Orašje
Typography

 

ninoslav susilovicORAŠJE - U srijedu 18.12.2013. od 11,00 do 19,00 sati trajala je 19. sjednica Skupštine Županije Posavske. I mada su neki od zastupnika očekivali, barem po trajanju, jednu "prosječnu" sjednicu desilo se, do sada, najdulje zasjedanje ovog tijela.

Za sjednicu je predviđen slijedeći dnevni red:

1.    Poticaji za promjenu Ustava Županije Posavske
2.    Prijedlog zakona o dopuni Zakona o osnovnom školstvu
3.    Prijedlog odluke o dopuni Odluke o osnovicama i stopama doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje u Županiji Posavskoj
4.    Informacija o stanju u gospodarstvu u Županiji Posavskoj
5.    Informacija o Zakonu o pripadnosti javnih prihoda u FBiH
6.    Informacija o Akcionom planu u oblasti invalidnosti

Međutim, na samom početku povučena je četvrta točka dnevnog reda s objašnjenjem da materijal koji je stigao iz Ministarstva gospodarstva i prostornog uređenja "nije bio na Vladi"!? Također, ministar prosvjete Ivo Jelušić i predsjednik Vlade Marijan Oršolić tražili su dopunu dnevnog reda s točkama koje kolegij Skupštine nije uvrstio u dnevni red, i to: Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o srednjem školstvu i Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o izvršavanju Proračuna Županije Posavske za 2013. godinu. Vladajuća većina je, naravno, podržala ove dopune tako da je dnevni red u konačnici glasio:

1.    Poticaji za promjenu Ustava Županije Posavske
2.    Prijedlog zakona o dopuni Zakona o osnovnom školstvu
3.    Prijedlog odluke o dopuni Odluke o osnovicama i stopama doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje u Županiji Posavskoj
4.    Informacija o Zakonu o pripadnosti javnih prihoda u FBiH
5.    Informacija o Akcionom planu u oblasti invalidnosti
6.    Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o srednjem školstvu
7.    Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o izvršavanju Proračuna Županije Posavske za 2013. godinu

U sklopu zastupničkih pitanja i inicijativa, predložio sam dvije inicijative:
1.    Apeliram na Vladu i sva ministarstva da ubuduće pravovremeno dostavljaju materijale u stručnu službu Skupštine radi daljnjeg postupanja. Na taj način bi se znatno utjecalo na povećanja kvalitete i učinkovitosti rada. Počevši od toga da se ne bi u dan-dva moralo kopirati i pripremati ogromne količine materijala, preko činjenice da bi dobar dio zastupnika bio pravovremeno upoznat sa sadržajima te bi bilo manje nepoznanica, dilema, nesporazuma, a kada se i pojave mogli bi se pravovremeno otklanjati, pa sve do kvalitetnijeg pripremanja za sjednice i njihovog većeg učinka.
2.    Također, smatram da bi Zapisnici sa sjednica Vlade trebali biti redovito upućivani u stručnu službu Skupštine i biti dostupni zainteresiranim zastupnicima. S obzirom da je po članku 4. stavak 1. Poslovnika o radu Vlade Županije Posavske, rad Vlade javan, a zahtjev za dostavom zapisnika je upućivan i prije, to očekujem da od slijedeće sjednice Vlade to postane redovna praksa. Napominjem da je neodgovaranje na ovu inicijativu (zahtjev) direktno kršenje Poslovnika o radu Vlade.
Također sam postavio i dva pitanja:
1.    Tražim da mi se žurno dostavi mišljenje Ureda za zakonodavstvo o Zakonu o izmjenama i dopunama zakona o zdravstvenoj zaštiti usvojenog na 11. sjednici Skupštine Županije Posavske održanoj 31.01.2013.
2.    Hoće li Vlada Županije Posavske, prije nego što ju netko tuži i dobije spor na sudu, poništiti sve natječaje (u posljednjih, otprilike, godinu dana) za zapošljavanje u državnoj službi jer isti nisu provedeni sukladno Zakonu. Kako je zakonom bilo predviđeno da se javni natječaj, pored ostalog, objavljuje i u programima lokalnih radio postaja, a s obzirom da Radio postaja Orašje već neko vrijeme ne objavljuje NIŠTA što dolazi iz Županije, tako i javni natječaji objavljeni i provedeni u tom periodu nisu validni.
Ni jednog novog odgovora nisam dobio na pitanja postavljena na ranijim sjednicama...

