BiH-Hrvatska-Svijet
Typography

Na blagdan Uzvišenja sv. Križa 11. lipnja 2016. godine nadbiskup Vinko kardinal Puljić, Vrhbosanski nadbiskup predvodio je posvetu župne crkve Uzvišenje sv. Križa u Jelaškama kod Olova. Župa spada u brdske župe. S njim su koncelebrirali neki svećenici iz Sutješkog dekanata, u kojem se dekanat nalaze župa Jelaške i neki iz drugih dekanata, njih oko 12. skupa.

Pod sv. misom nadbiskup je krizmao i troje krizmanika. Na sv. misi bilo je nazočno maksimum oko 250 vjernika. U pozdravnoj riječi župnik Ilija Matanović, vidno ganut do suza, ukratko je predstavio rad i djelovanje župe od njenog nastanka 1924. godine do danas. Iznio je statističke podatke kroz povijest kad je župa nekada imala preko 900 vjernika a danas jedna šačica. Pozdravio je sve žive župnike koji su djelovali do danas u ovoj župi, a nije zaboravio ni pokojnih župnika, sve nazočne svećenike u koncelebraciji, zatim sve vjernike pa bilo odakle došli i hodočasnike iz župa gdje je pastoralno djelovao vlč. Ilija Matanović. 

Nadbiskup je u homiliji ukazao na snagu sakramenata u Crkvi. Svi smo mi Božja obitelj; „Prorok naglašava Božju radost koja izvire iz svijesti da smo voljena Božja bića. Treba shvatiti Božju ljubav bez računice što je glavna slabost današnjeg čovjeka. Današnjom posvetom crkve i mi bivamo posvećeni, posvećeno je i sve u crkvi.

Stoga da bi se posvetili trebamo se boriti protiv mržnje koja truje ljudsko srce. Posvetom crkve mi postajemo odgovorni svjedoci vjere. Svjedočeći vjeru mi činimo jednu zajednicu vjernika“, završio je kardinal Puljić.
Danas župa broji oko 127 vjernika u 91. kući. Uglavnom su to stariji vjernici, mladi sve više odlaze. Najviše ih ima u Puli u Istri i još u nekim hrvatskim krajevima, kao u Švicarskoj i u Beču. Poslije euharistije svi su mogli pristupiti blagovanju jela koje su pripremili dobročinitelji i vjernici raseljeni izvan ove župe.

Ivan Ravlić, župnik u Pos. Mahali