Nada Koturić
Typography

glorijaORAŠJE-Najposjećenija press konferencija u bh uvjetima održana je u općinskoj vijećnici Orašje. Pratilo ju je oko 100 sudionika, volontera humanitarne akcije „Pomozimo malenoj Gloriji Arlović“ koja je teško nastradala i zadobila opekline na oko 90 % tijela.

Najuspješnija je to akcija koja je organizirana na širem području Posavine jer je nadmašila planirani iznos od 65.000 KM potrebnih za presađivanje kožnih implantata za hrabru djevojčicu. Stisnuti glas na granici plača, riječi zahvalnosti, suosječajnost, zajednički je imenitelj svih riječi koje su uputili roditelji malene Glorije Arlović, Dražen Mikić ispred Crvenog križa Orašje, organizatora akcije, kirurg Županijske bolnice Orašje Mato Hrskanović i predsjednica OV Orašje Jelena Martinović.

Hvala mediji

Ovo je do sada najveđa humanitarna akcija koju smo poveli iz Orašja a opće je prihvaćena na širem posavskom području, u BiH pa i inozemstvu. Prikupljeno je 81.129,42 KM što nas je sve ostavilo bez teksta. Ovo je uspjeh svih „malih“, ustvari velikih ljudi. Hvala zdravstvenim djelatnicima, školama, udrugama iz Domovinskoga rata ali i ostalim udrugama NVO sektora, institucijama, zavičajnim klubovima, sindikatima, nevladinom sektoru, volonterima, aktivistima, a osobito veliko hvala Crkvi, Islamsko vjerskoj zajednici. I na kraju, posebno veliko hvala mediji, bez vas akciju ne bi realizirali sa ovakvim i ovolikim uspjehom, kazao je Dražen Mikić u ime organizatora akcije CK Orašje.

Hrabra djevojčica

A što se događalo sa malenom djevojčicom od trenutka kada su je donijeli u deki, jer joj je sve osim lica bilo u opeklina, pa do sada, pojasnio je dr. Hrskanoviđ. U dramatičnoj vožnji od Orašja do Klaićeve bolnice nesebiččna je bila pomoć anesteziologa dr. Hamamdžića. Hrabra je Glorija stoički sve izdržala, čak i sepsu. Djevojčica je stabilno i očekuju se odlični rezultati, kazao je liječnik, nakon čega se prolomio gromoglasan pljesak ohrabrenja Gloriji. Teško je bilo i njenom tati pronaći riječi zahvale za tako široku potporu. Majka je bila u mislima sa Glorijom i samo nam je kratko kazala da je sada malena puno bolje. Hvala svima vama koji ste dali šansu za sretno odrastanje naše Glorije i njen oporavak. Mi ćemo je u tome pratiti a lijepo je znati da u tome nismo sami, kratko je kazao tata Mato.

Osvrt na donatore

Za 7.792 poziva uplaćeno je 14.500 KM. Na žiro račun Crvenoga križa Orašje uplaćeno je 44.249 KM. Uručeno je obitelji Arlović od Zavičajnih klubova 17.850 KM a ostalo je pristiglo u stranim valutama. Sveukupno je u akciji „Pomozimo malenoj Gloriji Arlović“ prikupljeno 81.129,42 KM što je najveći iznos prikupljen u Posavini kroz humanitarne akcije, rekao je na završnoj press konferenciji Dražen Mikić.

Dugine boje za Gloriju

Udruge „Kuća nade“, „Život“, „Lipa“, „fra Grga Vilić“, Udruženje žena „Sumeja“ i Osnovna škola „Vladimir Nazor“ iz Odžaka pridružili su se velikoj humanitarnoj obitelji malene Glorije Arlović iz Oštre Luke. Za humanitarnu akciju „Odžačani za Gloriju“ izveli su svoju popularnu predstavu „Dugine boje“, dok su se učenici osnovne škole pobrinuti za zabavni program.     

Za Posavinu.org piše Nada Koturić