B i H
Typography

kolinda6 620x330Ovo je ključni trenutak, kad moramo pokrenuti stvari naprijed, izjavila je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.  Nije tajna da BiH trenutno ne funkcionira kao politički emancipirana država zato što još postoji Ured visokog predstavnika. Moja želja i cilj je vidjeti BiH koja funkcionira upravo na principu jednakopravnosti tri naroda na cijelom teritoriju BiH. 

Uređena država koja se brine o životu svakog svog građanina i sva tri naroda i manjina, kazala je Grabar-Kitarović u intervjuu za Dnevni avaz.

Naglasila je kako tu Hrvatska može pridonijeti.

– Osim što smo susjedi i što mnogo toga činimo u dobroj namjeri, tu proizlaze i pravne obveze. Jedna je da smo supotpisnici Daytonskog mirovnog ugovora, što znači da imamo obvezu njegove provedbe i dalje nadogradnje kako bi BiH funkcionirala kao suverena i samostalna država koja odlučuje o svojoj budućnosti. Drugo je i naša ustavna obveza o zaštiti Hrvata izvan domovine, rekla je ona.

Istaknula je da Hrvati u BiH nisu manjina, oni su narod, autohtoni narod i BiH jeste njihova matična država, kao što je i Hrvatska.

– To je naša obveza, naravno ne miješajući se u unutarnja pitanja. Svaka država pomaže svom narodu u drugim državama. To je sasvim uobičajeno. U subotu sam u Novoj Biloj istaknula projekt u okviru kojeg je Hrvatska uložila u izgradnji bolnice od koje svi građani uživaju plod te investicije. Željela bih vidjeti više toga. Time se pomaže ne samo hrvatskom narodu nego svim građanima koji žive na tom teritoriju i pridonosi se ukupnom gospodarskom razvitku BIH. Mislim da možemo odigrati zaista snažnu konstruktivnu ulogu u poboljšanju života BiH, kazala je Grabar-Kitarović.

Poručila je kako je potpora članstvu BiH u EU i NATO-u apsolutno neupitna.

– Tu ćemo činiti sve što možemo. Kada je riječ o europskoj inicijativi, još nismo vidjeli konkretizaciju onoga što je dogovoreno i potpisano, ali moje je mišljenje da uz ekonomske i socijalne mjere moramo vidjeti i institucionalne mjere koje će omogućiti da sva tri naroda budu jednakopravna na cijelom teritoriju BiH. Ja uopće ne volim termin zapadni Balkan zato što mi to znači getoizaciju na jednom području koje se zapostavlja i koje ne napreduje dovoljnom brzinom. Draži mi je termin jugoistočna Europa, jer onda to obuhvaća i države kandidatkinje i na susjedne države koje smo sada članice EU i NATO-a i čija je posebna odgovornost upravo za ove države koje se još nisu integrirale u euroatlantske institucije, objasnila je.

– Ono što radim neprestano, a radila sam to i kao pomoćnica glavnog tajnika NATO-a, jeste da svojim iskustvom pomognem. Jer, mi kao susjedi znamo mnogo više o životu u BiH nego što zna netko iz skandinavskih država ili nekih drugih. Dakle, uvijek sam u NATO-u pokušavala objasniti složenost procesa u BiH i onih poteškoća kojih je i Hrvatska imala. Moramo zadržati taj proces proširenja, odnosno nadogradnje cijelog tog evropskog prostora, jer to je prostor koji je tako prirodno europski, i njegovo zanemarivanje imat će kontraučinke, jer će dolaziti do zamora s reformama i države će posustajati, kaže hrvatska predsjednica.

Prilikom posjeta Sarajevu je istaknula kako mnogi govore o zamoru proširenja.

– Međutim, to bi značilo umor od vlastite budućnosti, jer definitivno integracija ovog prostora jeste budućnost EU. Znači, treba više raditi s BiH kako bi se provele potrebne reforme. I u Hrvatskoj su stvari mnogo brže krenule naprijed kada smo shvatili da nam je međunarodna zajednica u tome partner, a ne neprijatelj. Zato ohrabrujem BiH da iskoristi pomoć od svojih prijatelja kao što je Hrvatska bez želje za dijeljenjem lekcija. Jer, tu smo da pomognemo, da kažemo što možete drukčije uraditi, koje smo greške mi činili, rekla je Grabar-Kitarović.

Preuzeto s Hrvatskog medijskog centra: http://hms.ba

{jathumbnail off}