Garevac
Typography

docek nove godineGAREVAC - Utorak je 31. prosinac. Posljednji  je dan 2013. godine. Dan koji je pun tajanstvenosti . Zovemo ga Stara godina . Svaka minuta današnjeg dana je posljednja, a svaki sat je zadnji. Još danas prolazimo ovo vrijeme, još danas  živimo ove trenutke. Važno je svaki  taj trenutak proživjeti onako kao da je zadnji, jer on to zaista i jest.

Često puta  nas nešto opterećuje te nam ovaj zadnji dan ne može podariti sreću, ali bi za to ovaj dan trebao biti dan zahvale za prethodnu ili dan zamolbe za novi dan u idućoj godini koji bi trebao da bude blagoslovljen i da rasvijetliti sve što nije bilo dovoljno svijetlo. Trebao bi čovjeka učiniti zadovoljnim, sretnim i radosnim.  Jer sate koje odbrojavamo veoma su važni za naše odluke. Od ovih posljednjih sati, minuta i trenutaka treba napraviti prve sate u Novoj godini. Treba početi ispočetka.
 
Stoga samo se mi odlučili ponovo Novu godinu dočekati u našem zavičaju, našoj svetinji i našem Garevcu riječi su Vlade Tokić „Dikače“!

Imamo znanje, imamo prostorije, imamo jarku želju da se družimo i budemo skupa. To je sve što je potrebno da bi ovu najdužu noć proslavili ovdje, a ne tamo negdje!

U dvorani garevačkog doma imali smo 65 odraslih osoba, od toga su dvije osobe iz Čardaka i  12 osoba iz Kladara Donjih. Ljudi osjećaju potrebu za druženjem a mi smo tu! Mi im to možemo pružiti, a ujedno je i nama ljepše kada nas ima više rekao nam je Vlado.

Isto tako tu je bilo i desetak djece.
 
Dok su u malom djelu Garevačkog doma bili ugostiti Oldtimeri, kako se sami nazvaše naši stari povratnici. Uz šargiju i violinu koje su svirali Pavo Jagustin „Arap“ i Niko Tokić „Brkica“ noć je kažu prošla neizmjernom brzinom. Svi su bili veseli i sretni što su zajednički ispratili i dočekali još jednu godinu u svom Garevcu.
Njih je ukupno bilo 37 osoba kako nas je obavijestio jedan od mlađih i aktivnih povratnika Mato Cvitkušić  „Ćevo“.

Nova 2014. godina dočekana je kao nikada do sada i u vrlo velikom broju kako Garevljana tako i D. Kladaraca i Čardačana uz bogatu trpezu pred jela, prasećeg pečenja , pića i kolača. Uz sve to goste je zabavljao poznati Band „Meteor“ i pjevač Jasko! Da bi sve ovo izgledalo još dostojanstvenije u 24.00 sata je napravljen vatromet koji je obasjao Garevačko nebo. Do jutarnjih sati to jest do 5.00 ostalo se u zajedništvu uz kolo i pjesmu.

Isto tako naši roditelji su tradicionalno dočekali ovu Novu godinu. Uz kolo i pjesmu , smijeh i priče iz starih dana ostali su do 2.00 sata u jutro u zajedništvu prostora nekadašnje Čitaonice rekao nam je u kratkom razgovoru predsjednik Mjesne Zajednice Garevac Goran Tokić.

Zajednički dočekati Novu godinu u svom ili susjednom selu za mnoge koji su odmor došli provesti u zavičaju je nešto još ne doživljeno. Tu se osjeti zajedništvo, radost i posebno raspoloženje, a svemu tome treba dodati i dobru i uigranu organizaciju kao i muziku bez koje to sve ne bi moglo tako dobro i veselo proći.

Međutim otvoreno moramo reći da u velikom društvu gdje nas bude svakakvih  pa i tijesnih i laskavih i pijanih i trijeznih dođe i do nedostataka političkih mudrosti, oživljavanja emocija pa i osobnih prepucavanja i svađa. Sve to ide  na štetu organizatora koji će morati poduzeti sve da u buduće do ovoga ne dolazi.

Svugdje u svijetu pa tako i u Garevcu postoji Kući red koji se mora poštovati u protivnom organizator će morati osobe s drugačijim mišljenjem udaljiti s ovog mjesta ili im zabraniti učešće u društvu koje bi htjelo da im taj dan bude i najljepši dan u godini, a koje njima kao takvo (uz jednu čašicu više) ne odgovara.
 
Dakle ovo je još jedan u nizu pozitivno organiziranih novogodišnjeg dočeka našega Vlade i njegovog tima na koje smo ponosni i veoma zahvalni.

Ostale fotografije koje je načinila Biljana Tokić pogledajte u foto albumu ili klikom ovdje!

Po izvještaju Marka i Mate Cvitkušić, Biljane, Gorana i Vlade Tokić za Posavinu.org napisao Mišo Perak