Domaljevac
Typography

patron domaljevacPo dosta lijepom vremenu, pomalo oblačnom, što je bio veliki ugođaj, župa Domaljevac u Bos. Posavini proslavila je svog zaštitnika. 

Svetom Euharistijskom slavlju predsjedao je fra Jozo Puškarić, župnik u Donjoj Tramošnici, u koncelebraciji sa 21 svećenikom.
Pod sv. misom pjevao je domaći zbor iz ove župe pod vodstvom s. Jelene, franjevke. Bilo je nazočno blizu 1000 vjernika na sv. misi. Na početku sve je pozdravio domaći župnik fra Pero Baotić, zaželjevši svim Anama sretan imendan i molitvu za iste, pozdravivši i ostale kao i sve misnike.


U propovijedi fra Jozo naglasio je ostavljenost i napuštenost stariji osoba, koji su četo stavljeni na rub društva, zanemareni su u obitelji a pomalo i u društvenom životu. Isključeni su iz svake vrste komunikacije. Često borave u nekim kućercima, dvorišnim zgradama, šupama, pa sve više izgledaju da nisu članovi obitelji. Joakim i Ana izmolili su dijete Mariju, zato što su voljeli obitelji i zajednički život. Život u obitelji ih je izgrađivao a nije iz izolirao.

Zbog darovanog djeteta Joakim je darovao Bogu i zahvalio, a obdario je i narod darovima. Oni mogu biti uzor našim obiteljima, našim mladima i kako skrbiti za bližnje i starije.

Mnoge osobe iz različitih životnih opredjeljenja, utječu  se sv. Ani za pomoć. Na čast sv. Ane blagoslivlja se voda kojom se škrope bolesni, njoj je posvećen dan utorak jer se drži da je utorkom rođena. Biblija nas uči poštivanje prema starijima, iskazivanje naklonosti starijima i držati ih sebi ravnima.  
Danas župa Domaljevac broji oko 1010 domaćinstava sa 2500 vjernika, a prije rata imala je blizu 6000 vjernika.

Župna crkva više puta je u  Domovinskom ratu pogođena i lakše oštećena, a danas je sve obnovljeno, kako župna crkva tako i župni ured. Nadati se je da će još malo biti povratka u ovu župu.

Ivan Ravlić, Pos. Mahala