U duši mi Posavina

Svi pod jednim krovom

Sub02132016

Last updatePon, 13 Lip 2016 6am

Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel
Back Nalazite se ovdje: Naslovnica Vijesti Posavina Derventa Donji Višnjik Posvećena nova kapela na groblju u Donjem Višnjiku

Posvećena nova kapela na groblju u Donjem Višnjiku

Crkva Višnjik

Donji Višnjkić - Dana 3.4.2011 Godine posvećena je novo sagrađena  kapela na mjesnom groblju u D.Višnjiku. A posvetio ju je izaslanik uzoritog Kardinala Vinka Puljića mons.

Bosiljko Rajic koji je i predvodio svetu misu sa fra. Ivanom Curićem. Svetu  misu i koncelebraciji prisustvovalo je oko 250 vjernika koji su došli iz mnogih djelova lijepe naše da bi bili nazočni ovom povijesnom događaju za naše selo.

Kapela je izgrađena tijekom prošle godine uz donaciju mještana Donjeg Višnjika na incijativu Zvonke Marića i Ante Miloša i još par mještana sela. Prije toga groblje je ograđeno ponovo jer je bilo odnešeno sve što se odnijeti moglo. Nakon posvete i svete mise svi prisutni su se uputili u mjesni dom, gdje je bio pripremljen zajednički ručak za sve prisutne.

Veselje je se nastavilo uz pjesmu naših zvuka posavine izvornu glazbu. Danas je bio opet jedan radostan dan za sve Višnjičane tako i za nas koji smo u dijaspori i nismo mogli prisustvovati proslavi ali smo bili u mislima sa njima.
Donji Višnjik se nalazi na sjeveru Bosne u Posavini na granici općina Derventa i Bosanski Brod. Tu je živjelo prije rata 661 mještana, kao i u drugim djelovima posavine mnogi su otišli "trbuhom za kruhom", tako da je većinom iz svake kuće netko bio u Švicarskoj, Njemačkoj, Austriji i drugim djelovima svijeta da bi priskrbio svojoj obitelji bolji život.
Većina stanovništva Donjeg Višnjika bili su Hrvati(95%).

Kada je došao nesretni rat u kojem je selo potpuno uništeno i razrušeno. Nakon pada  Donjeg Višnjika svi stanovnici su se raselili svijetom a vežina u Slavonski Brod. Tamo čekali kad će se moći povratit u svoje selo. Nakon pada Višnjika 92-e pa sve do 98-e godine nitko nije mogao posjetit selo. Nakon popravka i izgradnje mosta između dva Broda mnogi su odmah počeli ići u selo. Većina povratnika se odmah dala na posao, krčenje i čišćenje svojih ognjišta je bila prva zadaća, mnogobrojni su radili na uređenju te su spavali u kućama bez prozora i vrata.

Za Posavinu Stipo Vukoje

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi