Orašje
Typography

ninoslav susilovicS obzirom na medijsku blokadu u kojoj se nalazi Županija Posavska, pa i odluku vladajuće većine u Županijskoj Skupštini da se sjednice Skupštine Županije Posavske ne prenose niti reemitiraju na valovima lokalnih radija te da su građani Županije Posavske uskraćeni od informacija o radu ovoga najvišeg zakonodavnog tijela u županiji, nastojat ću putem internet portala, prenijeti svoje viđenje sjednica ovoga tijela.

Krajem prošle godine, točnije 30.12.2013. održana je 20. sjednica Skupštine ŽP. Zbog manjeg broja točaka dnevnog reda odlučio sam osvrt i komentare na istu iznijeti zajedno sa slijedećim sadržajem.
Za 20. sjednicu predviđen je bio slijedeći dnevni red:

1.    Nacrt poslovnika Skupštine Županije Posavske
2.    Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o državnim službenicima i namještenicima u tijelima državne službe u Županiji Posavskoj
3.    Prijedlog odluke o privremenom financiranju Županije Posavske za razdoblje siječanj-ožujak 2014. godine
4.    Prijedlog odluke o davanju medicinske opreme u vlasništvo Županijskoj bolnici Orašje

Na samom početku, Mario Jurkić predsjednik Skupštine, kao predlagač povukao je Nacrt poslovnika Skupštine ŽP zbog daljnje dorade, pa je dnevni red u konačnici glasio:

1.    Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o državnim službenicima i namještenicima u tijelima državne službe u Županiji Posavskoj
2.    Prijedlog odluke o privremenom financiranju Županije Posavske za razdoblje siječanj-ožujak 2014. godine
3.    Prijedlog odluke o davanju medicinske opreme u vlasništvo Županijskoj bolnici Orašje

U sklopu zastupničkih pitanja i inicijativa, postavio sam samo jedno pitanje: Kada ću dobiti odgovore na svoja pitanja? Pozvao sam predsjednika Vlade i ministre, koji se nerijetko znaju ponašati vrlo bahato, odlučno i samouvjereno, da budu takvi do kraja i da mi odgovore na postavljena pitanja, pa makar odgovor bio i "Nećete dobiti odgovor!". Ovako, šutnjom i neodgovaranjem ostavljaju dojam nesigurnih i bojažljivih...
Pri tome me predsjednik Vlade pozvao da kažem "tko to nije odgovorio? Kome su to upućena pitanja, a nije dobiven odgovor?" Nisam kod sebe imao popis svih neodgovorenih pitanja, pa sam samo podsjetio premijera da sam još na početku mandata, recimo, tražio spisak svih uposlenih u Županiji (po ministarstvima i odjelima) kao i spisak svih službenih automobila zajedno s imenima osoba koje ih duže. Da li ove spiskove treba pripremiti predsjednik Vlade osobno, netko od ministara ili bi samo trebalo zadužiti nekoga od brojnih pomoćnika, savjetnika, tajnica i ostalog (prekobrojnog) tehničkog osoblja, naravno, nije pitanje za mene nego onoga tko je postavio to pitanje...

AD 1)
U sklopu izmjene Zakona o državnim službenicima i namještenicima u tijelima državne službe u Županiji Posavskoj našle su sve dvije kratke tehničke izmjene. Vjerovali ili ne ali jedna od izmjena dotičnog zakona je ista ona tehnička greška ("tipfeler") na koju sam ukazao prilikom donošenja samog zakona i amandmanski predlagao njen ispravak, ali je tada, nekom neobjašnjivom i neshvatljivom logikom, to odbijeno. Sada, mjesec i pol dana kasnije isto se usvaja, ali sada Zakonom o izmjeni i dopuni Zakona...
"O tempora, o mores!", reče Ciceron...

AD 2)
Pokušati ozbiljno komentirati Odluku o privremenom financiranju Županije, bilo bi zaista neozbiljno. Praksa koja se ponavlja iz godine u godinu s uvijek istim razlogom i pojašnjenjem: "Novaca nema i ne zna se ni hoće li, kada i koliko i biti. Pitanje je hoće li biti i za plaće, a kamo li za što drugo..." Svaki komentar je zaista suvišan.

AD 3)
Ovom odlukom "tehničke" naravi medicinska oprema nabavljena sredstvima "austrijskog" kredita daje se u vlasništvo Županijskoj bolnici Orašje.

