Posavina
Typography

pladnisceU Bosanskoj su Posavini vođene brojne bitke, počev od bitaka kraj Dobora (1394. i 1408.) pa do onih 1992. godine. Ni odžačko područje nije ostajalo pošteđeno. Ono je bilo poprištem različitih sukoba:

od osmanskih potjera za hajducima Kikom i Zelom početkom 19. stoljeća, preko bitke u Potočanima tijekom pop-Jovičine bune iz 1834. godine pa do napadaja četnika na potočansku školu u NDH. 

Ipak je u odžačkom kraju, a posebno Vlaškoj Mali, najkrvavije bilo koncem svibnja 1945. godine. Bilo je krvavo i u poraću.

Godine 1993. Zoran Dujak je u Švicarskoj objavio knjigu o posljednjoj bitci drugoga svjetskog rata u Europi, koja je vođena na općini Odžak.1 Javnom predstavljanju njegove knjige Berlin pa Odžak nazočili su članovi više posavskih klubova te novinari listova Corriere del Ticino i La Regione.2 Ta je Dujakova knjiga postala nezaobilazan izvor za autore koji istražuju posljednju bitku drugoga svjetskog rata u Europi.3 Zoran Dujak je rođen u Srnavi kraj Odžaka. Osim što piše, on umije zasvirati na šargiji i zaigrati u posavskom kolu.

Fra Grga Vilić je sve do svoje smrti (2009.) vjerovao da »još nije došlo vrijeme« da se objavi cijela istina o bitci vođenoj potkraj svibnja 1945. godine, kao i o događajima koji su uslijedili nakon te bitke. Dujakova nova knjiga, pod nazivom Plandišće, govori da je ipak došlo vrijeme za temeljito suočavanje s bolnim temama naše novije prošlosti.
Novu Dujakovu knjigu treba smjestiti u zemljopisni prostor i u povijesno vrijeme, te odrediti položaj Plandišća prema drugim djelima istog autora.

Plandišće je naziv za brdovito područje iznad potočan-skoga groblja Lipa (općina Odžak). Na Plandišću su se dvadesetak mjeseci skrivali vlaškomalski branitelji koji su i nakon 25. svibnja 1945. nastavili oružanu borbu u podvučijačkim selima.
Živjeli su u podzemnim skloništima (tunelima ili zemunicama).

{phocadownload view=file|id=26|text=Pladnišće - Knjiga Zorana Dujaka|target=t}