Gornja Tramošnica
Typography

gospa od andjelaU Gornjoj Tramošnici je jedinstveno svetište Gospe od Anđela u Posavini. Ova je župa proslavila blagdan zaštitnice uz nazočnost oko 5.000 vjernika.Misno slavlje predvodio je msgr. dr. Marko Semren, pomoćni biskup Banjalučke biskupije.

I ne samo da su vjernici imali priliku čuti poticajnu propovijed, nego i priliku za ispovijed i dobivanje porcijunkulskog oprosta. U misnome slavlju je sudjelovalo tridesetak svećenika koji su i tijekom trodnevnice ispovijedali. Svetište je poznato po molitvama za ozdravljenje te velikom broju hodočasnika koji pješice dolaze. Ove su godine hodočastili iz 35 km udaljenih Vidovica i 23 km udaljene Tolise, ukupno oko 200 vjernika koji su klečeći ulazili i isto tako s pjesmom na usnama izlazili iz crkve nakon mise i polaska na put.

Tradicija

- Svetkovina ima svoje jake temelje iz 14. stoljeća gdje je Gospa od Anđela mjesto susreta neizbrojivih hodočasnika iz svih krajeva svijeta, gdje ljudi hodočašćem i žrtvom žele primiti i dobivaju potpuni oprost. Ovdje u Gornjoj Tramošnici Gospa se slavi već stoljećima kao poruka mira i dobra, a hodočašće daje vjerniku posebnu snagu, dodatnu energiju za život u ma kakvim se prilikama našli, kazao nam je biskup Semren.

Župa Gornja Tramošnica utemeljena je 1802. godine. Iako je u ratu svetište bilo potpuno srušeno, a vjernici protjerani, nakon rata ponovno se vratio život s prvim povratnicima.

- Trenutačno u župi živi 239 vjernika, a 2.700 razasuto je diljem svijeta.

Veselje

Za blagdane župljani dođu posjetiti rodni kraj. Uređeni su domovi, vrtovi..., ali kako je rat rastjerao mještane koji su u međuvremenu djecu školovali na drugim područjima, sada ih je teško vratiti, kaže župnik fra Anto Zrakić. Svečanost je završena pučkim veseljem i velikim posavskim kolom uz šargiju i violinu.

Gospo od Anđela, moli za nas!