Gornja Tramošnica
Typography

patron tramosnicaŽupa Gornja Tramošnica proslavila je patron Gospa od Anđela. Po izrazito vrućem vremenu, služila se sv. misa na vani pred preko 2000 vjernika. U Bosanskoj Posavini u župi Gornja Tramošnica okupi se najviše vjernika na patronu.

Euharistijskom slavlju predsjedao je fra Velimir Bavrka, župnik iz Gornje Dubice, u koncelebraciji sa 28 svećenika i među njima mons. Ilija Janjić, kotorski biskup.
Pod misom pjevao je domaći mješoviti zbor. Sve je na početku pozdravio domaći župnik fra Anto Zrakić nazočne svećenike, vjernike, i pješake, bicikliste koji su došli iz župa Tolise i Vidovica, njih oko 130 skupa. Pozdravio je i neke od političara koji su došli iz RS sa ministrom gosp. Davorom Čordašem na čelu.

Fra Bono Bavrka je istaknuo da je današnji čovjek na raskršću između privida i istine, koji često poseže za „trulom jabukom“ otrova, laži i utopije.
Nemamo snage i jakosti dati se u Božje ruke. Što se događalo u Isusovo vrijeme događa se i danas od negiranja istine do laži. Koliko je depresije u današnjem svijetu, koliko ubojstava i samoubojstava, zato što se udaljavamo od Istine, koja je Krist.

Crkve su nam nažalost sve hladnije, svagdje smo vrući i zagrijaniji nego u crkvi, na sv. misi. U društvu smo razigrani i ništa nam ne smeta, u kafićima možemo sjediti dugo vremena, dangubeći i nije nam dosadno, tu smo vrući i možemo ostati do zore. 

Ako želimo istinski prihvatiti vjeru, trebamo biti spremni na protivljenje, a ako toga nema, pitanje je kako vjeru svjedočimo i propovijedamo. Žalosno je ako nam povlađuju „glavešine“ ovoga svijeta.

Uvijek je netko drugi kriv za naše manjkavosti, drogiranje, propuste i slabosti. Zato Gospa plače nad nama, radi naših slabosti, ne radi naše dobrote. Što sijemo to ćemo i žeti, a sjetva nam je vrlo slaba. Stvar će se promijeniti kada nam crkva bude topla i draga a ne  hladna i dosadna.   

Župna crkva i kuća minirane su 1992.godine i danas je sve obnovljeno. Župa danas ima 129 kuća sa 238 vjernika.
                     
Ivan Ravlić, Posavska Mahala