AD 1)
Nedavno se na jednom posavskom web portalu pojavio tekst koji se kritički (jer i ne može drugačije) osvrće na "nakaradnost" Ustava Županije Posavske koji je protuustavan i neusklađen s višim zakonima već dugi niz godina. Ponukan ovim tekstom ili vlastitom inicijativom Marijo Jurkić predsjednik Skupštine ŽP predložio je poticaje (inicijative) za promjenu Ustava Županije Posavske koji će, sukladno predviđenoj proceduri, biti proslijeđeni Odboru za Ustav, Poslovnik i zakonodavstvo koji će na osnovu njih načiniti Prijedlog amandmana na izmjenu Ustava ŽP. I dok su se predstavnici ostalih stranaka izjasnili "da će se aktivno uključiti u izradu amandmana" jedino je Posavska stranka, već na ovoj sjednici, priložila, u pismenom obliku, Sugestije na poticaje za izmjenu Ustava. Predloženi poticaji su jednoglasno prihvaćeni.

AD 2)
Prijedlog zakona o dopuni Zakona o osnovnom školstvu odnosio se na izmjenu načina raspisivanja javnih natječaja koji u novom prijedlogu glasi: Javni natječaj objavljuje se na službenoj Internet stranici Vlade Županije, oglasnoj ploči Službe za upošljavanje Županije i oglasnoj ploči škole na koju se javni natječaj odnosi. Amandmanom koji sam uložio tražio sam da se tekst dopuni s obvezom objavljivanja javnih natječaja i u programima lokalnih radio postaja jer smatram da se na taj način informacija o raspisanom natječaju pruža najširem broju zainteresiranih. Pod izgovorom da ne postoji dobra suradnja s direktorima radio postaja (koji uvjetuju objavljivanje informacija koje dolaze iz Vlade ŽP s uplatama novčanih sredstava) ministar je amandman odbio uz "obećanje" da će nastojati da natječaji ipak budu objavljeni i na lokalnim radijima. Parlamentarna većina, također nije prihvatila ovaj amandman.
Zastupnik Enes Đulović predložio je amandman kojim bi se u Zakonu naglasila rodna ravnopravnost tj. da se doda rečenica da svi izrazi koji se koriste u ovom Zakonu, a imaju rodno značenje, bez obzira u kojem su rodu korišteni, obuhvaćaju na jednak način muški i ženski rod. Dakle, nešto što postaje jedna pozitivna praksa kod pisanja ovakvih ili sličnih dokumenata i ni u čemu ne utječe na sadržaj samog Zakona, vjerovali ili ne, nije dobilo većinsku podršku zastupnika u Skupštini ŽP!?
Inače, prijedlog Zakona je usvojen većinom glasova.

