Hrvatska
Typography

brigaIspovijest hrvatskog branitelja koji je iz Nürnberga došao u Hrvatsku i stao u obranu Domovine. Ponukan pričom hrvatskog branitelja koji se iz Hrvatske vratio u Stuttgart, kratku crticu iz svog "odrastanja" u Domovinskom ratu napisao nam je Nikola "Paraga" Gojković koji je iz Nürnberga stigao u obranu Domovine.

"Ne sjećam se se kad sam zadnji puta spavao.

Imao sam 17 godina. Kada sad upoznam nekog tih godina, mislim da to nije istina i da je bio ružan san. Ljudi moji, sa prepravljenom puškom od "zračnice", 1 patrona, 16-ica, udarna igla, ekser, repetiram šarafcigerom i ne znam da li je san.

Ali bila je java. Zarobljavamo SDB-ovca (Služba državne bezbednosti). Imao je lola više školovanja nego ja godina. U tom kvartu sam se igrao rata, a sada ga doživljavam. Bilo je to u garažama u nepokorenom gradu. Lega mu prišao sa leđa sa kuburom a ja sa Grunfovom napravom. Granate su rokale, al' ne pretjerano - 20 u satu.

Izderao sam se oko pola 3 ujutro: "Opkoljen si sa svih strana, postupaj po zapovijedi, ostat ćeš živ!" Sam Duh sveti je progovorio iz mene. Bez skice, bez kroja, zarobili smo ga.

Ovo posvećujem Ivanu Lukiću koji je bio samnom u toj prilici. Objesio se. To su počeci.

Poslije rata sam radio kao vozač itd. Sada živim sa 2 eura dnevno. Ne kukam, samo nama veteranima nema adekvatne skrbi. Želim vam svu sreću, braćo i sestre. U Nürnbergu sam imao sve. Bar vi pamet u glavu, emigracijo moja. Slobodno je i more pa na Urlaub!

Ne mogu više pisati, Bog i Hrvati.

Paraga aus Nürnberg"

Preuzeto s CroExpress