Odžak
Typography

leko 1U ponedjeljak, 29. rujna 2014. godine, općinu Odžak je posjetilo visoko izaslanstvo Sabora Republike Hrvatske. Izaslanstvo je predvodio predsjednik Sabora RH gospodin Josip Leko. U izaslanstvu su bili i članovi Sabora koji predstavljaju Hrvate iz BiH, uključujući i saborskoga zastupnika Ivu Jelušića, podrijetlom s odžačke općine.

Izaslanstvo je pratio i mr. sc. Ivan Del Vechio, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik RH u BiH.

Predsjednik Sabora se u hotelu Euro sastao s lokalnim dužnosnicima i predstavnicima odžačkih Hrvata iz područja gospodarstva, obrazovanja, zdravstva, kulture i vjere. Domaćin susreta bio je Pero Radić, predsjedateljOpćinskoga Vijeća. Razgovarano je o prekograničnoj suradnji i mogućim zajedničkim projektima.

leko 2

U sinoćnjem službenom saborskom priopćenju ističe se:

"Predsjednik Sabora razgovarao je i o gospodarskoj suradnji Hrvatske i BiH, osobito Odžaka, čiji predstavnici vjeruju da imaju komparativne prednosti za suradnju s hrvatskim tvrtkama iz poljoprivredne i prehrambene industrije. Odžački dužnosnici u svojim su izjavama isticali kako je boravak predsjednika Hrvatskoga sabora Josipa Leke u njihovu gradu posjet najvišeg ranga iz Hrvatske nakon rata, koji bi mogao potaknuti pomoć izHrvatske kojom bi se spriječilo iseljavanje Hrvata s tog područja."

leko 3

Nakon susreta razmijenjeni su i darovi. Članovima visokoga izaslanstva Sabora RH uručeni su prigodni darovi, koji simboliziraju bogatu povijest i gospodarske mogućnosti odžačkoga kraja.

Piše: udruga "fra Grga Vilić"
Fotografije: Hotel Euro Odžak{jathumbnail off}