AD 3)
Prijedlogom odluke o dopuni Odluke o osnovicama i stopama doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje u Županiji Posavskoj predviđeno je da za vjerske službenike – svećenike, redovnike, redovnice i druge osobe koje imaju status vjerskih službenika Vlada ŽP uplaćuje doprinose za osnovno zdravstveno osiguranje u iznosu od 6,00 KM mjesečno.
1.    Prigodu izmjene Odluke o osnovicama i stopama doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje iskoristio sam da podnesem amandman o dopuni ponuđenog prijedloga u smislu da Vlada ŽP preuzme na sebe obvezu uplaćivanja doprinosa za osnovno zdravstveno osiguranje i za osobe sa tjelesnim i duševnim smetnjama koje su nesposobne za samostalan život i rad, a kojima je ta nesposobnost utvrđena prema važećim propisima u FBiH sa 90 ili 100% oštećenja organizma, u iznosu od 10 KM mjesečno. Razlozi su brojni. Počevši od činjenice da se za većinu takvih osoba uopće ne uplaćuje zdravstveno osiguranje, a zasigurno spadaju u jednu od najugroženijih kategorija stanovništva. Kod nas ni zdrave osobe nemaju, malte ne, nikakva prava, a kamo li osobe s invaliditetom. Primarna i bolnička zdravstvena zaštita za osobe sa invaliditetom nije jeftinija nego za ostale osobe (participaciju i sve ostalo plaćaju kao i drugi), nemaju nikakvu organiziranu fizikalnu ili mentalnu rehabilitaciju sa svoj invaliditet, nemaju osiguranu zdravstvenu njegu u kući iako ih ima puno potpuno nepokretnih,
nemaju nikakav popust na nabavku ortopedskih i drugih pomagala koja im život znače... Osobama s invaliditetom ovo sve treba za koliko toliko normalan život, a naše zdravstvo im to sve naplaćuje kao da je to njihov luksuz, a ne svakodnevna potreba. Kud im je život i onako otežan invaliditetom još im je i skuplji nego ostalima!? Smatram da to nije ni korektno, ni moralno, ni odgovorno prema tim ljudima.
I mada je, barem po ovakvim neupitno socijalno osjetljivim pitanjima, za očekivati opći koncenzus za ovaj amandman je glasalo samo (ali ipak dovoljno za njegovo usvajanje) 11 vijećnika.
(Moram priznati da je bilo prilično mučno gledati kolegu koji u ruci drži karticu "ZA" i usput provjerava koliko je ruku već dignuto. Ako bude malo ruku podići ću i ja svoju i pokazati  humanost i socijalnu osjetljiv (ali eto nije prošlo)... Međutim, kada vidi veći broj dignutih ruku "ZA" lagano spušta svoju karticu na stol, da ga ne bi "šefovi" optužili da je kriv što je amandman usvojen. Jadno...)

AD 4)
Informacija o "famoznom" Zakonu o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, zakonu koji regulira način raspodjele prihoda od PDV-a i koji naša vladajuća garnitura već godinama prokazuje kao glavnog krivca za loše stanje u Županiji, nije donijela ništa posebno novoga. Istina je da je ovim zakonom učinjena nepravda prema Županiji Posavskoj i da naši prihodi po tom osnovu već godinama se smanjuju, ali isto tako naša vlast zaboravlja reći da je taj zakon usvojen i glasovima HDZ-a BiH i to u vrijeme kada su imali i Predsjednika Federacije BiH (Niko Lozančić) i Predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH (Slavko Matić) bez čijih ruku i potpisa ne jedan zakon nije mogao biti usvojen. Naravno, uvijek je netko drugi kriv (neka "Fedracija", neko "Sarajevo"…) Svi drugi samo ne mi…
U zvaničnoj informaciji doznajemo da je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda usvojen u oba doma federalnog parlamenta i da je još uvijek u fazi javne rasprave. (Još nije usvojen a hoće li i kada, ne zna se…)
Puno interesantniji dio je onaj koji smo čuli u usmenom obrazloženju ministra Mate Brašnića koji je zastupnike informirao o sastanku županijskih ministara gdje je jasno rečeno: Da je itko iz Županije Posavske bio na sastanku kada se odlučivalo o načinu raspodjele prihoda to bi bilo usvojeno i promijenjeno. Međutim, također je iskreno prenio i stavove ostalih županijskih ministara (pa i onih s hrvatskom većinom) da ne podržavaju navedenu izmjenu zakona kojom bi se njima moralo smanjiti prihode da bi Županija Posavska dobila više. (Logično!?)
Kako god, trakavica s neizvjesnim završetkom se nastavlja. S obzirom da je Županija Posavska imala nekada i proračun od 38 miliona KM, a to nije iskorišteno za poboljšanje infrastrukture, podizanje gospodarstva, oporavak poljoprivrede, nova (proizvodna) zapošljavanja… pitanje je, dođe li i do promjene zakona, hoće li žitelji Županije Posavske (izuzev proračunskih korisnika, a posebno onih koji upravljaju tokovima novca) to osjetiti?  

