×

Warning

JFolder: :files: Path is not a folder. Path: [ROOT]/images/albumi/tisina_nedic
×

Notice

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/albumi/tisina_nedic

Hrvatska Tišina
Typography

misa h tisinaTišina glasno zapjevala
Obitelji Nedić i Bartolović sa petoro djece primjeri povratničke ustrajnosti. Središnju misu patrona župe predvodio gvardijan fra Marijan Živković

HRVATSKA TIŠINA - Župa Hrvatska Tišina dugo je vremena bila bez ijednog djeteta. Župljani koji su uglavnom osobe treće životne dobi sa radošću su proslavili krštenje prve bebe, potom i druge u obitelji Bartolović a ovogodišnjeg patrona župe proslavili su sa najljepšim darom, povratkom deveteročlane obitelji Nedić u Novo Selo.

U povratničkoj obitelji skladno žive čak četiri generacije. U dvije povratničke obitelji sada je već petoro djece što je značajan pomak u župi u kojoj se već godinama ne čuje dječji žamor na ulicama. Upravo je taj detalj izdvojio i pohvalio župnik fra Joso Oršolić u obraćanju vjernicima za vrijeme svetog misnog slavlja koje je predvodio gvardijan toliškog samostana fra Marijan Živković u koncelebraciji  sa desetak svećenika.

Deveteročlana obitelj

        
U povratničko Novo Selo (općina Šamac u RS) vratila se deveteročlana obitelji Nedić. Prabaka i pradjed, djed i baka sa sinom, snahom i troje djece (srednjoškolac i dva osnovca) žive u skladnome životu iako su to čak četiri generacije. Ne smeta im još uvijek porušeno selo koje pruža minimalne uvjete za život jer radije su na svojem ognjištu već u tuđoj kući. Snalaze se kako znaju i umiju. Sigurnost im ipak pruža što ipak dva člana široke obitelji rade u FBiH. Životnu priču smo čuli u Tišini a još glasnije ćemo progovoriti kada tu posebnu obitelj posjetimo.

Tišina pjevala


Proslava patrona povratničke posavske župe Hrvatska Tišina svake godine donese upravo živost koja nedostaje tom posavskom povratničkom kraju iz kojeg su tijekom posljednjeg rata protjerani svi Hrvati. Crkva Majčinstva Blažene Djevice Marije u Hrvatskoj Tišini ponovo je bila pretijesna za sve koji su željeli proslaviti patrona skupa sa župljanima. Tišina je glasno zapjevala slaveći patrona, život, povratak djece. Pjesma je bila skladna jer nemaju često priliku povratnici u prepunoj crkvi uživati u misnome slavlju u kojem je sudjelovao i zbor HKD Napredak iz Kreševa.
 

Iznikla iz pepela


Crkva u Hrvatskoj Tišini iznikla je iz pepela kao simbol neuništivosti duha, simbol povratka u te posavske napaćene krajeve. -Smisao ovog našeg okupljanja i slavlja u prekrasno uređenoj, posvećenoj crkvi jest taj da nam Majka Marija da nadu i snagu, kazao je, gvardijan fra Marijan Živković, pozivajući na vrednote obitelji, majčinstva, moralna načela izvornog kršćanskog života, molitvu.-Ponesite sve svoje rane i ožiljke, sve brige i terete, ponesite i sve svoje strahove i prinesite to kao žrtvu na oltar i budite sigurni, ukoliko budete imali vjere, imat ćete dovoljno snage, imat ćete dovoljno milosti da ponovno u okrilju Majke nebeske počnete ispočetka, poručio je gvardijan Živković iz Hrvatske Tišine.


Oko 500 povratnika


Petnaest je godina nakon rata a devetu godinu župa slavi patrona u novoizgrađenoj crkvi. Mnogi infrastrukturni objekti dobili su novo ruho u tim posavskim selima iz kojih su Hrvati u cijelosti protjerani, dašak povratničkog ozračja tek se osjeća među 500-njak upornih i ustrajnih povratnika, uglavnom osoba treće životne dobi. Većini su kuće obnovljene ali još ih je puno koji su još na čekanju. Kada i tu prepreku riješe onda se postavlja osnovno pitanje -od čega živjeti jer posla nema. Duhovnu snagu daju im ustrajni i uporni franjevci. U institucijama općinskog središta Šamca nema uposlenih Hrvata a fra Joso - vječni zagovarač i animator projekata održivog povratka koji bi pomogli župljanima nikako da otvori i ta vrata, iako je na mnoga pokucao.

Za Posavinu piše nada Koturić

{gallery}albumi/tisina_nedic{/gallery}