Novo Selo
Typography

hdz odzak 1990Aktualna politička situacija u Posavskoj županiji i općini Odžak, rad Općinskog vijeća te mjesni  infrastrukturni projekti – bile su središnje teme  javne tribine  HDZ 1990, održane sinoć u Novom Selu, kojoj su osim mještana nazočili i najviši dužnosnici te stranke – Ivo Jelušić, predsjednik Općinskog odbora HDZ 1990 Odžak i resorni ministar obrazovanja u Vladi Županije Posavske, Pero Radić, predsjedatelj Općinskog vijeća,  vijećnici: Drago Zečević, Stipo Iličević, Juro Udovičić i Marko Čaktaš, tajnik OO Danijel Ivanković, te članovi Županijskog i Općinskog odbora.  

Iznoseći trenutačnu političku situaciju u užem  i širem okruženju,  Ivo Jelušić, predsjednik HDZ 1990 Odžak, kazao je da ta stranka preuzima odgovornost i želi mijenjati stanje u općini  surađujući sa svima koji žele promjene na bolje. „Mi nismo prihvatili dosadašnju praksu koaliranja i koalicija koje su stvarane samo radi podjele funkcija. Ta praksa je prošlost, jer je najviše štetila običnom puku,“ istaknuo je Jelušić.
U svom obraćanju također je naglasio važnost izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda  u F BiH, u kojima je sudjelovao HDZ 1990 i koje su Županiji Posavskoj osigurale dodatnih osam milijuna KM.

 Govoreći o radu općinskog parlamenta u svjetlu nedavno usvojenog općinskog proračuna za ovu godinu,  Pero Radić je, među ostalim, kazao kako je u ovom trenutku prioritetna infrastruktura i u Mjesnoj zajednici  Novo Selo. Tako će se renovirati cesta Ada-Novo Selo za čije je asfaltiranje u izradi projektna dokumentacija, a osigurana su sredstva i za rekonstrukciju lokalne ceste Novo Selo-Kaurinovići.

Osim toga, sredstva će ovih dana  biti uložena i u postavljanje mramora na spomenik poginulim braniteljima u toj mjesnoj zajednici. Radić je upoznao nazočne i o aktivnostima vezane za  poduzetničku zonu. Naime, Općinsko vijeće će razmatrati donošenje pogodnosti za potencijalne investitore u poduzetničkoj zoni „Sjever“ čime bi se stvorio bolji ambijent za domaća i inozemna ulaganja i dolazak kapitala na prostor Općine.

Isto tako smatra ključnom za razvoj ovog kraja izgradnju obilaznice „Sjever“ koja će Novo Selo povezati s gradskom poduzetničkom zonom i time stvoriti preduvjete za ekonomski razvoj te Mjesne zajednice.  
Drago Zečević, predsjednik Kluba vijećnika, u svom je obraćanju istaknuo da se predstavnici u vlasti moraju približiti građanima te da je to glavni razlog održavanja ovakvih tribina. Mišljenja je da je potrebno jačanje uloge mjesne zajednice u društveno-političkom životu, a s tim je ciljem, na zahtjev HDZ 1990, i povećan transfer MZ za dodatnih 70 000 KM.

Juro Udovičić, vijećnik HDZ 1990, osvrnuo se na razloge istupanja iz HDZ BIH i prelaska u HDZ 1990, rekavši kako je kao dužnosnik s velikim političkim iskustvom uvidio da je rad HDZ BIH prešao svaku granicu u smislu zajedničkog rada, odnosno  rada za Narod ovog kraja. U takvom okruženju, odnosno unutar takve stranke koja je izigrala svoje birače, on nije bio spreman djelovati. Svojim političkim djelovanjem želi doprinijeti promjenama na političkoj sceni i stvaranju prostora za mlade i obrazovane kadrove u politici. Upozorio je na učinjenu nepravdu prema Balegovcu koji je bio na marginama političkih zbivanja, iako je najveća biračka baza na ovom području.

„Dok su drugi ostvarivali mandate preko Balegovca, nama su ostajale samo mrvice“ – rekao je Udovičić. Krajnje je vrijeme da Balegovac ima veću političku težinu, kako u Općini, tako i u Županiji. Uvjeren je da se to može ostvariti samo preko HDZ 1990 koji je bio spreman otvoriti vrata svim hrvatskim vijećnicima koji su spremni raditi za dobrobit svog Naroda.

Ističući prioritete u daljnjem radu Općinskog vijeća Odžak, predsjedatelj Pero Radić je na samom kraju tribine istaknuo skoru inicijativu za promjenu naziva ulica, koja je dosad nekoliko puta bila u žiži javnosti, ali nikada nije krenula s mrtve točke.

 
Odžak, 23. travnja 2014.    OPĆINSKI ODBOR HDZ 1990 ODŽAK