21. sjednica Skupštine ŽP održana je 28. siječnja 2014., a za istu je bio predviđen slijedeći  dnevni red:

1.    Izvješće o radu Skupštine Županije Posavske za 2013. godinu
2.    Program rada Skupštine Županije Posavske za 2014. godinu
3.    Informacija o stanju u poljoprivredi u Županiji Posavskoj
4.    Informacija o stanju u gospodarstvu u Županiji Posavskoj
5.    Informacija o stanju prometa, veza, turizma i zaštite okoliša u Županiji Posavskoj
6.    Informacija o radu Kantonalnog tužiteljstva za 2013. godinu

AD 1)
Izvješće o radu Skupštine ŽP za 2013. godinu može se reći da je relativno korektno napisano. Pobrojano je i evidentirano tu više-manje sve što je Skupština realizirala u prošloj godini, ali, što je za svaku pohvalu, i ono što je planirano a nije ostvareno.

Može se u tom izvješću iščitati i "interesantnih" detalja:
-    Da je Zakon o izvršavanju Proračuna ŽP za 2013. mijenjan čak četiri puta!?
-    Da čak 12 planiranih zakona (ili izmjena zakona) koje je trebala predložiti Vlada i resorni ministri ili nije usvojeno ili uopće nije ni došlo u skupštinsku proceduru. Od toga, čak pet zakona koji su bili u planu i za 2012. godinu.

-    Da Agencija za privatizaciju, Zavod za javno zdravstvo, Služba za upošljavanje, Gospodarska komora i Povjerenstvo za državnu službu nisu podnijeli izvješća o svom radu iako su to obvezna. Služba za upošljavanje, Gospodarska komora i Povjerenstvo za državnu službu niti jednom u ovome mandatu nisu podnijeli godišnja izvješća Skupštini. Ono što bi trebalo biti neshvatljivo, kod nas je "normalno" – nitko zbog toga ne snosi nikakvu odgovornost!?

-    Da je Nadzorni odbor županijske Agencije za privatizaciju tokom 2013. godine održao jednu sjednicu i za to su svi članovi naplatili po 1.200 KM na nivou godine.
-    Da su po prvi puta u ovom mandatu zakonske prijedloge u skupštinsku proceduru uputili i zastupnici u Skupštini (Ninoslav Sušilović, Enes Đulović, Anes Osmanović).

Upravo sam zainteresirane htio uputiti na web stranicu Skupštine gdje bi mogli detaljnije pročitati Izvješće o radu i informirati se o detaljima i aktivnostima zastupnika, ali vidim da isto (još) nije objavljeno…
Međutim, ono što se u izvješću ne može pročitati je kako funkcionira ovaj saziv Skupštine (kao, vjerojatno, i većina prethodnih)… Često sam, a i neki od kolega, koristio izraz "da Skupština funkcionira kao izvršni organ Vlade", međutim puno primjerenijim mi se čini – kao tehnička služba Vlade. Izvršni organi ipak imaju kakve-takve ovlasti i slobodu u djelovanju dok Skupština ŽP (skupštinska većina) radi i izvršava samo ono za što dobije nalog iz Vlade. Ne piše u izvješću da je skupštinska većina glasala za dokumente iza kojih je stajalo pojašnjenje: "Tako rekla Vlada!", za dokumente sa očitim propustima, podmetanjima pa i falsifikatima, pa čak nije smjela podići ruke ni za očiti ispravak štamparske greške jer je, eto, predsjednik Vlade rekao da to ne treba…

Narod je zastupnike birao da budu najviša zakonodavna vlast u županiji, a većina zastupnika je pristala biti pokriće i alibi za sve marifetluke, propuste i nesposobnost Vlade koju su birali.
S obzirom da glasanje za određeno izvješće ne predstavlja ocjenu samog izvješća nego ocjenu rada podnositelja istog, nisam mogao podržati izvješće o radu Skupštine ŽP za 2013. godinu (kao i 2012., 2011….).

AD 2)
Korektno, pa možda čak i malo preambiciozno predloženi Program rada Skupštine ŽP za 2014. dobio je podršku velike većine zastupnika, a uvjeren sam da većina njih (kao i sam) ne vjeruje u njegovu realizaciju. Volio bih da se bar ponekad desi da moje crne prognoze budu pogrešne.

