Odžak
Typography

Odzak-sbbSavez za bolju budućnost ovim putem najoštrije osuđuje napuštanje sjednice Općinskog vijeća Odžak, održanoj 16.09.2014. godine, od strane vijećnika iz reda SDA.

Naime, prvobitno je općinski načelnik Hajrudin Hadžidedić (SDA) pokušao iskoristiti sjednicu Općinskog vijeća kao predizbornu platformu za politički marketing SDA, na što su ga pojedini vijećnici tokom sjednice upozoravali. Nakon njegovih izlaganja, umjesto da se nastavilo sa radom, kako je dnevni red predvidio, vijećnici ispred SDA su zajedno napustili sjednicu, jer su uvidjeli da ne mogu raditi šta i kako hoće. Zbog njihovog odlaska, kojim su prouzrokovali nedostatak kvoruma, sjednica je prekinuta.

Moramo istaknuti da smo ogorčeni zbog činjenice da pojedini vijećnici ne shvataju ozbiljnost situacije i ne preuzimaju odgovornost koju su kao izabrani vijećnici preuzeli na sebe. Sa žaljenjem primjećujemo da oni koji su skoro dvije decenije vladali Odžakom i koji su ga ujedno zavili u crno, i danas na svaki mogući način opstruiraju rad institucija općine Odžak.

Zbog prethodno navedenih činjenica, SBB će već na narednoj sjednici OV tražiti ukidanje paušala za sve vijećnike koji opstruiraju rad Vijeća i koji ne dolaze ili napuštaju sjednice. Naš stav je da građani nisu zaslužili da plaćaju nerad pojedinih vijećnika iz svojih džepova, te da se u ovoj teškoj situaciji vijećnici moraju još više nego inače solidarisati sa građanima.

Također napominjemo da ovu inicijativu ne donosimo u kontekstu predizborne kampanje, jer je SBB već na početku mandata tražio ukidanje primanja vijećnicima i načelniku sve dok se opća situacija za građane ne poboljša. Nažalost, tada nismo dobili odgovarajuću podršku iz drugih stranaka, ali sada kroz novonastalu situaciju i dokazanu neodgovornost pojedinih vijećnika osjećamo dužnost da još jednom pokrenemo ovo pitanje u okvirima institucija i pozivamo druge stranke da nam se pridruže.

Našu odlučnost po ovom pitanju dokazujemo i činjenicom da je vijećnik ispred SBB-a, Senad Ahmetović, jedini vijećnik u historiji OV Odžak koji se odrekao svih primanja, te koji sve paušale donira u humanitarne svrhe na području općine Odžak.

Press centar SBB - Fahrudin Radončić - OO Odžak{jathumbnail off}