Hrvatska
Typography

S obzirom da hrvatska politička elita u zadnje vrijeme  uopće više ne vodi računa o bosanskim Hrvatima oni su se odlučili napraviti korak naprijed te su polovicom srpnja osnovali stranku “Budnica Hrvatska - Zajednica bosanskih Hrvata

budnica hrvatska

Kako do sada niti jedina stranka u Hrvatskoj nije valorizirala interese Bosanskih Hrvata pokrenuta je inicijativa za osnivanjem jedne takve stranke u Hrvatskoj koja će najbolje prepoznati i zastupati interese te populacije, kako u Gradu Zagrebu tako i širom Hrvatske.

Budnica je politička stranka kojoj je za cilj okupljanje i politička afirmacija Bosanskih Hrvata u RH, a koliko će Budnica biti politički uspješna i u susjednoj Bosni i Hercegovini – to će ovisiti o masovnijem angažmanu ljudi koji bi trebali postati aktivni sudionici politike, voljni mijenjati stvari na bolje.

Budnica Hrvatska odgovor je na višegodišnje zanemarivanje bosanskih Hrvata, pruža političko ujedinjavanje i djelovanje.

Za prvog predsjednika izabran je Dragan Martinović, poduzetnik iz Zagreba, rođen u Brčkom. Uz predsjednika Martinovića, u stranci su i čelnici Petar Geljić, potpredsjednik Središnjeg odbora Budnice Hrvatske, te Dragan Kurtušić i Ivan Martić, potpredsjednici Budnice Hrvatske, glavni tajnik stranke je Drago Perić, a njihova glasnogovornica je gđa Sanela Dropulić.

Istaknuli su da hrvatska politika treba nove, moralne, poštene ljude koji ulaze u politiku nakon što su se dokazali u svojim poslovnim karijerama i privatnom životu, a upravo to nudi Budnica Hrvatska.

Bez dvojbe možemo kazati kako više od milijun hrvatskih građana vuče svoje korijene iz BiH, a samo u Zagrebu je svaki peti stanovnik podrijetlom bosanski Hrvat. Prema podacima popisa stanovništva iz 2011. godine te procjenama danas u Zagrebu živi 140 tisuća bosanskih Hrvata, a najviše ih ima u Sesvetama, gdje čine gotovo oko 1/3 stanovništva.

Jasno nam je kako se postojanje bosanskih Hrvata aktualizira samo uoči izbora jer im se tada obećava med i mlijeko, ali kada prođu izbori sve se to zaboravlja i pada u zaborav, dana obećanja blijede i nikada ne dožive obećano, a bosanski Hrvati ostaju na rubu interesa i odbačeni su već godinama u težnji da se uzdignu i pokažu da ne smiju i ne trebaju biti zaboravljeni  jer su oni aktivni kreatori hrvatske politike i sudionici u hrvatskoj vlasti. Stoga je Budnica Hrvatska odgovor na višegodišnje zanemarivanje bosanskih Hrvat.

Čelnici Budnice smatraju da su bosanski Hrvati danas vrlo učinkovit dio svake pore hrvatskog društva, osim vlasti, u kojoj gotovo ne sudjeluju niti na lokalnoj niti na nacionalnoj razini.

Zanimljiva je i činjenica koju je iznio predsjednik stranke Dragan Martinović da je 1/3 svih tvrtki u RH u rukama bosanskih Hrvata i njihovih potomaka te da oni ostvaruju 40 posto hrvatskog BDP-a.

Većina bosanskih Hrvata radi u realnom tržištu, ovisi o svojim sposobnostima, radu i zalaganju, ne participira u državnoj administraciji, nego je hrani, ne participira u upravljanju državnim ministarstvima, ali ih izdržavaju.

Upravo iz tih razloga osnovana je i Budnica Hrvatska – Zajednica bosanskih Hrvata, a u cilju da bosanski Hrvati konačno uzmu vlastitu sudbinu u vlastite ruke te kreiraju vlastitu strategiju održivosti, participiraju u vlasti i sprovode u djelo ono što mnogi već godinama prazno obećavaju. Da pokažu koliki se potencijali koje posjeduju može usmjeriti, ne samo na dobrobit bosanskih Hrvata nego i svih žitelja RH radi kvalitetnijeg, poštenijeg te dostojnog čovjeka, života na ovim prostorima.

Predstavnici stranke su do sada posjetili te se predstavili većim institucijama  među kojima su: Vrhbosanska nadbiskupija u Sarajevu te se susreli s kardinalom  Vinkom Puljić a zatim su posjetili HKD Napredak i profesora Franju Topić a bili su i Pantovčaku.

Također su za vrijeme prosijeda branitelja u Zagrebu posjetili i tu Udrugu te im pružili moralnu potporu.

 Mišo Perak{jathumbnail off}