranjkić je, na oduševljenje nazočnih nazvao, „zirdumovanje“.

-Ovo nisu samo antropološke opservacije. Ovo djelo u sebi nosi i mnogo epistemološkoga, kozmološkoga i psihološkoga, jednom riječju filozofskoga. Anto Zirdum se, poput svih ljudi ovoga svijeta, pita: tko je čovjek, što je svijet, što nas čini sretnim, što je ljubav, ljubomora, kako biti pošten... On jednostavno umuje. Antino prezime se sastoji od dva interesantna narodno-jezična korijena. Prvi dio „zir“, govori o naziranju, pogledu u nešto u daljini, u nešto što ne vidimo, a drugi dio prezimena „dum“  podsjeća na našu Hercegovinu, gdje su svećenika donedavno zvali „dumo“ a njegovo intelektulano promišljanje „dumovanjem“. Dakle, samo prezime Zirdum možemo protumačiti  kao „pogled u razmišljanje“. Zato se usuđujem, ovom prigodom reći, da Anto Zirdum gradi novi književni pravac u bh. i hrvatskoj književnosti, koga bih ja jednostavno nazvao „zirdumovanje“, naglasio je Pranjkić.

Književnica Jasmina Hanjalić je povezala tri vrlo bitne profesije za promišljanje u životu naših ljudi: svećenike,  učitelje i liječnike. Ona je pročitala dio recenzije prof. dr. Vande Babić iz Zadra, koja je istakla da je Zirdumov govor, upućen prije svega, budućim prosvjetnim djelatnicima i prosvjetiteljima, ali i svima onima koji u fokusu svoje profesije imaju rad s ljudima.

Filozofski pogled na Zirdumovu knjigu dali su i filozofi prof. dr. Željko Škuljević i Josip Kurevija. Oni su prikazali povijesni put ovakvog stila pisanja kod brojnih filozofa, a ponajprije ističući Voltairea, Nitschea i Haiedegera.

Govoreći o cilju svojega pisanja, Anto Zirdum, autor ove knjige je kazao da ove opservacije postoje već duži niz godina i u javnosti su objavljivane na različite načine i u različitim oblicima. Kazao je da je važno da je ono što je pisao jasno i skladno, ali da je to on pisao na svoj način.
Ovu večer uljepšali su članovi Napretkovog orkestra harmonike iz Viteza pod ravnanjem profesorice Gordane Lujić-Mišković.

Frano Soldo{jathumbnail off}