Garevac
Typography

sv josipGAREVAC - Veliki broj Garevljana zna, a osobito oni koji u njemu stalno borave da je od 01. listopada. 2013. godine unutrašnjost Garevačke crkve još bogatija i ljepša. Njeno pročelje ukrasi kip Svetog Josipa, zaručnika Marijinog i Isusovog hranitelja kojega svom Garevcu darova jedna garevčaka obitelj.

Kip je izrađen u Splitu i originalne je  veličine, visok je 175 cm a cijena mu je 3200 € ili oko 24 000 kuna. Župnik Filip Brajinović mu odredi i pravu lokaciju. Smješten je na lijevoj strani oltara dok je na desnoj smještena njegova zaručnica Marija Majka Isusova i naša.

Stoga nam je namjera i blagosloviti ovaj kip. Tako ćemo u nedjelju 16. ožujka 2014. pod misom u 11 sati blagosloviti kip sv. Josipa dar jedne garevačke donatorske obitelji koja želi ostati anonimna. Blagoslov po delegaciji našeg kardinala Vinka Puljić obavit će Msgr. Luka Kesedžić koji za tu zgodu dolazi iz Sarajeva u Garevac.
Dakle svi oni koji Sv. Josipa zazivaju za svoga štovatelja od sada će moći ovdje skrušeno moliti, a posebno na spomen dan 19. ožujka kada slavimo  blagdan Sv. Josipa.
Sv. Josip je zaštitnik Opće Crkve, radnika, tesara, nerođene djece, očeva, emigranata, umirućih, trudnica itd.  Odlukom Hrvatskog sabora iz 1687. godine, proglašen je zaštitnikom hrvatskog naroda
Iako je sveti Josip živio na zemlji davno prije nas, ipak nam je veoma blizak jer je živio životom sličnim našemu, kao čovjek radnik i glava Svete Obitelji. Imao je dosta briga, teškoća i pitanja - baš kao i mi. I baš u tim prilikama dnevnog života pokazao se "pravednim čovjekom", istinski muževno pobožnim, urešen mnogim dragocjenim vrlinama. Korisno je stoga o Josipu razmišljati i njega nasljedovati.

Od njega možemo najbolje naučiti pravu ljubav prema Isusu i njegovoj Majci Mariji. Budući da je sveti Josip poslije Blažene Djevice Marije bio Isusu najbliži i po poslanju i po veličini svojih zasluga, to je i moć njegova zagovora velika. Mnogi crkveni pisci i sveci rekoše divne riječi o moći sv. Josipa, a brojni primjeri pojedinaca i zajednica svjedoče da je on naš velikodušni pomoćnik i zagovornik. Utječimo mu se u našim duhovnim i materijalnim potrebama.

Za GIP piše Mišo Perak