Garevac
Typography

Malo posavsko mjesto Garevac koje je smješteno nedaleko od Modriče uspjelo je u svojim ljetnim susretima ove 2015. godine po prvi puta oslovljenim pod imenom „Dani Garevca“organizirati nešto ne svakidašnje, nešto što se dugo čekalo i što će se dugo pamtiti.

skoro u garevcu

Bio je to zajednički koncert Miroslava Škore i Ivice-Ivana Martić koji su po prvi puta gostovali na ovim prostorima.

Bio je to događaj koji je privukao veliki broj ljubitelja dobre glazbe iz svih područja Bos. Posavine. Nitko se nije osvrtao na vjeroispovijest, niti političke stranke jer svi su došli s jednim ciljem da uveličaju i podrže ovaj događaj. Bilo je čak i onih koji su dali svoj dobrovoljni novčani prilog kao što je gospodin Marko Lucić iz poplavljenog Pruda.
Organizatori su se potrudili da ovaj koncert bude na visokom nivou i tako je i bilo. Na zahvalu dragom Bogu ni jedan pa ni najmanji incident se nije dogodio kako na samom mjestu koncerta tako ni parkiralištima niti u cijelom selu.

U svemu ovome htjeli mi to ili ne moramo priznati  da je MZ Garevac na čelu s predsjednikom Goranom Tokić „Dikačom“ iznijela najveći teret. Trebalo je to sve organizirati, pripremiti, dovesti, montirati, naći radno osoblje i na kraju sve to osigurati. S moga gledišta sve je bilo za čistu peticu.

Kada mi je naš mještanin Marko Cvitkušić „Čorbin“ prija desetak godina govorio da poznaje Miroslava Škoru i da bi ga mogao dovesti u Garevac nisam o tome ni razmišljao jer sam znao da je to veliki zalogaj za Bosansku Posavinu, Orašje ili Odžak a kamoli za jedno malo i ratom opustošeno mjesto poput Garevca.

Znao sam da nemamo izvora novčanih sredstava za tako nešto, jer sam smatrao da je bolje toliko novca ostaviti na raspolaganje našem napaćenom mjestu koje ima toliko rupa za popraviti i urediti već ga dati jednom pojedincu pa makar to bila i zvijezda hrvatske estrade kao što je M. Škoro.
 
No ovaj puta se nije tako razmišljalo i stoga se i ostvari taj davni san. Petorica pojedinaca uz dogovor s MZ Garevac krenuli su u organiziranje s dogovorom ukoliko se ne prikupi dovoljno novčanih sredstava od ulaznice i prodanog pića da će oni sami snijeti trošak koncerta kao što je na kraju i bilo.

Na žalost trošak se nije mogao pokriti jer se prodalo samo 550 ulaznica po 10 KM, a mnogi su govorili kako sam Škoro za sobom vodi toliki broj ljubitelja. No jedno su priče a drugo realnost i činjenice. Dakle ponovo nam je nedostajala masa, posjetitelji i ljubitelji koji ih je trebalo biti barem još dva puta toliko jer sam trošak koncerta protegao se na oko 20 000 KM.

Bilo kako bilo, svi oni koji su tu večer došli u Garevac , a bilo ih je iz svih okolnih mjesta ponijeli su sa sobom lijepe uspomene koje će dugo pamtiti. Škoro je svojim vicevima i pjesmom pokazao da je još uvijek na vrhu hrvatske estrade, a nastup Ivice-Ivana Martić oduševio je sve one koji ga nisu poznavali niti do tada čuli. Ostao je na garevačkoj pozornici pozornici do zore i dao sve od sebe da pjesmom zadovolji svakog gosta ma odakle on bio. A poslije ponoći i završetka Škorinog nastupa birao je pjesme koje duboko diraju posavsko srce.

Svaka čast Ivane Garevac i Garevljani Te opet čekaju.

I na kraju ostaje nam da se sjećamo ovih lijepih dana provedenih u zavičaju i zahvaljujemo našim gostima, donatorima i MZ Garevac koja je u svemu ovome odigrala najveću i najtežu ulogu te uložila najviše truda.
Hvala im!

Za GIP piše Mišo Perak{jathumbnail off}