Domaljevac
Typography

djeciji vrtic domaljevac1DOMALJEVAC - Prisjetimo se nakratko kako je dječji vrtić u Domaljevcu tijekom svibanjskih poplava pretrpio izuzetno veliku materijalnu štetu. Objekat je dva i pol tjedna bio poplavljen s razinom vode višom od dva metra.

Sva oprema i namještaj su bili potpuno uništiti, a također i svi unutarnji zidovi prostorija su stradali. Općinska uprava u Domaljevcu je uložila puno truda kako bi se u lokalnoj zajednici izgradila i stavila u funkciju ova predškolska ustanova koja je bila još u povojima. Bila je to velika radost najmlađim stanovnicima te općine a svakako i velika korist roditeljima i lokalnoj zajednici. I samo dvije godine nakon izgradnje i rada, dogodila se svibanjska katastrofa.

Odmah po povlačenju vode, uprava dječjeg vrtića i općina Domaljevac izradili su programe sanacije te se uz  pomoć roditelja polaznika tog vrtića i mnogobrojnih volontera i prijatelja ove lokalne zajednice objekat je u potpunosti očišćen.

Potporom mnogih donatora uz koordiniranje Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u okviru EU Programa za oporavak od poplava, dječji vrtić u Domaljevcu je obnovljen pa je 10. prosinca 2014. godine izvršena primopredaja radova između angažiranog izvođača, tvrtke Gradnja Invest 2 iz Odžaka, i uprave dječjeg vrtića.

Ukupna vrijednost radova na obnovi dječijeg vrtića iznosi skoro 160.000, 00 KM. Radovi na obnovi vrtića trajali su tri mjeseca a izvedeni su fasaderski, izolaterski, podopolagački, stolarski, zidarski, molerski, suhomontažni, vodoinstalaterski i elektroinstalaterski radovi te je  uveden sustav centralnog grijanje i ugrađena sanitarna oprema.

Ravnateljica dječjeg vrtića Nada Hadžihaskić posebno ističe pomoć mnogih ljudi dobra i široka srca koji su svojim financijskim donacijama i radom pomogli da dječji vrtić nakon poplava ponovno otvori svoja vrata.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko je među prvim dužnosnicima koji je posjetio ovu ustanovu i osigurao pomoć. U početnoj fazi obnove vrtića pomogla je Udruga DON iz Prijedora koja je u sklopu UN programa za ublažavanje posljedica od poplave u BiH financiranom od strane Vlade Kraljevine Norveške pomogla u čišćenju objekta i njegovoj pripremi za potpunu obnovu.

Udruga DON je, također, osigurala i dio namještaja i bijele tehnike. Svoj doprinos u čišćenju i zbrinjavanju otpada dale su i Oružane snage Bosne i Hercegovine.

UNICEF je vrtić opremio potrebnim namještajem, a u tijeku je i nabava didaktičkih sredstava i ostalih pomagala za realizaciju odgojno-obrazovnog rada.
Ukratko ćemo navesti i ostale donatore a to su:Petar Ćorluka, vlasnik tvrtke „Violeta“ iz Gruda, donirao je 12.000 KM,  Merhamet Deutschland donirao je 5.000 eura, ekipa Boćara iz Dornbirna u Austriji donirala je novčanu pomoć u iznosu od 6.800 KM, a tvrtka „Tupperware“ i „DM drogerie markt BiH“ poklonile su svoje proizvode.

Organizacija „Terra Dinarica“ iz Sarajeva opremila je dječje igralište spravama i opremom za igru te uredila vanjsko dvorište vrtića.

Tako će u srijedu, 07. siječnja 2015. godine, sedam mjeseci nakon katastrofalne poplave, u potpunosti obnovljeni dječji vrtiću u Domaljevcu i u svom novom ruhu ponovo otvoriti  vrata svojim mališanima.

Nakon provedenog natječaja, u vrtić je upisano dvadeset mališana, a zbog stalnih upita roditelja, taj broj će biti i povećan.

Povodom ponovnog početka rada, dječji vrtić posjetit će općinsko poglavarstvo s vršiteljem dužnosti općinskog načelnika Mariom Jurkić i predstavnici Razvojnog programa Ujedinjenih naroda i Europske unije, koja je bila financijski nositelj obnove vrtića, također se usuglašava posebna svečanost koja će obilježiti završetak obnove ove predškolske ustanove u općini Domaljevac.

Svim donatorima, volonterima i ljudima širokog srca riječi zahvale uputio je i bivši načelnik općine Željko Josić! Gospodin Josić je izrekao svoje veliko hvala svim ljudima dobra srca koji su pomogli da obnove dječji vrtić, roditeljima i djelatnicima vrtića koji su ga nakon poplava odmah očistili i poslali poruku da se ne predaju, donatorima koji su prepoznali poruku i odazvali se na istu, mališanima jer vole svoj vrtić i svima onima koji su materijalno, financijski i moralno dali potporu u našem naporu da ovaj objekat ponovo otvori svoja vrata.

PRESS Posavina.ba