Garevac
Typography

GAREVAC - Kao što smo već najavljivali u srijedu 01.listopada 2014. godine Garevac je posjetila visoka delegacija HDZ i HNS BiH te održali predizborni skup i iskoristili zgodu da posjete i župni ured župe Garevac, te razgovaraju sa župnikom Filipom o mogućnostima i potrebama ovog mjesta i konkretnijim vidovima pomoći.

predizborni skup hdz

Isto tako je izaslanstvo obišlo i „Otvorenu kuću – Centar za mir i kulturu dijaloga“ te je dogovorena intenzivnija suradnja, kao i potpora u projektima koje ova kuća osmišljava.

Ovi krajevi se moraju zaštititi da bi se ovdje moglo lakše živjeti jer mi imamo tradiciju stoljetnog života na ovim prostorima kazao je župnik Filip prilikom posjete visoke delegacije župi Garevac. Isto tako napomenuo je kako je Garevac jedno od rijetkih mjesta na ovim prostorima koje nema spomen obilježja palim braniteljima domovinskog i drugog  svjetskog rata i poraća.

U ovom mjestu se poginulim hrvatskim braniteljima nema  gdje položiti vijenac i upaliti svijeća, a to kao i mnogi drugi sigurno zaslužuju.

Također je župnik Filip istakao problem sa općinskim smetlištem koje žele deponirati u Garevac kao i ne pristojnim ponašanjima drugih prema garevačkim mališanima to jest učenicima u školi u Modriči gdje ih se proziva i psuje ustaška majka.

Sve su ovo s posebnom pažnjom slušali i pratili visoki članovi HDZ-a BIH, a sada je na njima red da učine jedan korak naprijed.

Točno u 14.00 sati su svi bili pred garevačkim domom gdje su ih u velikom broju dočekali simpatizeri, članovi i znatiželjnici ovoga kraja.
 
Generalna ocjena za ovaj skup glasi: Garevac je profesionalno i veličanstveno organizirao ovaj skup te pokazao domaćoj i svjetskoj javnosti da je Posavina hrvatska zemlja gdje želimo progovarati hrvatski i stvarati ambijent da živimo u svojoj domovini BiH.

Stoga GIP poručuje svojim mještanima i mještanima okolnih sela.  Ovo su povijesni izbori za Hrvate u BiH i samo se masovnim izlaskom na birališta mogu izboriti za veća prava.

Izađite na izbore jer  postoji barem tisuću razloga za izlazak, a nijednog opravdanja za neizlazak nema.
Cjelokupna bosansko hercegovačka javnost od mladih pa onih umirovljenika u jednom se slaže, a to je da ovakvo stanje u BiH ne smije ostati. Moraju se dati odgovori na mnoga pitanja i završiti ozbiljne reforme kako bi se otvorila vrata EU. Hrvati kao najmalobrojniji narod konačno su shvatili da samo jedinstveni mogu imati više izgleda za uspjeh u borbi za rješavanje nacionalnog pitanja.

Stranke su se okupile u koaliciju Hrvatskog narodnog sabora, ali sve bi to moglo biti uzalud ako izlazak hrvatskih birača bude nizak. Hrvatski birači moraju također kao i političari shvatiti važnost trenutka i pokazati da žele promjene i zaštitu svojih kolektivnih prava.

Predizborni skup i izlaganje visokih članova HDZ-a i HNS-u BiH se održao u prepunom garevačkom domu a poslije toga je uslijedilo narodno veselje uz izvornu pjesmu šargiju i violinu. Zatim je Drago Matijević načinio ugodni štimung s pjesmom „Ja sam dijete Posavine“ za koju nije znao da je i političari znaju pjevati, stoga su je na oduševljenje prisutnih zajedno pjevali čak pet puta.

Zanimljivo je napomenuti kako je jedna mala KORNICA jedina imala transparent na kojemu je javno podržala HDZ BiH.

Nadamo se da će budući predstavnici bh vlasti hrvatskog predznaka (ukoliko ih sami izaberemo 12.10.2014.) neće zaboraviti za naše branitelje i zaštititi vrijednosti Domovinskog rata. Zatim znati čuvati svoj jezik i kulturnu baštinu, a prvi korak ka tome bio bi uspostava RTV kanala na hrvatskom jeziku“.

Isto tako očekujemo da se prisjete da je u Posavini posebno važna poljoprivreda i dok BiH ne bude pravna država u kojoj ćemo svi biti jednaki ni gospodarstvo ne može naprijed. Zatim trebaju pomoći u socijalnoj politici, socijalnoj osjetljivosti, društvenoj solidarnosti i humanosti, jer danas je i previše onih koji ne mogu živjeti normalnim životom i ovise o drugima.

Što se na skupu obećavalo i o čemu se pričalo možete pročitati klikom ovdje.

Fotografije s predizbornog skupa pogledajte u našem foto albumu ili klikom ovdje.
Video zapis iz Garevca možete pogledati klikom ovdje!

Za GIP piše Mišo Perak{jathumbnail off}