AD 5)
Blaž Župarić ministar zdravstva je, u kratkim crtama, informirao zastupnike o Akcionom planu u oblasti invalidnosti u čijoj izradi su sudjelovale tri udruge s područja Županije Posavske: udruga građana roditelja djece i osoba s posebnim potrebama "Kuća nade" Odžak, udruženje slijepih i slabovidnih osoba i udruga građana roditelja djece i osoba s posebnim potrebama Orašje.
Budemo li se u praksi ponašali kao pojedini zastupnici koji su (pod točkom 3) odbili inicijativu da se uplatom 10 KM mjesečno pomogne najtežim invalidima da imaju makar osnovno zdravstveno osiguranje, slaba će nam korist biti od Akcionog plana.

AD 6)
Izmjene Zakona o srednjem školstvu odnosile su se na mogućnost osnivanja mreže srednjih škola, sastav Školskog odbora i način objavljivanja javnih natječaja. Amandman Posavske stranke (kao i kod Zakona o osnovnom školstvu) o obvezi objavljivanja javnih natječaja i u ovom slučaju je odbijen. "Interesantno" je spomenuti da je usvojen amandman Enesa Đulovića kojim se mandat ravnatelja srednje škole ograničava na najviše dva mandatna razdoblja. Još "interesantnije" je da amandman, istovjetan onome kod Zakona o osnovnom školstvu (vezano uz rodnu ravnopravnost spolova u korištenim terminima) ovoga puta je dobio većinsku podršku!? Što se promijenilo u glavama zastupnika u tih par sati da istovjetan amandman kod jednog zakona odbiju, a kod drugoga prihvate... teško je dokučiti. A "najinteresantnije" je da ni sve zastupnice nisu glasale za amandman o rodnoj ravnopravnosti!? Patrijarhalni odgoj, dobrovoljna podčinjenost, stranačka stega ili nešto treće...? Teško je dokučiti...

AD 7)
Posljednja točka bila je, možda, i najdinamičnija i izazvala brojne komentare (čak i nekih zastupnika koji vrlo rijetko izlaze za govornicu). Radi se, naime, o već petoj izmjeni i dopuni Zakona o izvršavanju Proračuna ŽP za 2013, a ovaj puta se odnosilo na način raspodjele sredstava političkim strankama. Do sada su u raspodjeli tih sredstava sudjelovale političke stranke koje su osvojile mandate na izborima, ali u novom prijedlogu se pojavljuju i neovisni i samostalni zastupnici (zastupnici koji su napustili stranku u kojoj su osvojili mandat). Teško je ukratko prepričati, ali iskazane su brojne dileme i podijeljena mišljenja o zakonitosti i moralnosti ovakvih izmjena. Većina diskutanata je bila stava da sredstva predviđena za financiranje političkih stranaka ne bi trebala završavati na osobnim računima zastupnika.
Zastupnike je interesiralo i zašto ovaj prijedlog dolazi iz Kabineta Predsjednika Vlade, a ne iz Vlade ili Ministarstva financija što je pojasnio Mato Brašnić, ministar financija, koji smatra da ovakav prijedlog nije u skladu s višim zakonima te da on osobno ne podržava predložene izmjene.  
Nakon brojnih pauza, dogovaranja, pregovaranja, "usklađivanja stavova", napuštanja klubova zastupnika i formiranja novih te dorade predloženog teksta kojim u raspodjeli sredstava sudjeluju i klubovi neovisnih zastupnika i klubovi samostalnih zastupnika prijedlog Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o izvršavanju Proračuna Županije Posavske za 2013. je većinom glasova usvojen.
Nakon 8 sati zasjedanja završila je 19. sjednica Skupštine ŽP.

Mile Stojić, književnik, u zadnjem broju Svjetla riječi piše: "Opet je Božić. Ali, Hristos se danas rađa nekim drugim ljudima, a ne ovakvima kao što smo mi, ne ovakvima, koji su sve što su dotaknuli svojim prstom pretvorili u prah i pepeo."

Sretan Božić!

 

Za Posavinu.org dostavio: Ninoslav Sušilović