Odžak
Typography

 BOSNA I HERCEGOVINA

FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE

ŽUPANIJA POSAVSKA

OPĆINA ODŽAK

Datum, 15. 04.2014.

 

Određivanje prioriteta u mjesnim zajednicama

 

Slijedom komponente podrške općinskim vijećima u F BiH, s ciljem poboljšanja učinkovitosti njihovog rada u zastupanju interesa građana, jučer je u Hotelu "Euro" Odžak u organizaciji Misije OSCE BiH upriličena jednodnevna stručna obuka temu "Određivanje kriterija i prioriteta u izradi infrastrukture u mjesnim zajednicama".

Obuci su, pored vijećnika Općinskog vijeća Odžak, zajedno sa predsjedateljem Vijeća, gospodinom Perom Radićem i njegovim zamjenikom, gospodinom Mirsadom Ahmetovićem, općinskog načelnika, gospodina Hajrudina Hadžidedića i   predstavnika Misije OSCE, gospodina Jasmina Trlea i opštine Ugljivik iz Republike Srpske, nazočile i predstavnice   općinskih službi nadležnih za normativno pravne poslove općinskog vijeća, Marinka Pranjić, i rada sa mjesnim zajednicama, Anita Majić.

Tema ove stručne obuke definirana je nakon prethodno provedenog postupka anketiranja među vijećnicima koju je proveo područni ured OSCE u Tuzli u suradnji sa općinskom službom nadležnom za poslove Općinskog vijeća Odžak.

Sastanak je protekao   analizom socio-ekonomskih i financijskih prilika u lokalnoj zajednici, projekciji Proračuna općine Odžak za 2014. godinu s posebnim naglaskom na kapitalne projekte predviđene srednjoročnom Strategijom razvoja općine Odžak.

Osim toga, sudionici jučerašnjeg skupa imali su priliku upoznati se sa primjerom određivanja kriterija i realizacije projekata u mjesnim zajednica na području opštine Ugljevik kroz prezentaciju koju su upriličili predstavnici ove opštine, gospođa Cvjetana Dragonjić i gospodinVaso Trifković.

Naime,   obuke ove vrste služe, između ostalog, kao svojevrsni poticaj općinama da kroz međusobni dijalog i suradnju dođu do optimalnih rješenja koja će efikasnije služiti njihovim potrebama i interesima građana.

 

pripremila: Marinka Pranjić, dipl.iur.