Posavina
Typography

Poslanik Saveza za bolju budućnost BiH u Skupštini Posavskog kantona, Senad Ahmetović, danas, 15.10.2014. godine, nije bio u mogućnosti da se izjasni po pitanju rebalansa budžeta za 2014. godinu, jer bi korištenjem svog maternjeg bosanskog jezika na sjednici Skupštine PK prekršio Ustav ovog kantona.

UstavPK Bosanski

Po Ustavu PK službeni jezici su hrvatski i bošnjački, dok bosanski nije upisan kao službeni jezik.

Na kolegiju nastavka konstituirajuće sjednice, održanoj 10.12.2014. godine, poslanik ispred SDA, koji je koristio riječ „Tačka“, upozoren je od strane poslanika iz Kluba Hrvata o povredi Ustava. Smatramo da je sramotno što se nakon toga poslanik iz SDA povinovao, koristio riječ „Točka“, te svoje izlaganje nastavio na hrvatskom jeziku.

Ovim putem najavljujemo da SBB neće učestvovati u ovoj diskriminaciji, te da se Senad Ahmetović ispred SBB-a neće odreći svog osnovnog ljudskog prava da koristi maternji jezik, bosanski, na sjednicama Skupštine PK.

Senad Ahmetovic SBB

Iz tog razloga, SBB traži hitnu promjenu Ustava Posavskog kantona s ciljem uvrštavanja bosanskog jezika među službene jezike.

Ovim putem pozivamo i ostale stranke u Skupštini da nam se pridruže u stvaranju pritiska za neophodnu i hitnu promjenu Ustava PK kako bi se otklonile sve postojeće diskriminacije.

SBB PK

{jathumbnail off}