Hrvatska
Typography

Dana, 22. lipnja 2015. godine komemorirana je smrt 447 pobijenih u jami Jazovka. To je bio strah i užas, kako su ove osobe poubijane i na svirep način mučene, vezane ruke sa žicom, ubijani tupim ili vatrenim oružjem, poluživi i mrtvi bacani u jamu Jazovka. Inače svibanj i lipanj su mjeseci kada se čini spomen čin na mnogim jazovkama, jamama i rupama gdje su sve bacani ljudi, osobe samo što su voljeli svoje i željeli to svoje braniti.

U Jazovki kod Sošica sv. misu u 11 sati predvodio je mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup u koncelebraciji sa mons. Jurajom Jezerincem, Vojnim ordinarijem sa kojima je suslavilo oko 20-ak svećenika i redovnika. Bilo je nazočno oko 1400 vjernika iz svih krajeva Hrvatske, BiH., pa i šire. Prije sv. mise počeo je križni put u 10 sati koji je krenuo od Sošica, u dužini oko jednog km. do jame Jazovka, smještenoj u gustoj šumi i prilično teško prohodnom terenu, gdje je izmoljeno opijelo i počela sv. misa. Sve je na početku sv. mise pozdravio i dobrodošlicu zaželio preč. Dragutin Kučan župnik u Krašiću i u župi Oštrcu. Pozdravio je sve hodočasnike odakle god došli, a došli su iz mnogo mjesta da se pomole za pokojne u ovoj Jazovki kao i za mnoge za koje se ne zna gdje su završili svoj život od Titovih partizana.

U propovijedi mons. Mrzljak je naglasio traženje istine, na koje je pozvao povjesničare u koji se posao mogu upustiti bez straha, naglasivši Papine riječi iz Sarajeva sa skorašnjeg dolaska: „Draga braćo i sestre, nemate pravo zaboraviti svoju povijest. Ne radi osvete, nego zato da budete mirotvorci, da biste mogli ljubiti poput njih. U vama, u vašem pozivu stoji krv, stoji svjedočanstvo tih vaših mučenika. To je krv i svjedočanstvo tolikih svećenika, redovnika i redovnica, bogoslova. „sv. Pavao u poslanici Hebrejima poručuje: „Ne zaboravite svojih predaka.

Oni su vam prenijeli vjeru, upravo oni su nam prenijeli kako se živi vjera.“ I nastavio je mons. Mrzljak „zapamtite si, braćo i sestre, riječi pape Franje: „Nemamo pravo zaboraviti svoju povijest.“ Danas smo ovdje iznad ove jame Jazovke u kojoj su mnogi naši nevini završili svoj ovozemaljski život mučeničkom smrću. Negdje potkraj osamdesetih godina prošlog stoljeća, kada se već nazirao kraj komunističke diktature, zamolio sam kolegu svećenika Nikolu Kekića, današnjeg vladiku križevačkog, koji je rodom iz ovoga kraja, da idemo tražiti jamu Jazovku o kojoj sam tada već nešto čuo, ali se o njoj još uvijek govorilo potajno i šapćući.

Došli smo u Sošicu i nakon okrjepe kod sestara bazilijanki krenuli u potragu. Sjećam se da smo dugo hodali kroz neko grmlje i šumrak, ali nikako naći Jazovku. Spustili smo se ponovno na cestu, susreli jednu ženu koja je išla iz polja i pitali ju zna li gdje je ta jama. Žena nam je rekla: „Nemojte me to pitati i najbolje je da što prije odete odavde.“ Osjetio je strah s njezine, ali i s naše strane.

Strah koji je 45 godina komunistički diktatorski sustav utjerivao u sve nas, posebno u ovom našem kraju.
Strah koji se još i danas može osjetiti.“ i nastavio je biskup Josip „Svjedoci smo mi, tada mlađi naraštaj, kako se o tome nije govorilo, ponešto zbog straha z sebe same, ali i zbog nas mladih, koji smo rasli u tim olovnim vremenima, da nam ne bi otežali budućnost. Zašto se o tome nije govorilo? Istinu o tome nisu smjeli reći, a lagati nisu mogli. Bilo je to vrijeme strahovite laži, koje dopiru do naših dana. Lagalo se o događajima, o ljudima, a najviše o sinu ovoga kraja, blaženom Alojziju Stepincu.

Kakve smo sve laži morali čuti u medijima, u školi, a posebno u tadašnjoj Jugoslovenskoj narodnoj armiji koju smo tada morali služiti, a koja je svoje pravo lice pokazala u agresiji na domovinu nam Hrvatsku! Teško se oslobađamo tih strahovitih laži i kleveta.

Obistinjuju se one Voltaireove riječi: „Lažite, lažite, nešto će ostati.“ Ta laž u mnogima još i danas živi. Desetljećima su prikazivanje razne Jazovke i Hude jame diljem Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i tko zna gdje još. Oni ljudi koji su ih punili, bacajući u njih nevine ljude, mislili su da se ti zločini nikada neće otkriti i danas još mnoge žele zatajiti.

Istina se teško probija, posebno preko sredstava društvenog priopćavanja u našoj domovini.“ završio je uglavnom propovjednik.
Po završetku sv. mise obratili su se neki od nazočni i pozdravili okupljeni skup kao izaslanica predsjednice Kolinde Grabar- Kitarović gđa Bruna Esih, Vinko Ostojić, jedan imam i još neki. Svi smo se razišli s mišlju na ove okrutno stradale u ovoj Jazovki.

Ivan Ravlić, župnik u Pos. Mahali k. Odžaka.

{jathumbnail off}