Garevac
Typography

3aGarevac- Akcija za akcijom vrijednih ruku iz dana u dan Garevac čini sve čistijim i ljepšim  u što se mogu uvjeriti oni koji su jučer bili u našem rodnom mjestu. O čemu je zapravo riječ? Svi se sjećamo da smo po dolasku u Garevac prije 12 ili 13 godina imali kiosk s bogatim izborom kućanskih potrepština i prehranom, a kasnije i dva koji su nam stajali na usluzi.

Konkurencija je natjerala starog vlasnika da odustane od posla,  a Zoran je sa svojim ostao do prija  dvije godine i na veliko zadovoljstvo mještana pošteno i znano radio svoj posao.

Jedne zgode sam čak napisao da je to bila naša robna kuća, jer doista nije bilo onog što nisu imali u onako malom i skučenom prostoru, a ako se i dogodilo bili su spremni za jedan ili dva sata i to nabaviti.

Na žalost naših starih mještana, a na zahvalu onih s dužim jezicima i ovaj se kiosk zatvorio. Od tada Garevljani za jedan kruh i litru mlijeka moraju ići ili u novo naselje ili Modriču što nikako nije praktično u ovo vrijeme civilizacije.

Svakako to ne pričinjava neki veći problem meni jer imam automobil, ali što je s onih starih i nemoćnih povratnika. Tko će njih uslužiti, a do nedavno su imali uslugu telefonski nešto  poručiti i to na svoje stepenice dobiti.

Napomenut ću da je Garevac do prija rata imao  6 trgovina, tri restorana, dvije kavane, banku, poljoprivrednu apoteku, a danas i ono malo što imamo mi smo spremni uništiti, zatvoriti i radnike otjerati.

Zašto? Jer nisu naši! A tko je to naš a tko nije? Zar u Modriči, Odžaku, Zagrebu, Splitu, Osijeku Zürichu ili Bernu pitam prodavača, tko je, tko je nacije i odakle dolazi? Ne, ne pada nam na pamet tako nešto.

No ostavimo sada to i vratimo se mi našoj priči. Dakle po zatvaranju drugog kioska njegov vlasnik je u kratkom vremenskom razdoblju došao demontirao i odvezao svoj kiosk dok je drugi godinama prazan stajao, zjapio i narušavao izgled te lokacije. To svakako nikom nije smetalo jer se vjerojatno naviknulo na taj objekt  te se nije ni zapažao.

Po dolasku nove snage Garevca i novoizabranih čelnih ljudi u MZ Garevac to je bila jedan od tema o kojoj se razgovaralo i gdje donesena odluka da se vlasnik kioska obavijesti i da se taj kiosk odveze stog prostora.
 
Na to se vlasnik nije puno odzivao jer je navikao da je kiosk tu godinama postojao i da nikom nije metao.

Međutim ovaj put je bilo drugačije, Nakon nekoliko zamolbi i opomena da se kiosk odveze obaviještena je komunalna policija koja je to po kratkom postupku odradila.

Kioska više nema ali ima smeće koje je ostalo iza njega i koje će se ubrzo odvesti te teren nasuti sitnim šljunkom i cijeli prostor osposobiti za parkiralište koje je potrebno za veće blagdane.

Uvjeren sam da novo rukovodstvo MZ ima kapaciteta da adekvatno odgovori na sve izazove.
Ali isto tako ne mogu, niti smiju biti sami - svi mi moramo biti uz njih jer Garevac je sviju nas i svi trebamo da damo obol da tako i ostane jer GAREVAC (mora da) ŽIVI VJEČNO.

Dakle iz ovoga se vidi da neumorne ruke novoizabranog Savjeta Mjesne zajednice Garevac iz dana u dan od ničega čine nešto. Stoga sam uvjeren da novo rukovodstvo MZ ima kapaciteta da adekvatno odgovori na sve izazove. Ali isto tako ne mogu, niti smiju biti sami - svi mi moramo biti uz njih jer Garevac je sviju nas i svi trebamo da damo obol da tako i ostane jer GAREVAC (mora da) ŽIVI VJEČNO.

Uredništvo GIP-a im je zahvalno na idejama koje osmišljavaju i djelima koje odrađuju.

Za GIP piše Mišo Perak