Modriča
Typography

kolektivni centar kladari donjiKladari Donji - U četvrtak 03. sječnja 2013. godine, a u povodu božićnih blagdana, predstavnici Općine, Centra za socijalni rad, Crvenog križa i Ministarstva za izbjegla i raseljena lica u nazočnosti svećenika ove parohije Đorđa Lazića su posjetili Kolektivni centar u Kladarima Donjim.

Ovom zgodom su uručeni paketi sa hranom (ulje, brašno, sol, šećer, kava, keks, riža, makarone, feeda, čaj, sok, naresci, paštete) i higijenski paketi (deterdžent, sapun i šampon).

U Kolektivnom centru  je trenutno smješteno 28 osoba od čega je 19 samaca, 2 obitelji po 2 člana i 1 obitelj sa 5 članova. To su uglavnom osobe čija je imovina uništena i nemaju se gdje vratiti. Pojedini korisnici Kolektivnog centra ostvaruju određena prava i to: 7 umirovljenika, 9 korisnika novčane pomoći Centra za socijalni rad i 1 RVI. Preostali broj njih 11 korisnika nemaju osobna primanja, dok za 6 najugroženijih lica, starih i bolesnih Crveni križ besplatno obezbjeđuje svaki dan kruh dok paštete i nareske povremeno kako bi se prehranili.

Općina Modriča je i ove godine osigurala i snosi troškove ložača za održavanje centralnog grijanja u sezoni loženja i tijekom cijele godine jedog domara koji vodi brigu o Kolektivnom centru i njegovim korisnicima. Pored ovakvog vida pomoći općina je predhodnih godina poduzela i niz drugih aktivnosti kao što je popravak i osposobljavanje centralnog grijanja i nabavka ogreva, lijekova i obezbjeđenje liječničkih pregleda.

U izjavi za medije Bosa Novaković, načelnica Odjela za opću upravu je rekla: "U ime Načelnika općine i u ime Administrativne službe mi smo danas došli u posjetu Kolektivnom centru. To redovito činimo svakog Božića i Uskrsa. Svi oni bi željeli imati svoj ​​dom, neki da se vrate svojoj kući, a naravno to je i naša želja. Općina Modriča će koliko je u njenoj mogućnosti pomoći ukoliko bude nekih projekata na razini Vlade RS i na nivou resornog Ministarstva da se i ovi problemi Kolektivnog centra riješe. "

Nazočnima se obratio i svećenik Đorđa Lazića i rekao da će ih ponovno posjetiti na Božić i tom prilikom ispred Crkvene parohije Miloševac donijeti nekoliko pečenica, kako bi i oni ovaj veliki blagdan obilježili na pravi način.

"Ja sam ovdje osam godina. Zahvaljujem se svima vama a mnogo mi znači i ova posjeta. Ova godina ovako a do godine da slavim u svojoj kući, "izjavila je Ćosić Pera iz Knina. "Život u kolektivnom centru nije nam dobar. Pomoć nam puno znači. Zahvaljujem se onima koji su nam donijeli ove pakete. Imam sina 61 godište, a ja sam 40 godište ", rekla je Lubica Lazarević iz Gostovića.

Za Posavinu.org priredio Mišo Perak