Garevac
Typography

Već smo pisali da se u Garevcu pod pokroviteljstvom i organizacijom Napretkove Zaklade Otvorena kuća – Centar za mir i kulturu dijaloga održao Sajam ekološki uzgojenih poljoprivrednih kultura  “Zelena oaza Garevac 2014“.

sajam garevac1

Projekt hvale vrijedan na kojem je učestvovalo oko 40 izlagača iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine pa čak i Srbije.
Na Sajmu se našlo izvrsnih voćnih sokova, likera, sireva, pekmeza, ljekovitih krema, pletenih korpi od pruća i drugim atraktivnih, ekološki uzgojenih proizvoda.

Sajam je službeno otvorio ministar u RS Davor Čordaš. Projekt je organiziran kroz prekograničnu suradnju Green Oasis-Zelena oaza koji su zajednički provodili Napretkova zaklada Otvorena kuća s partnerom iz Hrvatske Srednja škola Matija Antun Reljković iz Slavonskog Broda a financiran sredstvima iz IPA II programa Europske unije a sam projekt vrijedan je 553.000 eura.

U okviru sajma predstavljen je i nacrt Memoranduma o suradnji i organiziranju klastera ekološke poljoprivrede i ruralnog turizma Posavine.

Kako se ističe, projekt ‘Zelena oaza’ izuzetno je značajan za Garevac, u kojem je prije rata živjelo 3.000 stanovnika. Raseljeni su diljem zemalja zapadne Europe, a danas ih se vratilo nešto manje od stotinu i uglavnom se radi o osobama treće životne dobi. Mladi će se teško vratiti, pogotovo ako nemaju šanse za bilo kakav posao.

Ovaj projekt želi dokazati kako je život na ovom području itekako moguć. Iako je pred svima koji su uključeni u ovaj projekt još uvijek puno posla, sudeći po broju izlagača, posjetitelja i atmosferi koja je vladala na sajmu, on je već ostvario svoje glavne ciljeve.

Iz medija se saznaje kako je Ministarstvo za izbjeglice i raseljene osobe RS-a obnovilo dvorišnu zgradu stare Osnovne škole u Garevcu,  a isto tako ministar i član Predsjedništva HDZ BiH Davor Čordaš s voditeljicom Slavicom Mijić-Lukač je nedavno potpisao novi ugovor o suradnji i partnerstvu u procesu realiziranja projekta izgradnje Banke sjemena u Garevcu.

Ministar Čordaš je izrazio veliko zadovoljstvo djelovanjem Zaklade Otvorena kuća, te istaknuo da je projekt izgradnje Banke sjemena veoma značajan za sve povratnike u Modriči, ali i čitavoj Republici Srpskoj, jer suvremen pristup očuvanju i proizvodnji sjemena omogućava poljoprivrednim proizvođačima bolje rezultate njihovog rada i bolje prinose, a ovo je osobito značajno za veliki broj povratnika koji izvore prihoda ostvaruju upravo kroz poljoprivrednu, ali i stočarsku proizvodnju, čiji uspjeh također ovisi od kvalitetnog prinosa žitarica.

Dakle iz ovoga se vidi da Napretkova zaklada Otvorena kuća organizira zanimljiva druženja uz okuse i mirise Bosanske Posavine.

Stoga smo i mi rasuti Garevljani diljem svijeta ponosni da Garevac živi i da se u njemu nešto događa. Drago nam je da ima ovakvih ideja koje pozitivno sprovedene u djelo i nadamo se da će ih i u buduće biti jer kako sam kazao ovaj projekt je hvale vrijedan.

Međutim ako ovaj događaj kao i neke druge do sada analiziramo vidjet ćemo kako tu ima i puno propusta.

Pa krenimo redom.

Zanimljiva je činjenica kako se projekt Green Oasis-Zelena oaza vrijedan 553.000 € ili preko milijun KM privodi kraju, a da mi Garevljani ne vidimo nikakvu promjenu u Otvorenoj kući i oko nje.

Ovo je novac o kojem drugi mogu samo maštati jer svjesni su da ga za vrijeme svoga životnog doba ne mogu zaraditi. Toliko je novca dobiveno i utrošeno, a da se nije mogao barem jedan Garevljanin sezonski uposliti da bi održavao dvorište ili obavljao neke pomoćne poslove te svojim radom zaradio kruh i mlijeko za sebe i svoju obitelj.

