Posavina
Typography

 

sudionici tribineTiskana projekt-studija o aktivnostima na revitalizaciji Bosanske Posavine 2030. svjetlo dana ugledala je 11. prosinca u Odžaku. Tako je u javnosti ponovno pokrenuta tema budućnosti Hrvata i drugih stanovnika sjeverne Bosne.

Studija je rezultat projekta udruge "fra Grga Vilić", a dvorana odžačkog Centra za kulturu bila je tom prigodom premala kako bi primila sve zainteresirane, pa su neki stajali u predvorju.

U tom projektu su inženjeri, doktori znanosti, svećenici, književnici i drugi ponudili viziju budućnosti Posavine. Studija također sadrži: činjenice i statističke podatke, opis demografsko-ekoloških i drugih kretanja, razvojne mogućnosti regije te strane scenarije o budućnosti BiH i Europe. Studija je obogaćena ilustracijama, među kojima se ističu slike umjetničkog fotografa Mate Bičvića iz Bosanske Posavine.

Uvodni dio i recenziju projekta uradio je prof. dr. Ivo Grgić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, inače podrijetlom Posavljak. U projektu je opisan međunarodni položaj BiH 2030. godine, kao i slijedeći aspekti života u Posavini: stanje okoliša i izvori energije, migracije stanovništva, politika, zaposlenost, sredstva plaćanja usluga, prosvjeta, jezik, zdravlje i vjera.

Osim profesora Grgića, na tom prilikom organiziranoj tribini sudjelovali su i istraživačica etnoglazbene baštine mr. Kristina Čustonjić iz Žepča te predsjednik Udruge mr. sc. Anto Knežević. U kulturnom programu nastupile su narodna sviračica Marica Filipović i pjevačica Kaja Pavlović iz Žepča. Nazočne je pozdravio, između ostalih, i preč. Jakov Filipović, dekan Doborskog dekanata.

Na tribini je, između ostalih, razmatrano pitanje koliko se u promišljanju budućnosti treba oslanjati na tradicionalne moralne vrjednote (uključujući i rađanje djece unutar tradicionalne obitelji). Program su završile pjevačice Marica i Kaja posavskom pjesmom o uzaludnosti skupljanja ovozemaljskog bogatstva: "Kuda žuriš, čovječe prokleti? Nećeš ništa u zemlju ponijeti!"

Konstruktivne primjedbe iz rasprave bit će unesene u konačnu verziju dokumenta o budućnosti Bosanske Posavine.

Za Posavinu.org piše Anto Pranjkić
Foto: Pero Stanojević Pecko