Odžak
Typography

opcina odzakSlijedom prethodne najave, jučer je u općinskoj sali za sastanke održana tematska sjednica Općinskog vijeća Odžak na temu stanja u poljoprivredi na području općine Odžak.
Sjednici, koju je vodio predsjedavajući Vijeća, gospodin Pero Radić, pored vijećnika, nazočio je općinski načelnik, gospodin Hajrudin Hadžidedić, sa suradnicima, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstava u Vladi Županije Posavske, te  predstavnici Udruženja poljoprivrednih proizvođača "Žito",  društva "Poljoprivrednik" i lokalnih medija.

Na početku sjednice, nakon konstatiranog kvoruma, predsjedatelj Vijeća je stavio na razmatranje  zapisnik sa V tematske  sjednice Vijeća, na koji vijećnici nisu imali primjedbe,  nakon čega je   dnevni red sjednice vijećničkom većinom usvojen u svom prijedlogu.
Po prvoj točci jučerašnjeg dnevnog reda sjednice Vijeće je raspravljalo o Informaciji o stanju u poljoprivredi na području općine Odžak o kojoj je izvjestitelj bio Mijo Stanić, djelatnik nadležne općinske službe, a potom o istoj donijelo slijedeće zaključke:

  1. Obvezuje se predlagatelj Proračuna  općine Odžak za 2015. godinu da u njegovom nacrtu i prijedlogu predvidi poseban grant za poljoprivrednu proizvodnju,

  2. Obvezuje se ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Županije Posavske da pri  donošenju programa raspodjele sredstava iz granta za poticaje u poljoprivredi kao glavni kriterij uzme raspoložive poljoprivredne površine u općinama, s naglaskom na kukuruz,  kako bi se sredstva za poticaje raspodijelila na pravedniji i ravnomjerniji način,

  3. Nalaže se općinskim službama da u što kraćem vremenu pripreme i dostave Općinskom  vijeću na   razmatranje i usvajanje prijedlog odluke koja predviđa usvajanje olakšica za registraciju   poljoprivrednih objekata, i  izviješće o slučaju "Kazan i Nerda",

  4. Obvezuje se izvršna vlast da u što kraćem vremenu Općinskom vijeću predloži moguća rješenja   oko formiranja stočnog groblja na području općine Odžak.

Centralni dio jučerašnje sjednice Općinskog vijeća, kako se i očekivalo, činila je druga točka dnevnog reda, o kojoj je vrlo opsežna rasprava vođena o problematici zakupa poljoprivrednog zemljišta na području općine Odžak, nakon koje je vijeće donijelo slijedeće:

  1. Odluku o poništenju osnove programa o gospodarenju državnim poljoprivrednim zemljištem br. 01-02-49-953/10, donesen od strane Općinskog načelnika Luke Jurića 31.08.2010. godine.

    U nastavku sjednice po ovoj točci dnevnog reda Vijeće je donijelo dva zaključka  kako slijedi:

  1. Obvezuju se službe Općinskog načelnika da u skladu sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu (članak 123.) pripreme Prijedlog Programa gospodarenja državnim poljoprivrednim zemljištem i  predlože Općinskom vijeću na razmatranje i usvajanje,

  2. Obvezuje se izvršna vlast da provede odluke Općinskog vijeća sa izvanredne sjednice od 23.09.2010. godine, kojima je poništena natječajna procedura o zakupu državnog poljoprivrednog  zemljišta.

                                                                                                                   Marinka Pranjić, dipl.iur.