Ako gledamo vizualno o kojoj svoti novca je tu riječ pred postavljam da smo mogli napraviti mozaik od kovanica to jest redajući marku do marke prekriti cijelo Napredkovo imanje koje je dosta veće od jednog hektra.

Zatim, kako saznajemo Ministarstvo za izbjeglice i raseljene osobe RS-a obnovilo je dvorišnu zgradu stare Osnovne škole u Garevcu i to je vrlo dobro i hvale vrijedno djelo Ministarstva, ali čemu ona služi. Da u selu imamo samo jedna zaključana vrata više.

Mi mislimo da bi dosta vrjednije bilo da je u Garevcu obnovljena trgovina jer Garevljani trebaju kruh i mlijeko a ne hladovinu kod Otvorene kuće u kojoj se i onako stalno sataju neka nova lica.

Kako se ističe, projekt ‘Zelena oaza’ izuzetno je značajan za Garevac jer se navodi kako će se mladi teško vratiti, pogotovo ako nemaju šanse za nekakav posao.

A što nam to nudi Otvorena kuća? Lončarstvo, tkanje, preradu voska, voćarstvo!
 
Sve je to lijepo, ali Garevljani su takvu tehniku obrade sahranili 70-ih godina, dok se voćarstvom bave brdski krajevi a ne mi, mi smo voće imali za svoje potrebe i to nam je bilo dosta.

Posavskoj ravnici i našoj plodnoj oranici su potrebne žuljevite ruke, duboka brazda, motika i hibridna sjemena koja daju dvostruke rodove. Nama je potrebno neko udruženje ili Zadruga te teški poljoprivredni strojevi da se povratnička zemlja ponovo pođe obrađivati, a sve ostalo je samo mašta na ovim prostorima. Sada nas uče obrađivati zemlju oni koji je nikada obrađvali nisu.

Nadalje se ističe kako je na Sajmu učestvovalo oko 40 izlagača iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine pa čak i Srbije. Međutim zanimljivo je da se nitko nije pojavio iz Županije Posavske. Znamo da je Posavina u svibnju bila poplavljena, ali da nijedan proizvođač nije mogao izložiti svoje proizvode prosto sumnjamo.

Lijepo je bilo vidjeti ovaj Sajam jer to je jedino mjesto gdje ljudi mogu pokazati ono čime se bave i što proizvode jer kod nas je prerada voća i povrća uvijek bila za svoje obiteljske potrebe a ne za tržište.
Svima je naime poznato da mi na žalost nemamo prerađivačku industriju koja bi nam te plodove otkupila po nekoj svjetskoj prodajnoj cijeni.

Kazao sam kako je za nas svaki događaj nešto novo i plemenito, ali je zanimljivo bilo pogledati kako na tom Sajmu nije bilo Garevačkih posjetitelja. Zna se i zašto. Organizator je Sajam organizirao baš na drugu subotu listopada kada Garevljani skupa s Vrhbosanskom nadbiskupijom tradicionalno hodočaste u Mariju Bistricu. Ne čudi nas to, jer kada vidimo i pratimo imena koordinatora ovih projekata vidjet ćemo da se tu stalno radi o nekim novim ljudima koje niti jedan Garevljanin ne poznaje, te se pitamo kako će onda oni poznavati naše običaje i tradiciju.

Isto tako zanimljivo je kako se na pozornici uz Evropsku, Bosanku i Hrvatsku zastavu nije mogla staviti i Garevačka? Nije jer koordinator Sajma se ne zna ni da zastava postoji!

I na kraju mislim da je bio red da se izlagačima, posjetiteljima Sajma kao i visokim gostima predstavi predsjednik MZ Garevac te da mu se barem upriliči mogućnost da im se obrati i kratko ih pozdravi jer je toliko sigurno zaslužio. On je onaj koji uređuje infrastrukturu Garevca i bori se za ljepši i sigurniji život u njemu.

No to nikome nije palo na pamet i ako bi trebali znati tko je gdje domaćin i koju dužnost obnaša. Isto tako je nedostajao i garevački župnik koji bi po nekom redu takve Sajmove trebao i blagosloviti.

Bilo kako bilo, MZ Garevac i njen predsjednik su svoj obraz osvjetlali skuhavši ručak za sve izlagače i goste garevačkog Sajma gdje se na Švedskom stolu mogao naći domaći grah i svinjsko pečenje! Vjerojatno ekološki zdrava hrana!

Piše Mišo Perak
{jathumbnail off}