Posavina
Typography

Danas 12 veljače 2015. godine su  u općinama Modriča i Domaljevac-Šamac otvorena dva centra za zdravo starenje s ciljem unapređenja uvjeta života starijih osoba, a sama obnova je koštala 150.000 dolara, saopćeno je iz UNDP-a.

dva cenrta

Foto: Fena

Centri su otvoreni u okviru UN-ovog Programa oporavka od poplava "Danas za nas" i uz pomoć Odjeljenja za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu Evropske komisije. U saopćenju se navodi da je starijim osobama, kao posebno ranjivoj grupaciji, posebno potrebna socijalna podrška.

Direktor Centra za društveni rad u Domaljevcu-Šamcu Mladen Koturić kazao je da je ovo primjer dobre suradnje sa lokalnim zajednicama i humanitarnim organizacijama koje su prepoznale važnost ovakvih projekata, posebno poslije katastrofalnih poplava u svibnju 2014. godine.

Ovaj Program podrazumijeva i obuku lokalnih zvaničnika, volontera i socijalnih radnika koju provodi Udruženje "Partnerstvo za javno zdravlje" kako bi se obezbijedila samoodrživost centara.

Centrima će upravljati dvije općine Modriča i Domaljevac-Šamac i postat će dio Mreže zdravstva u jugoistočnoj Evropi.

UN-ov Program za oporavak od poplava "Danas za nas" financiraju bilateralni donatori u ukupnom iznosu od 14,8 miliona dolara.

PRESS Posavina.org {jathumbnail off}