Europa
Typography

schoenstattOve 2014. godine Schönstattski pokret, koji je nastao u Njemačkoj slavi 100 godina svojega djelovanja u svijetu. Utemeljitelj ovoga pokreta je o. Joseph Kentenich, koji je za svoj cilj uzeo BDM kao odgajateljicu i voditeljicu i kao Majku „Triput divnu“.

Od 1914. godine, kada je nastao,  do danas svoje grane djelovanja pustio je u više zemalja kako Europe, tako i cijeloga svijeta. Svečana proslava bit će u Schönstattu 18. listopada 2014. godine. Na veliko se članovi ovoga svjetovnoga pokreta pripremaju za ovu veliku svečanost.


Prigodom ovoga velikog jubileja članovi Schönstatta  organizirali su putanju simbola Bože providnosti „Očeva oka“ po Europi i svijetu, tako da je ovaj simbol Očeva oka prošao veći broj zemalja širom svijeta i u mjesecu kolovozu tekuće godine putuje Očevo oko po RH i u Bosni i Hercegovini. U Bosni i Hercegovini u Vrhbosanskoj nadbiskupiji Bože oko bilo je u župi Pos. Mahala k. Odžaka 12. i 13 kolovoza 2014. godine kamo je došlo s puta Dubrovnik -Neum - Mostar. 

Iz župe Pos. Mahala Božje oko put je nastavilo prema Zadru –Zagrebu - Bjelovaru da bi se skrasilo 23. kolovoza u Maloj Subotici k. Varaždina gdje će biti glavna proslava Hrvatske schönstattske obitelji ovoga 100-godišnjeg jubileja. Tu se priprema veliki program koji će trajati 23. i 24. kolovoza tekuće godine. Glavno euharistijsko slavlje i ceremonije u Maloj Subotici predvodit će 23. kolovoza tekuće godine mons.

Josip Mrzljak, varaždinski biskup u koncelebraciju nazočnih svećenika. Poslije ove proslave u Maloj Subotici, gdje se nalazi glavno svetište Gospe schönstattske za Hrvatsku, Božje oko putuje u glavno svetište u Urheiligtum (prasvetište) u Schönstatt, gdje će se održati glavna svečanost od 18-20. listopada 2014. godine.


Očevo oko je i simbol Presvetoga Trojstva još od davnoga 16. stoljeća. Stoga schönstattovci u cijelom svijetu s čežnjom očekuju njegov dolazak. A značenje Božjeg oka za nas je poruka milosrdnog Boga Oca koji nas ljubi. Božje oko je za nas simbol jednoga Boga koji nije samo s one strane, već se na ovome svijetu obraća ljudima na razne načine.

On nas gleda i interesira  se za nas, koju istinu već susrećemo u Starom zavjetu: „I milostivo ću svrnuti oči na njih“. Time se izriče predivna istina da Bog gleda s ljubavlju na svoj narod. A to istovremeno znači „Jer dragocjen si u mojim očima, vrijedan si i ja te ljubim“ i veli prorok (Iz. 43,4) čuva te „ko zjenicu oka“.

S tim simbolom koji označava brižnu ljubav i vodstvo Boga Oca kroz čitavu povijest svi su pozvani na jubilej 2014. godine u Prasvetište, gdje će se smjestiti Božje oko nakon puta po Schönstattskim obiteljima oko cijeloga svijeta, skoro po svim kontinentima.

                                                                   Ivan Ravlić, župnik u Pos. Mahali