Orašje
Typography

posavska stranka1Koliko god nakaradno početa i isto tako prekinuta 24. sjednica Skupštine Županije Posavske, njen nastavak je održan u ponedjeljak 22. rujna. Na dnevnom redu su bile preostale točke:

1.    Izvješće o izvršenju Proračuna Županije Posavske za 2013. godinu
2.    Izvješće o utrošku tekućih pričuva Proračuna Županije Posavske za 2013. god.
3.    Izmjene i dopune Zakona o dopunskim pravima branitelja i
4.    Imenovanje neovisnog odbora za reviziju.

Zbog spriječenosti nisam bio nazočan na prve dvije točke, ali kao i sva dosadašnja Izvješća (bez obzira na njihov sadržaj i kvalitetu rada podnosioca) parlamentarna većina je usvojila i ova dva.

Isto tako usvojene su i Izmjene i dopune Zakona o dopunskim pravima branitelja čija je glavna karakteristika uvođenje u prava osoba koje su imale radnu obvezu u ratu. U najkraćem, "žene koje su šile u Gradištu" izjednačene su u pravima s ljudima koji su 4 godine proveli u rovu. O smislu i pravednosti uvođenja u prava (bilo koga) 20 godina poslije rata i izjednačavanju u pravima radne obveze s braniteljima s prve crte... neka svatko donese svoj sud.
Također su usvojena i dva amandmana HDZ-a BiH kojima se sredstva za realizaciju ovog Zakona osiguravaju iz izvornih prihoda Županije Posavske u iznosu od 3% te se Udruzi obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja ŽP, Udruzi hrvatskih ratnih vojnih invalida ŽP i Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata ŽP osigurava financiranje iz ovog Zakona u mjesečnom iznosu od po 1.500 KM.
Između ostalog, izmjenama Zakona o dopunskim pravima branitelja ukida se vremenski minimum života u zajedničkom kućanstvu (najmanje tri godine ili kraće ako imaju zajedničko dijete) za izvanbračnog partnera te, praktično, članom obitelji (koji također ostvaruju prava iz ovog Zakona) postaje i osoba koja je "prespavala u zajedničkom kućanstvu"(!?)
Amandman kojim sam pokušao ispraviti makar ovu besmislicu... nije dobio podršku većine. Isto tako je prošao i moj drugi amandman. Naime, samo dva zastupnika u Skupštini Županije Posavske su smatrala da prava iz ovog Zakona mogu ostvariti i branitelji koji nemaju prijavljeno prebivalište u Županiji Posavskoj, pod uvjetom da ista prava ne ostvaruju u mjestu prebivališta. Baš lijepa poruka... Brođani, Dervenćani, Modričani i ostali koji ste branili ovaj prostor: Hvala vam lijepa, ali ako ste se vratili u svoja prijeratna prebivališta nama se ne obraćajte za bilo kakvu pomoć. Imate Dodika i Vlajkija...

Prijedlog Odluke o imenovanju Neovisnog odbora za izbor i reviziju (koji se "imenuje" već tri i pol godine) predsjednik Komisije za izbori i imenovanje je povukao s dnevnog reda. No comment...

I tako je završila, možda i posljednja (ako ne bude opet kakve "izvanredne"), sjednica Skupštine ŽP u ovome sazivu.
Nakon ove četiri godine jedino još mogu izraziti nadu da će u novom sazivu Skupštine biti neki drugi, bolji, savjesniji i odgovorniji zastupnici...
Nada ili utopija?

Ninoslav Sušilović
zastupnik Posavske stranke u Skupštini ŽP