U zoni javnog puta zaštićenog staništa bare "Tišina" koja se nalazi na teritoriji Šamca i Domaljevca nepoznate osobe već drugi puta ruše informativne ploče koje postavljaju udruženja aktivna na zaštiti i promociji ovog područja, zajedno s ribolovcima, općinom i pojedinim mještanima.

tisina 900Neka udruženja i grupe mladih iz Šamca i Domaljevca krajem prosinca 2020. godine postavila su informativnu ploču koja označava ulaz u zaštićeno područje i mjesnu zajednicu Tišina na prelazu preko bare Tišina, da bi se nakonnekoliko dana zatekao prizor porušene ploče kao što se vidi na fotografiji, uništenog materijala i oštećenih natpisa.

S obzirom na to da je ploča postavljena u nazočnosti prometnog inspektora, uz suglasnost općine Domaljevac-Šamac, obavještenje ribolovaca koji imaju zaštitarsku službu i suglasnost vlasnika parcele uz koju je javni put s ovom pločom, postavlja se pitanje koja je to strana koja se smatra oštećenom ovim postupkom pa da već drugi put uništava javna imovina samo na ovom mjestu, a koja je na korist svima i nema ni položaj ni sadržaj koji nekog vrijeđa ili nekome nanosi štetu.

tisina 901

Prijavu su uputili: DIZB, Banja Luka, grupa mladih iz Šamca i Domaljevca, Omladinska organizacija Šamac i sportsko-ribolovno društvo Šamac nadležnoj policijskoj postaji i razgovarali s odvjetnicima o daljem toku postupka pa i pokretanju krivičnog postupka s obzirom na to da ovdje ima i elemenata krivičnog djela.

Agencijsko izvješće
23.01.2021.

Nedavno smo pisali kako se u srcu sela u Garevcu postavio telefonski prijamnik na Stanušića ledini otrov koji nam drugi smjestiše tu gdje najviše mještana živi i dolazi i gdje je život najrašireniji. Svi znamo koliku radijaciju taj prijamnik širi i koliko zračenje ima te koliko je to štetno za mještane i njihovo zdravlje, no to nam je netko namjerno uradio dok su isti takvi prijamnici u Miloševcu i Crkvini smjestiti na poljanama daleko od zadnje kuće mještana.

Šamac se nalazi na desnoj strani rijeke Save. Osim Save, pored njega protječe i rijeka Bosna, gdje joj je i ušće. Nekada su to bile njegove glavne turističke odrednice, a danas je Šamac uglavnom sinonim za stradanje od poplava i područje koje je nakon ratnih stradanja promijenilo demografsku sliku, a time i svoju posebnost.

Uporno i ustrajno hrvatski posavski povratnici župe Tišina koja obuhvaća pet posavskih sela šamačkoga kraja, već 18 godina upućuju poruke javnosti – jesmo se vratili, bolje je nego na početku, ali ovo još nije održivi povratak jer nema mladih koji su budućnost svakoga pa i povratničkog kraja.

Posavski povratnici iz župe Hrvatska Tišina već 17. put javnosti šalju apele za animiranjem svih odgovornih za obnovom oko tisuću kuća povratnika, onih koji su se vratili ili tek trebaju nakon što im se stvori “krov nad glavom”. Prepreka je puno.

tisina

U Šamcu je 21.12.2015. godine održan prvi sastanak u sklopu projekta „Inventarizacija i uspostavljanje monitoringa biodiverziteta u cilju zaštite bare Tišina u plavnom području rijeke Save“. Ovaj projekat tokom 2016. godine realizuje Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta iz Banja Luke uz finansijsku podršku EuroNatur fondacije za zaštitu prirode iz Njemačke.

More Articles ...