Garevac
Typography

mz logoVeć smo duboko zagazili u mjesec prosinac, mjesec koji će lijepo jesensko vrijeme pretvoriti u zimu i zimski period. To je također i obiteljski mjesec radosti, darivanja,blagostanja i zajedništva.

Mjesec u kojem ispraćamo staru i dočekujemo Novu godinu, a smjena Stare i Nove godine bila je uvijek i razlogom raznoraznih zbrajanja, oduzimanja, usporedbe, proračunavanja itd.

Stoga smo i mi željeli čuti u kakvom se stanju nalazi naša MZ Garevac na isteku prve godine njihovog mandata jer su regularno MZ preuzeli u nedjelju 12. siječnja 2014. godine.

Ovih dana smo stupili u kontakt s predsjednikom Goranom Tokić koji nam je kazao kako su upravo završili još neke radove koji su se morali obaviti prija zime a to su: „ kompletno košenje sela pored ceste i sokaka. Zatim svih garevačkih ledina koje je za MZ Garevac uradio Zoran Perković i ako nije član mjesnog Savjeta. Zatim su očistili sve kanale pored glavne i lokalne ceste od papira, boca i ostalog sitnog otpada“.

Također je Goran kazao kako nas rado želi informirati o svemu onome što su uradili u protekloj godini to jest prvoj godini njihovog mandata, a ja bih se nadodao pa kazao kako stari Savjet MZ ne bi znao ni stvoriti ovakve ideje a kamoli ih sprovesti u djelo. Od 50 projekata koje su sebi interno zamilsili ostvariti u svom mandatu od 4 godine oni su već 30 ostvarili u prvoj godini svog mandata.

„Preuzeli smo MZ Garevac s minusom od 1280, 00 KM, a danas hvala Bogu i Vama koji ste nam pomagali i poslije svih navedenih i završenih projekata nismo više u minusu. Novca nemamo, ali imamo moral, želju i znanje kako i s malo napraviti dobro i pozitivno jer mi nismo oni koji obećaju, mi smo oni koji radimo.
Ako Vas, imalo možemo obradovati, a to uistinu želimo onda Vas rado obavještavamo što smo planirali i što smo uradili u periodu od jedne godine našega mandata.
1. Očistili smo prilaznu cestu do masovne grobnice na Pašincu i vodit ćemo računa da takva i ostane.
2. Produžili smo dogovor za redovno održavanje groblja.
3. Očistili smo i uredili prostor oko garevačkog doma i otkupne Stanice.
4. Našli smo zajednički kompromis s Perijom Stanić te isjekli i očistili živu ogradu pored glavne i sporedne ceste, a također ćemo se truditi da takva i ostane tijekom cijle godine.  
5. Uklonili smo napuštene kioske i nasuli cijelo to područje silaska s glavne ceste prema pruzi.
6. Selo se 4 puta godišnje kosi pored lokalnih cesta
7. Kupili smo 4 radna odjela za garevačke ukopnike.
8. Nasuli smo i uredili put prema Stijepanu babe Ruže.
9. Nasuto je parkiralište kod garevačke škole.
10. Dva puta godišnje smo kupili smeće po seoskim kanalima.
11. Obnovili smo i uredili srednji dio maloga Doma gdje je smještena mjesna ambulanta.
12. Obojili smo kompletnu stolariju na malom djelu Doma.
13. Obnovljene su staze kod Doma, obojiti temelji i klupe na cijelom području oko Doma.
14. Izradili smo novu kanalizaciju, septičku jamu i suhi bunar kod Dama.
15. Očisti smo Tuje pored ceste garevačkog groblja i redovno ih prehranjujemo da ljepše i bogatije izgledaju.
16. Pokrpali smo asfalt prema Čardaku.
17. Preuzeli smo od župnika uplatu struje za garevačko groblje.
18. Obezbijedili smo drva za ogrjev dvjema najugroženijim mještankama
19. Donirali smo 100 € za tisak knjige "Sjećanje ratnika".
20. Postavljen je i za cijelu godinu uplaćen WLAN internet kod Doma
21. Kupili smo vodo materijal za naselje kod asfaltne baze jer je stari gradski vodovodni priključak dotrajao.
22. Riješili smo pitanje pasa lutalica u selu.
23. Nasuta je cesta od Stanušića do bolnice
24. Pod kresali smo drveća pored ceste koja vodi u Baje.
25. Postavili smo oglasne ploče kroz selo, billboard kod Doma i turistički putokaz kod pruge.
26. Sudjelovali smo u organizaciji "Garevačkih susreta" 2014. godine
27. Pružili smo jednokratnu pomoć poplavljenim mjestima
28. Dovršili smo izgradnji mokroga čvora (WC-a) na groblju Sv. Ilije .
29. Asfaltirali smo i posljednji dio ceste od Šerića prema Nikiću koja do sada nije imala asfalt.
30. Obustavili smo najveće zlo koje nam je bilo namijenjeno, a to je općinska deponija smeća koja je trebala biti smještena na Maksimuši i obali rijeke Bosne u Garevcu.

Za financiranje ovih radova tražili smo pomoć općine Modriča ali na žalost ništa nismo dobili.

Stoga mi najveću nadu polažemo u Vašu pomoć. Zato smo s radošću prihvatili inicijativu  GIP-a to jest Udruge garevačkih prijatelja da se i dalje prikuplja redovna godišnja članarina koju bi godišnje plaćali svi punoljetni Garevljani ( naravno oni koji to žele) u visini od 25 eura godišnje.

Ovdje se osobno i u ime svih Garevljana zahvaljujem Marku Cvitkušić i Ivici Marić koji su organizirali "Garevačku večer" i novčanim prilozima pomogli kako nas u MZ tako i župnika i GIP. Hvala im kao i Vama koji ste kroz zabavu,  jelo i piće pomogli cijelu zajednicu.

Također Vas želimo uvjeriti da će ova kao i sva druga sredstva koja budu prikupljena na bilo koji način biti uredno evidentirana. Isto tako utrošak tih sredstava bit će uredno dokumentiran.  

Mi imamo osjećaj da je došlo vrijeme u kojem se u Garevcu mora drugačije raditi. Ako i Vi tako mislite, zajedno možemo mnogo toga učiniti ne samo da Garevac opstane, nego da jednog dana bude još veći i svjetliji nego što je nekad bio. Bila bi to konačna pobjeda dobra nad zlom. A zašto ne, mi smo tu, mi hoćemo mi imamo znanje, volju i moral???

Europa je pred našim vratima. Uključimo se na vrijeme da i sami  doprinesemo proširenju civilizacije i na ove naše pradjedovske prostore. To je naš dug prema našim precima i obveza prema našim potomcima.

Ovo je samo naše dobronamjerno mišljenje a Vi razmislite i postupite po svojoj savjesti.

Kako god bilo, mi Vas srdačno pozdravljamo i pozivamo, dođite u svoj Garevac kad god možete, a dotle smo mi njegovi čuvari i skrbnici.

Znamo da će tokom ovih blagdana Vaše misli biti okrenute prema rodnoj grudi - svome Garevcu stoga Vama i Vašoj obitelji već danas želimo čestit Božić i sretnu Novu 2015. godinu“ za GIP je kazao Goran Tokić predsjednik MZ Garevac.

Za Posavinu.org piše Mišo Perak