AD 3)
Informacija o stanju u poljoprivredi je uglavnom zadovoljila formu, ali ništa puno više od toga. Upoznavanje zastupnika s nekoliko tablica i identifikacijom osnovnih problema neće puno (ništa) pomoći poljoprivredi u ŽP.
Kao jedan od najvećih razloga stagniranja poljoprivredne proizvodnje naveden je "nedostatak dovoljnog broja organizatora i otkupljivača poljoprivrednih proizvoda na prostoru ŽP". Prije rata imali smo poljoprivredne zadruge koje su velikim dijelom odrađivale taj posao i olakšavale rad individualnim poljoprivrednim proizvođačima. Međutim, iako se dičimo prvom poljoprivrednom zadrugom u BiH, zadruge su poslije rata bukvalno (i brutalno) uništene pod izgovorom da su to "relikti komunističke prošlosti", a s ciljem da pojedinci dođu u posjed njihove imovine. Sad nema otkupljivača. Baš čudno!?

Netko od zastupnika je spomenuo da bi se "ako se ukaže potreba" mogla održati i jedna tematska sjednica (planirana programom rada još za 2012., ali nikada održana) na kojoj bi nazočili i predstavnici udruga poljoprivrednih proizvođača. Smatram da već odavno postoji, ne potreba nego nužnost, za pokretanjem ozbiljnijih aktivnosti na konsolidaciji stanja u poljoprivredi ali, eto, neki čekaju "da se ukaže potreba". Bojim se da će tad biti kasno. Ako već nije.

AD 4)
Informacija o stanju u gospodarstvu… Kako reče kolega: "Veća informacija od gospodarstva.". Koliko god ironično, nažalost nije daleko od istine. Temelj svakog društva i polazište o kome ovisi kvaliteta života na nekom prostoru, u Županiji Posavskoj je sve samo ne čvrst, siguran, stabilan, dugoročan, rastući…
U informaciji se, između ostalog, spominje:
- Velika ratna razaranja na industrijama iz starog sustava.(U općini Odžak da, ali u Orašju je najveće razaranje učinila privatizacijska pljačka).

- Gašenje registriranih obrta. U 2012. u F BiH smanjenje je 1%, a u Županiji Posavskoj 5,3% (Ministar je ovo obrazložio uvođenjem "fiskalizacije", ali izgleda da je ta fiskalizacija u ŽP bila pet puta gora nego u ostatku entiteta.)

- 36,86% aktivnih poduzeća u ŽP su registrirana u djelatnosti trgovine i ostvaruju 72,83% ukupnih prihoda pravnih subjekata. (Pitam se samo, što ako dođe do promjena na tržištu, pa prestanemo biti "trgovačka meka"? Sjeća li se netko još slučaja "Sovići" u Hercegovini?)

- Najveće povećanje uvoza u ŽP registrirano je kod uvoza voća i povrća, sirove žitarice, tekstilnih vlakana, kemikalija, mašina i opreme. (A u informaciji o stanju u poljoprivredi ističe se problem prodaje i plasmana domaćih proizvoda! Očigledno (ili možda neshvatljivo) da je bolje, kvalitetnije pa i jeftinije nabaviti voće,  povrće i žitarice iz Španije, Mađarske, Makedonije… nego iz Boka, Oštre Luke, Vidovica…)

Poduzetnici (između ostalog) najčešće spominju sljedeće probleme:
-    visoki administrativni troškovi kod izgradnje proizvodnih objekata,
-    komplicirana i spora administracija,
-    nedostatak zakonskih propisa u pojedinim oblastima,
-    nedostatak inicijativa i konkretnih aktivnosti na smanjenju administrativnih troškova i poreznih davanja u obrtničkim djelatnostima,
-    nedostatak savjetodavne i stručne pomoći za poduzetnike,
-    nedostatak stručnih kadrova za izradu projekata ka Komisiji Europske unije,
-    dug proces registracije i uopće početak rada gospodarskih društava.

