Odžak
Typography

Načelnici pet Posavskih općina: Odžak, Brod, Modriča, Derventa i Šamac bili su u radnoj posjeti Veroni u Italiji. Sastali su se uz preporuku Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju manjeg bosansko-hercegovačkog entiteta to jest Republike Srpske, sa predstavnicima firme „Amia“,  kako bi razgovarali o izgradnji regionalne deponije smeća u Posavini, nakon čega su potpisali Memorandum o tom projektu.

izgradnja deponije smeca1

Talijanska firma “Amia” zainteresirana je za ulaganje u izgradnju regionalne deponije komunalnog otpada, gdje bi se otpad nakon sakupljanja razvrstavao i koristio dalje kao sirovina za preradu.

Projekt je namijenjen za područja pet općina među kojima je Odžak jedini iz FBiH dok su preostala četiri grada Bosanski Šamac, Modriča, Bosanski Brod i Derventa iz RS-a. Ovaj projekt bi bio implementiran uz pomoć i suradnju sa zemljama Evropske Unije, a za cilj ima, osim ekološkog značenja, prikupljanje dovoljne količine otpada koja će omogućiti ekonomičnu održivost same investicije.

izgradnja deponije smeca

Na prezentaciju ovog projekta pozvani su načelnici općina, načelnici odjeljenja općinskih uprava koje se bave prostornim uređenjem, stambeno-komunalnim poslovima i ekologijom i direktori komunalnih preduzeća ovih općina.

Kada je u pitanju realizacija ovog projekta, općine Odžak, Šamac, Modriča, Brod i Derventa nemaju financijskih obaveza, ali će snositi troškove smještaja zaposlenih na izradi projektne dokumentacije. Projekt će biti baziran na principu kooperacije između ovih općina, što će doprinijeti i boljoj međusobnoj suradnji.


PRESS Posavina.org{jathumbnail off}