Hrvatska
Typography

Hum na Sutli je pravo ekonomsko čudo u Hrvatskoj. Njegove prazne ulice pokazuju kako ljudi rade i živi od domaće proizvodnje stakla.Tu je smještena tvrtka Vetropack jedina za proizvodnju staklene ambalaže u Hrvatskoj, a jedna je od vodećih proizvođača staklene ambalaže u Europi. vetropack

Vetropack godišnje proizvede gotovo milijardu boca, a svaka ima svoga kupca što na domaćem, što na inozemnom tržištu. U Humu se  radi i nedostaje im radne snage električara, strojara i inženjera.

Tvrtke posluju stabilno. Stipendiraju se svi njeni studeni. Radnici djeluju zadovoljni uvjetima rada u tvrtci, nude se nova radna mjesta. Stalni prihodi, regresi, božićnice, godišnji, dobra okolina, čine uposlenike zadovoljnima u Vetropacku i ovom malom mjestu Humu na Sutli.

Ovakav princip sveobuhvatnih usluga opravdava Vetropackovu vodeću poziciju na šest inozemnih tržišta u Švicarskoj, Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Hrvatskoj i Ukrajini.

"Treba raditi, treba dobro planirati, treba poštivati ljude koji tu rade - jer silne investicije ne znače ništa ako nemate dobar kadar", kazao je Josip Debeljak, direktor logistike Vetropack Straže iz Huma na Sutli. Njihovi mladi uposlenici nemaju problema s natalitetom i u Humu se stalno dograđuje postojeći vrtić. Dječjeg smijeha tu ne manjka. Na godinu se rodi 60-tak djece.

"Dodjeljujemo jednokratne pomoći. Za prvo dijete dvije tisuće, za drugo četiri tisuće, treće šest tisuća, osam tisuća i tako redom. U vrtiću pomažemo sa 60 posto troškova pokrivamo troškove ekonomske cijene vrtića",  a naš proračun pune isključivo zaposleni', kazao je općinski načelnik Zvonko Jutriša.

A kada djeca jednoga dana svoje školske knjige zamijene knjigama na fakultetu bit će osigurani i kao studenti jer općina svakom studentu daje stipendiju od 500- tinjak kuna. Zato suteni Huma na Sutli nikad ne bi mijenjali svoje mjesto koje bez gradske gužve gdje svi  trube i svi stoje.

PRESS Posavina.org{jathumbnail off}