Hrvatska
Typography

Slava Dlesk  koju možemo nazvati "superbaka" ima 96. godina i živi blizu jedne šume kod Našica. Svakodnevno ide po drva za ogrjev i kako kaže s dva udarca rascijepa i najtvrđu cjepanicu. Potom drva u kanti sama donese kući jer nema nikakvu prijevozno sredstvo niti pomagalo.

superbaka

Ostala sam sama s djecom i cijeli mi je život borba, a tako je i dan, danas. Istina je da sam u 96. godini života ali i dalje sve moram sama raditi jer sama i živim, govori superbaka Slava Dlesk a prenosi 24sata.

Ona je najstarija stanovnica Našica, ali se ne kani prestati skrbiti o svojoj kućici pored šume. U nju ide svakodnevno po drva za ogrjev i, unatoč godinama, sama ih cijepa i donosi.

- Cijepati drva ne zna nitko bolje od mene. I ne treba mi više od dva udarca sjekirom da i u ovim godinama rascijepam i najtvrđu cjepanicu - pohvalila se superbaka, uzimajući svoj štap. Spustila se do šupe i pred nama rascijepala nekoliko cjepanica bukovine i graba.

Drva je potom stavila u kantu, podigla je jednom rukom, a kad se uspela uz stube, kantu je štapom odvukla do štednjaka.

- Imam tri noge, a štap koristim i kao treću ruku - našalila se.

Ovu ženu život nije mazio. Rodila se 1919. u Ježovcu u Bednji, školu nije završila. Nakon udaje sa suprugom i njegovim roditeljima doselila se u Crnu Kladu kod Našica. Od napuštene zemlje morali su napraviti mjesto za život, a Slava je radila i muške i ženske poslove. Orala je, kosila i kosu kovala i oštrila, nerijetko u polju vukla plug, jer nisu imali konje.

Muž joj je stradao na Bleiburgu, a ona je ostala sama sa suprugovim roditeljima i troje djece. Danas ima osam unuka i 11 praunuka.

- Mama je boljeg zdravlja od mene. Dok je živa, nema šanse da mi dopusti nešto raditi. Sva ova drva ona je cijepala cijelo ljeto - hvali je njezin sin Stjepan (70). Iako je vid ne služi najbolje, ne propušta prijenos nedjeljne mise.

- Prije 30 godina poklopila me prikolica puna kukuruza i potpuno polomila. Bog je htio da ostanem na životu i zato pjevušim svete pjesme - otkrila je na kraju svog razgovora Slava Dlesk za 24sata.

Priredila Posavina.org{jathumbnail off}