Orašje
Typography

ninoslav susilovicUredništvo Posavina.org portala ponovo je zaprimilo dopis zastupnika u Skupštini ŽP Ninoslava Sušilovića u kojem gospodina Sušilović iznosi svoj osvrt na 7. izvanrednu sjednicu Skupštine Županije Posavske. Kako je medijski prostor u ŽP uskraćen za ovakve informacije, osvrt predsjednika Posavske stranke za neinformirane građane naše županije ćemo prenijeti u cijelosti.

Praksa je, nažalost, pokazala da je jedan od glavnih razloga sazivanja izvanrednih sjednica "prebijanje stvari preko koljena". Iako je vrlo rijetko bilo stvarnih razloga za hitnost čak 7 sjednica u ovome mandatu su sazvane kao "izvanredne". To znači da se materijali mogu podijeliti samo tri dana prije održavanja sjednice, a skupštinski odbori i komisije se, u pravilu, ne sastaju niti daju mišljenje o predloženim materijalima. Upravo tako je bilo i ovaj puta (15.09.2014.).

Bio je samo jedan razlog sazivanja ove sjednice: rebalans Proračuna ŽP za 2014. godinu.
No, i pored sve hitnosti u svezi donošenja rebalansa iskrsla je jedna "još hitnija" stvar pa je na samo početku predložena dopuna dnevnog reda: Odluka o davanju suglasnosti za zaduženje Županije Posavske i zaključivanje Ugovora o kreditnom zaduženju s Federacijom BiH iz sredstava dodatnog financiranja po osnovi IV Stand-by aranžmana s MMF-om.

Kada se radi o rebalansu Proračuna interesantno je da ga nije predložio niti pojasnio ministar financija (što bi bilo podrazumijevajuće) nego predsjednik Vlade(!?). Kao glavni razlog donošenja ovog rebalansa, objasnio je predsjednik, je potreba da se sredstva koja su stigla na račun Županije Posavske, kao pomoć za sanaciju šteta uzrokovanih poplavama, provedu kroz Proračun kako bi mogla biti operativna. Da je zaista tako i da je povećanje prihodovne strane Proračuna usmjereno na ovu stavku, mislim da niti jedan zastupnik ne bi imao ništa protiv toga. Međutim, kada se pogledaju brojke onda se vidi da je situacija sasvim drugačija.

Pored donacija s viših razina na ime sanacije šteta nastalih poplavama, u prihodovnoj strani Proračuna predviđena su i dodatna primanja po osnovu promjene stope PDV-a (koja se primjenjuje od 6. mjeseca ove godine).
Istina, stavka "Grant za sanaciju šteta uzrokovanih poplavama" povećan je s 2 na 4 miliona KM, ali je ostatak novaca, na vrlo bezočan i nimalo prikriven način, raspoređen i "pripremljen" za klasičnu predizbornu kupovinu glasova.

Tako je, između ostalog, ionako sramotno velika svota novca koja se planira na stavci Tekuća pričuva Vlade povećana sa 287.500 KM na cijelih 545.000 KM! To su ona sredstva koja se u praksi raspoređuju "po slobodnom nahođenju" Vlade, odnosno njenog predsjednika. Imati pred same izbore više od pola miliona maraka za podijeliti kome se i koliko hoće... što drugo reći nego: sramotno!

No, to nije sve! Kako u toj Vladi ima i ministara (a i njima idu izbori) tako je i svakom ministarstvu povećan grant. Naravno, objašnjenja na što će ta povećanja biti utrošena u preostalih par mjeseci – nije bilo. Nije ni potrebno jer su to sve sredstva koja će naši ministri koristiti za "doniranje, poticanje, subvencioniranje, sufinanciranje, pomaganje..." ali će se točno znati tko ti je dao i kako mu se treba odužiti...

Naprasno su dobili i veliki poriv da "brinu" o sportu, kulturi i nevladinim organizacijama pa su grant neprofitnim organizacijama i udruženjima građana povećali sa 30.000 na cijelih 200.00 KM.

Zna naša vlast (i na to računa) da su uposlenici u državnim institucijama njihovi najvjerniji glasači (mada je to teško do kraja razumjeti), ali... vremena su nesigurna, narod je nezadovoljan, mrmlja se i rogobori... pa su, za svaki slučaj, odlučili im povećati topli obrok sa 8 na 10 KM i regres za godišnji odmor s 200 na 400 KM. Možda će im tako ipak biti lakše izvršiti svoju "obvezu" 12.10.?

U svakom slučaju, očigledno je da se nervoza uvukla u kosti. Izbori idu, a od (ne)učinjenog nema se čime pohvaliti. Dapače, trebalo bi objasniti u što su potrošene posljednje četiri godine, zašto standard pada iz dana u dan, zašto nema novih radnih mjesta, zašto se svakim danom sve više ljudi iseljava, tko je pokrao humanitarnu pomoć... i na desetine drugih pitanja. Može li sramotna podjela proračunskih sredstava "zamazati oči" svima? Ili barem većini?

I na kraju, samo još jedan "interesantan" detalj vezan za rebalans Proračuna: Čuli lideri u Hercegovini da u Županiji Posavskoj "ima viška nekih para" i, po starom dobrom običaju, traže "ušur". Tako se u Proračunu ponovno pojavi stavka Grant za Sveučilište u Mostaru s iznosom od 200.000 KM. Dobro smo i prošli... Nekada je za isto Sveučilište išlo po nekoliko miliona maraka (dok istovremeno Zapadno-hercegovačka Županija, u kojoj se nalazi Sveučilište, nije izdvajala niti marke!)

Kako su ministri iz HDZ-a 1990 bili protiv ovakvog rebalansa tako su i njihove kolege zastupnici (izuzev predsjedavajućeg Skupštine) odbili podržati ovakve izmjene Proračuna.

Kako se ništa ne bi prepuštalo slučaju, u pauzi zasjedanja specijalno se otišlo po zastupnika Enesa Salkanovića (SDA) te osigurala još jedna ruka za izglasavanje ovog dokumenta. Ispostavilo se da nije bilo potrebno jer se našlo čak 13 ruku za usvajanje ovakvih izmjena i dopuna Proračuna ŽP za 2014.

Pojašnjenje za donošenje odluke o dodatnom zaduživanju od 803.000 KM je bilo, otprilike da, eto, imamo priliku zadužiti se pod vrlo povoljnim uvjetima (grace period 3 godine, 1,08% kamate) pa, možda, nije loše uzeti te novce, a tko zna, možda jednog dana svi ti dugovi budu "oprošteni" odnosno na sebe ih preuzme Vlada Federacije...

U što bi ti novci bili utrošeni i koja bi bila korist od toga... nije bilo ni prijedloga ni ideje...

Uz to je predsjednik Vlade izjavio kako Županija Posavska nema kreditnih zaduženja, što uopće nije točno, ali se i dalje živi u nekom imaginarnom svijetu i računa s tim da će nam kredite vraćati netko drugi, da će nam Hrvatska "oprostiti" sve dugove koje imamo prema njihovim zdravstvenim ustanovama i sl. Međutim, činjenica je da se naša vlasti i dalje zadužuje, a tko će to, kada i kako vraćati... njih ne sekira.

Istih 13 ruku usvojilo je i ovu Odluku...

Ninoslav Sušilović
zastupnik Posavske stranke u Skupštini ŽP