Odžak
Typography

korona dobor posavinaJesenska korona Doborskog dekanata održana je 27. studenog u prostorijama župnog ureda sv. Ivana Glavosjeka u Odžaku. Radni dio korone započeo je sv. misom u župnoj crkvi kojoj je predsjedao dr. vlč. Pero Brkić uz koncelebraciju još 17 svećenika i redovnika.

Glavnu riječ na koroni uzeo je dekan preč. Jakov Filipović, župnik i domaćin ovoga skupa. Kratko je sažeo događaj sa skupa dekana u Travniku. Na to se otvorila diskusija o solidarnosti, među kolegama svećenicima, koja nije baš za pohvaliti, kao što je istaknuta i na susretu u Travniku. Ne mogu se sa istog stanovišta promatrati župe u Federaciji BiH i u RS. One u RS potrebne su više naše pažnje u svakom pogledu: duhovnom, materijalnom i egzistencijalnom. 

Nije izostala za prodiskutirati, ni nedavna izjava Pape Franje o taksovniku. Pomalo je izraženo i negodovanje, držeći da je Papa iznio mišljenje onih rubnih kršćana-katolika koji se rjeđe viđaju u crkvi, ali su spremni kritizerski se odnositi prema svemu što je Crkveno, prema svećenicima i hijerarhiji. Vjerojatno je sv. Otac mislio na zemlje gdje je sa strane države regulirana svećenička financijska potpora.

Na koroni su dogovoreni termini o božićnoj sv. ispovijedi, o krizmi iduće godine, te o vizitaciji iduće godine koju će u ovome dekanatu učiniti Kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup, u mjesecu svibnju i lipnju. Poslije domjenka u župnom uredu i ugodnog razgovora svi smo se razišli u svoje župe.

Ivan Ravlić, župnik u Pos. Mahali