Sve ovo su problemi koji su u isključivoj nadležnosti Županije i za čije rješavanje čak nisu potrebna ni novčana sredstva. Svi znamo da imamo preglomaznu administraciju koja je (ovim se to i potvrđuje) nestručna, spora, komplicirana, neučinkovita… Imamo Ministarstvo gospodarstva i prostornog uređenja, Ured za razvoj gospodarstva pri Vladi ŽP, Gospodarsku komoru, općinske urede za gospodarstvo, Poslovni inkubator… a rezultat je da više ljudi (ne)radi u ovim institucijama nego u proizvodnji.

U informaciji se spominje i problem drvne industrije, gdje šumska poduzeća "daju prioritet prerađivačima drveta sa područja svojih županija". Da, drugi daju prioritet proizvođačima sa svoga područja. A mi? Mi dajemo prioritet proizvođačima iz Slovenije, Hrvatske, Srbije… Na policama trgovačkih centara ćete naći na desetine brendova flaširane vode, ali ne i "Domu" (puni se u Domaljevcu) i "Vilu" (puni se u Odžaku). Da li će nam i za sve navedeno opet biti krivi neko "Sarajevo", "Federacija", "nelegalni i nelegitimni"…

Pravi razlog lošeg stanja u gospodarstvu ŽP je to što mi nemamo svoje politike. Nikakve, pa onda ni gospodarske. Strateške odluke se ne donose ovdje nego negdje drugdje, a tamo je strateški cilj definitivno uništiti ovaj prostor.

Ova Vlada je, jednom u mandatu, imala priliku ugostiti predsjednika RH s nekolicinom najutjecajnijih i najmoćnijih gospodarstvenika iz Hrvatske, i oni taj posjet otkažu!? Došla takva direktiva od predsjednika stranke.

Razlog: Oni, kao, ne priznaju Željka Komšića!? (Dok istovremeno u svečanoj loži na Sinjskoj alci Čović i Komšić sjede jedan do drugoga i… nikakav problem. Stari komunistički drugovi svijaju se jedan do drugoga.)
Treba li se onda čuditi kad spadnemo na to da predsjednik Vlade mora u Sarajevo, uspostaviti (nakon 3 godine) dobre odnose s (nelegalnim) premijerom Nikšićem da bi izmolio nešto novaca da se isplati plaća proračunskim korisnicima za 12. mjesec? "Stigle pare jutros u 9!"
Koji jad, bijeda i poniženje!

Imamo idealne uvjete: infrastruktura, zemlja, voda, struja, ceste, blizina komunikacija… a poduzeća iz Hrvatske otvaraju pogone u Grudama, Čitluku, Prijedoru, Banjaluci, Brčkom… Svuda, samo ne kod nas. Imamo svega, samo nemamo pameti, poštenja i savjesti kod odgovornih. Kod onih koji su "u ime naroda" uspjeli sve uništiti. Kada novca ima onda se u mjesec-dva pred izbore potroši i "upumpa" raznim kanalima skoro 10 miliona maraka, a onda se dođe do toga da nema za plaće. I samo da se ne čudimo i lošu situaciju pravdamo "globalnom recesijom" i "nakaradnom državom BiH", jer u toj istoj recesiji i istoj državi žive i rade i Gradačac, Gračanica, Jelah… (Oni koji su tuda prolazili znaju o čemu govorim). Našu vlast ne brine gospodarstvo nego samo i jedino ostati na vlasti pod svaku cijenu!
"Ova će godina biti teška, ali slijedeća…"

AD 5)
S obzirom da predsjedavajući Skupštine ŽP već neko vrijeme prakticira zatvoriti raspravu po određenoj točki dnevnog reda, a onda dati riječ(!?) osobi čiji dokument se razmatra to nisam dobio mogućnost replicirati ministru gospodarstva na neke njegove nedorečene i neprecizne odgovore. Kako mi je ista mogućnost uskraćena i u javljanju po ovoj točki dnevnog reda to sam, u znak prosvjeda, odustao i od rasprave po Informaciji o stanju prometa, veza, turizma i zaštite okoliša u ŽP.

Još u raspravi na odborima (dan ranije) zaključeno je da ministarstvo treba mijenjati ime i izbaciti iz naziva "veze" jer ionako nema nikakve nadležnosti nad poduzećima koja se bave komunikacijom i vezama, što je potvrdio i sam ministar.

AD 6)
Bez veće i značajnije rasprave i Informacija o radu Kantonalnog tužiteljstva za 2013. "primljena je k znanju".

Za Posavinu.org dostavio Ninoslav Sušilović